Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jogurtová zmrzlina s keksy

19. 12. 2006
Těsto na keksy:
1 natvrdo uvařený žloutek
100 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
65 g měkkého másla
trochu mléka na potření
1/2 bal Skořicového cukru Dr.Oetker na posypání
 
Zmrzlina:
10 rozdrobených piškotů
2 PL vaječného likéru
300 g bílého jogurtu
100 g moučkového cukru
80 g jemně nastrouhané čokolády na vaření
 
Na ozdobu:
150 g malin (čerstvých nebo mražených)
šťáva z 1 citronu
3 PL moučkového cukru
několik celých malin

1. Těsto na keksy: Na vál rozmačkáme přes hrubší síto žloutek, přidáme mouku, cukr a změklé máslo. Vypracujeme těsto, které necháme v chladu 1/2 hodiny uležet. Pak z těsta vyválíme 3 mm silnou vrstvu a vykrajujeme rádýlkem na čtverečky. Čtverečky těsta pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potíráme mlékem a lehce posypeme skořicovým cukrem. Dáme péct do předehřáté trouby na cca 180°C po dobu 12 min (plynová trouba stup. č. 3).

2. Zmrzlina: v misce smícháme rozdrobené piškoty s vaječným likérem a necháme asi 20 min. uležet. Zbylé přísady přidáme podle pořadí a vše dobře promícháme. Hmotu dáme do malých formiček (např. na vánoční pracny) a necháme přes noc ztuhnout v mrazničce.

3. Na ozdobu: na omáčku dáme do misky 150 g rozmačkaných čerstvých malin (nebo rozehřejeme mražené maliny), šťávu z jednoho citrónu, cukr a vše dobře rozmícháme. (Pokud jsme použili rozehřáté mražené maliny, dáme omáčku vychladit.)

4. Formičky polijeme zespodu horkou vodou (např. nahřejeme pod kohoutkem tekoucí teplé vody) a zmrzliny vyklopíme na servírovací talířky. Zmrzlinu ozdobíme malinovou omáčkou, celými malinami a podáváme s keksy.

TIP: Pro zjednodušení můžeme též nechat zmrzlinu ztuhnout v pekáčku nebo na vyšším pečícím plechu a po zmražení ji nakrájet.

Převzato z www.oetker.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×