Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vychutnávejte život plnými doušky a netrapte se dietami!

23. 5. 2010

Obrazek

Mnoho z nás se již někdy zkoušelo trápit dietou a tipujeme, že většina asi ne úplně úspěšně. Koho by také bavilo hladovět, když všude nabízí tolik dobrot? Cesta však vede i jinudy, a to výrazně příjemnější – aktivní životní styl.
 
Pokud člověk žije aktivně, nestihne ani řešit, kolik čeho snědl a vypil. Kalorie si tělo bere samo podle toho, jak je potřebuje. A být celý den v pohybu vyžaduje energie opravdu hodně. Nezáleží tolik na tom, co děláme. Jakákoli aktivita znamená výdej energie. Důležité je, nesedět doma u televize.
 
I když třeba jen sedíme v práci za počítačem, tělo průběžně spotřebovává energii, vitamíny a také vodu, které mu dodáváme jídlem a pitím. Tělo potřebuje ke svému fungování širokou škálu látek  a je tedy důležité, aby i naše strava a příjem tekutin byly pestré. Jíst i pít bychom měli v průběhu celého dne po menších porcích. Protože v práci toho pohybu většina z nás mnoho nevykoná a naopak nás často honí mlsná, je ideální mít po ruce třeba nakrájená jablíčka nebo kousky zeleniny, které můžeme pomalu ujídat, a také něco dobrého k pití. „Vedle vody to mohou být i jiné nápoje, které nám chutnají, protože i ty jsou tvořeny z 90%vodou a tělo ji z tekutiny samo absorbuje. Důležité je pít dostatečné množství tekutin během celého dne, a to od rána až do večera. Není dobré čekat, až se dostaví žízeň,“ vysvětluje Mgr. Pavel Suchánek, odborník na výživu a sportovní aktivity. Toho, co nám chutná podle výsledků nejnovějších průzkumů vypijeme obvykle mnohem více než čisté vody. Dobrý nápoj navíc často zažene neodbytnou chuť na nějakou sladkost.
 
Spolehlivě však neustálé nutkání něco jíst zažene rychlé každodenní tempo. Pokud je člověk celý den v pohybu, nestihne myslet na jídlo častěji, než je nezbytně nutné. Celodenní aktivita také podpoří dobrou náladu. Je-li člověk celé večery doma a nemá tzv. do čeho píchnout, často se uchyluje právě k jídlu. Aktivní trávení volného času, ať už kurzem tancování či jiným sportem, jazykovým kurzem, procházkou v přírodě nebo výletem na kole nebo třeba jen gruntováním bytu, nás sice stojí nějakou tu energii fyzickou, ale odměnou je energie psychická, radost z pohybu, radost z času stráveného s přáteli, z času stráveného v přírodě, radost z výsledku práce apod. K tomu nějaká ta shozená kila. Zkrátka se vyplatí ve chvíli, kdy nás přepadne lenost, se přemoci a pustit se do jakékoli činnosti. „Pravidelný pohyb pomáhá zachovávat kalorickou rovnováhu, která je velmi důležitá pro zdraví i krásu. Pravidelný pohyb a každodenní aktivity zajistí dostatečný výdej energie, které nám dovolí zapomenout na drastické a nepříjemné diety a dovolí nám jíst a pít to, co nám opravdu chutná a co zároveň prospívá našemu zdraví. Podle mých zkušeností z kurzů a studií, které pořádám již několik let, má pravidelný pohyb mnohem větší přínos k udržení vhodné tělesné hmotnosti než držení redukčních diet. Dlouhodobé výrazné omezování ve stravě je psychicky velmi náročné a dobrou náladu opravdu nedodá - na rozdíl od sportovních aktivit všeho druhu“ dodává Pavel Suchánek. Takže vzhůru do boje s leností, vyrazte do jarní přírody na výlet s kamarády načerpat pozitivní myšlení, seberte odvahu a přihlaste se na nový kurz, kam jste se již dlouho chystali a vychutnejte si krásný pocit ze smysluplné činnosti plnými doušky! Pro inspiraci připojujeme tabulku s přehledem výdeje kalorií při vybraných denních i sportovních činnostech pro ty, kteří ještě váhají:
 
 
Denní aktivita  
Kcal/minuta[1]
Sportovní aktivita
Kcal/minuta
Spánek
1,2
Bowling
7,0
Odpočinek
1,3
Cyklistika
5,0 - 15,0
Sezení
1,3
Bruslení
5,0 - 15,0
Stání
1,5
Badminton
5,2 - 10,0
Vyučování
1,7
Basketbal
6,0 - 9,0
Mluvení
1,8
Tenis
7,0 - 11,0
Hygiena
2,0
Stolní tenis
4,9 - 7,0
Řízení auta
2,8
Fotbal 
9,0
Oblékání
3,4
Squash
10,0
Sprchování
3,4
Judo
13,0
Zametání
3,9
Lyžování
8,0 - 20,0
Žehlení
4,2
Běžkování
9,0 - 20,0
Zahradničení
5,6
Plavání
6,0 - 12,5
Chůze do schodů
10,0 - 18,0
Tancování
4,2 - 5,7
Vytírání
4,9
Běh (8 km/h)   
10,0

           

[1] Spotřeba skutečné energie závisí také na efektivnosti dané činnosti a na fyzických vlastnostech daného jedince. Pro každých 7 kg nad 70 kg tělesné váhy přidejte 10%. Pro každých 7 kg pod 70 kg tělesné váhy uberte 10%.

    

 

     

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×