Jdi na obsah Jdi na menu
 


S neplodností se léčí stále starší ženy

28. 5. 2010

V roce 1991 byl průměrný věk maminek v ČR při porodu necelých 25 let, v roce 2000 to bylo více než 27 let, loni dosáhl téměř na 30 let, konkrétně na 29,4 roků. Trend odkládat mateřství je dlouhodobý a není žádným překvapením. Ovšem nese s sebou další dopady, více žen má problémy otěhotnět spontánně a začínají se léčit s neplodností ve stále vyšším věku. Například loni bylo nově příchozím pacientkám do Centra asistované reprodukce GEST v průměru 33 let. Přitom právě věk je u žen pro úspěšnou léčbu velmi limitujícím faktorem, varují lékaři.

 
„U žen poměrně neochvějně tikají biologické hodiny. Kolem pětatřicátého roku u nich začíná plodnost klesat a po čtyřicítce je spíše výjimečné, když žena otěhotní,“ konstatuje vedoucí lékař GESTu Jan Šulc fakta o spontánní snaze počít potomka. Ale jak je to s léčbou neplodnosti, například při využití metody IVF (in vitro fertilizace), tedy oplodnění ze zkumavky? I tam s věkem procentuelní úspěšnost otěhotnění výrazně klesá? „Úspěšnost IVF záleží na příčině neplodnosti. Ale obecně lze říci, že u 30leté ženy se šance blíží 40 %, u 40leté pouze 20 %,“ shrnuje nemilosrdná čísla Šulc.
 
Věk pacientek GESTu stále roste
Při podrobném studiu statistik GESTu lze vysledovat stejný trend jako obecně ve společnosti, odkládání mateřství. Zatímco v roce 1999 bylo nově příchozím pacientkám v průměru 30 let, loni to bylo 33. Narostl počet žen, které přichází do centra ve 40 letech či ještě později. Zatímco v roce 1999 šlo dohromady o 25 žen z celkových 335, v loňském roce bylo 40letých či starších 59 ze 462.
Jan Šulc ujišťuje, že lékaři pochopitelně učiní maximum ve snaze pomoci všem pacientkám. Ovšem připouští, že věk ženy léčebný postup přeci jen ovlivňuje. „U mladších žen nejprve odstraňujeme nalezené odchylky, což vyžaduje čas. IVF doporučujeme až jako poslední řešení. U starších spíše doporučujeme IVF dříve,“ říká lékař.
 
 
Ideální věk?
Podle lékařů je ideální biologický věk ženy při porodu dítěte mezi 20 a 25 lety. Ovšem pokud se k fyzické připravenosti přidají i faktory psychické vyzrálosti a ekonomického zajištění, věkové rozmezí se posunuje zhruba mezi 25 a 30 let. Rozhodnutí počít potomka rozhodně ovlivňují i další proměnné. Ovšem je-li to možné, lékaři nedoporučují odkládat snahu o dítě později než na 33 a 34 let v případě, že pár touží po jednom dítěti. S každým dalším plánovaným potomkem pak radí odečíst alespoň dva roky. Vzhledem k tomu, že zhruba 15 % českých párů má problémy se spontánním otěhotněním, je dobré počítat s časovou rezervou.
 
 
O Centru reprodukční medicíny GEST
Centrum reprodukční medicíny GEST patří mezi renomovaná soukromá pracoviště v Praze. Pod jednou střechou je zde soustředěna IVF laboratoř, gynekologické ordinace i zákrokový sál. Pacienti se dočkají nejen špičkové lékařské péče, ale také citlivého, diskrétního a individuálního přístupu. Více na www.gest.cz.

Na FACEBOOK stránkách http://www.facebook.com/vsechnamiminka naleznete vedle novinek z oblasti reprodukční medicíny především odpočinkové fotografie, videa a odkazy.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×