Jdi na obsah Jdi na menu
 


Superovoce pomohou nejen proti jarní únavě

Po dlouhé a většinou pochmurné zimě naše tělo často bojuje jak s fyzickými, tak duševními příznaky únavy. Pokud se začátkem jara také snažíte načerpat novou energii a životní elán, může vám, kromě osvědčeného pohybu a posilování imunity, pomoci také upravení jídelníčku a jeho doplnění o takzvaná superovoce.

S neustále se zvyšujícím tempem našeho života a tím, že se často zapomínáme udržovat v dobré fyzické i psychické kondici, jsme mnohem náchylnější k tzv. civilizačním chorobám. Jedná se o nemoci spojené především se stresem a hektickým životním stylem, nedostatkem pohybu, nevyváženým jídelníčkem a nekvalitním spánkem.  Mezi tyto patří mimo jiné i únavový syndrom označovaný pojmem „jarní únava“.  Pomoci tělu zvládnout tento sezónní jev mohou také superovoce. „Jedná se o druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky. K těm nejznámějším patří například granátové jablko, mangostan, papája nebo pitahaya,“ uvádí Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit, která dováží na český trh exotické ovoce a lahůdkovou zeleninu.

titbit_granat-fotolia.jpgGranátové jablko

Granátové jablko - stejně jako i ostatní ze superovocí - je asi nejznámější tím, že má silné antioxidační účinky. To v praxi znamená, že obsahuje látky zvané antioxidanty, v tomto případě punicalagin. Ty bojují proti volným radikálům v těle, které poškozují zdravé buňky. Látky obsažené v granátovém jablku také prospívají cévám a čistí krev. Prospěšnost v případě anémie (chudokrevnosti) je díky bohatosti na minerály, zejména železo. Navíc se v plodech nachází vysoké množství sodíku a vitamínů A, B, E, K a C. Poslední zmíněný vitamín působí nejen jako antioxidant, ale zvyšuje také obranyschopnost organismu a umožňuje efektivní absorpci železa. A právě nedostatek železa může výrazně přispět k jarní únavě či celkové podrážděnosti. Granátové jablko je zároveň velmi prospěšné v boji proti srdečním chorobám. Dokáže snížit cholesterol a vysoký krevní tlak a tím pomáhá v prevenci proti infarktu.

titbit-fotolia_69043901_mangostan.jpgMangostan

Vyznačuje se sladkokyselou chutí, která je podobná směsi hroznového vína, ananasu, grapefruitu a broskve. Mangostanu jsou přisuzovány mnohé léčivé účinky zejména díky velkému obsahu xantonů (žlutá krystalická látka, která působí proti bakteriím a zánětům). Proto se používá na hojení ran, exémů a jiných kožních onemocnění. Pozitivně také ovlivňuje nervový i cévní systém a posiluje dásně. Tlumí bolesti, odstraňuje únavu a snižuje horečku. Mangostanu se v jihovýchodní Asii přezdívá královna ovoce. Ta anglická, konkrétně Viktorie, údajně nabízela vysokou odměnu každému, kdo jí mangostan přivezl.

fotolia_56420654_subscription_monthly_m-pitahaya.jpgPitahaya

Zvláštně a velice specificky vypadající „ostnaté“ ovoce je ve skutečnosti plodem kaktusu. Pitahaya je důležitým zdrojem vápníku, karotenu, železa a riboflavinu. Zajímavostí je, že její semínka - která se běžně s dužinou konzumují - mají vysoký obsah omega 6 a omega 3 mastných kyselin. Ty druhé aktivují fagocyty - bílé krvinky, které nejen bojují proti nemocem jako je například chřipka, ale zároveň mají podle četných průzkumů také příznivý vliv na celkové pozvednutí nálady a psychickou pohodu.

titbit-fotolia_69043901_pap02.jpgPapája

Poslední ze superovocí, které vám může pomoct vyrovnat se s jarní únavou, je papája. Není to ale jen její dužina bohatá na vitamín A, B, C a E a vápník, která může tělu ulehčit. Výzkum prokázal, že semínka, která obsahují vysoké množství enzymu papainu s protizánětlivými účinky, podporují trávení a jejich konzumace čistí tělo od různých parazitů. Jejich chuť je poměrně nahořklá a ostrá podobná chuti černého pepře.  Pokud jí ale zvládnete, dostaví se odměna v podobě zdravějšího zažívacího ústrojí.

Více informací nejen o exotickém ovoci, ale i čerstvých salátech nebo lahůdkové zelenině a čerstvých bylinkách, najdete na www.titbit.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×