Jdi na obsah Jdi na menu
 


Shitake

25. 7. 2008

Už jste se někdy setkali s houbou s tímto exotickým názvem? Jak napovídá již název, Shitake je původem z Japonska.

 
Houby Shitake mají světle až tmavě hnědý klobouk, velký až 10 centimetrů. Tato lahůdka se dá sehnat v supermarketech, jen jste ji možná přehlédli, což je velká škoda. Patří totiž mezi houby s léčivým účinkem.
 
Obsahují ergosterol a vitamín B. Máte-li problém s vysokým cholesterolem, tato pochoutka by neměla ve vašem jídelníčku chybět. Má rovněž blahodárné účinky na činnost jater, posiluje vaši imunitu, snižuje vysoký krevní tlak. Vzhledem k tomu, že Shitake má velmi nízkou kalorickou hodnotu, je vhodná při redukčních dietách.
 
Použití v kuchyni je velmi široké. Houby můžete použít do polévek, omáček, můžete je dusit, smažit, grilovat, zapékat…, fantazii se meze nekladou. Pokud jednou tuto pochoutku vyzkoušíte, určitě si ji oblíbíte.

A jak tyto houby skladovat?

V lednici vydrží při teplotě okolo 5 stupňů asi dva týdny. Máte-li v lednici již hotový pokrm, nemusíte se bát znovu ho ohřát, což u spousty jiných hub není možné. Chcete-li mít Shitake stále po ruce, kupte si sušené a před přípravou je namočte přibližně 4 – 5 hodin do vody. 


A nakonec si neodpustím jeden chutný recept. ;-)

Sekaná SHITAKE

Co budeme potřebovat?
¼ kg hovězího a ¼ kg vepřového mletého masa
1 velkou červenou cibuli (ale červená není podmínkou)
2 stroužky česneku
2 vejce
sůl, majoránka, bazalka
několik plátků slaniny
a samozřejmě 150g hub Shitake

A co dál?
Cibuli, houby najemno pokrájíme, stroužky česneku prolisujeme. Smícháme s mletým masem, vejci a kořením a vytvarujeme do bochánku. Sekanou vložíme do pekáče a pokryjeme ji slaninou.

Pečeme přibližně 40 minut.

DOBROU CHUŤ!

 

Pro Radůzy recepty Yvona Rohrerová
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

guláš se shi také

(Igor Šimuni, 23. 11. 2008 19:20)

přidal jsem tu houbu do guláše a opravdu to nemá chybu,velice vinikající,mohu doporučit

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×