Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomelo - Citrus grandis – osvěžující bojovník proti obezitě!

17. 1. 2010

Pomelo pochází z jihovýchodní Asie. Chutí připomíná Grapefruit, ale je sladší, velmi osvěžující a postrádá hořkost. Plody pomela dozrávají na přelomu roku od listopadu až do března.

 

Pomelo má různé odrůdy, některé jsou kulaté, jiné mají spíše hruškovitý tvar. Kůra pomela je velmi silná, zelené až žlutozelené barvy. Sladká dužina pomela je světle žlutá, oranžová až červená a je pokrytá ještě bílou tenkou slupkou mající hořkou chuť.


Pomelo je asi největší citrusový plod. Plod pomela může dorůst až na váhu 5 kg, ale u nás se setkáme převážně s plody okolo 1 kg. Jedlá část ale bohužel většinou tvoří jen cca polovinu celkové hmotnosti.


Před konzumací je nutné pomelo důkladně oloupat a zbavit i tenké slupky obalující jednotlivé měsíčky. Konzumujeme tedy jen dužinu. Pomelo konzumujeme v syrovém stavu, využití má i při přípravě marmelád, džusů aj. Stejně jako ostatní citrusové plody.


Pomelo je nejlepší kupovat zabalené v síťce a celofánu. Je to z důvodu toho, že pomelo rychle vysychá. Skladování je nejlepší v lednici. Čerstvé pomelo poznáme podle toho, že čerstvé má bílou dužinu tvrdší a pevnější. Vyschlé ji má měkkou až pěnovou.


Pomelo je vydatným zdrojem vitamínu C, A, železa a draslíku. Konzumací pomela si tedy můžeme snížit díky draslíku cholesterol a ochrání nás proti srdečním nemocem. Obsahuje velmi málo kalorií, rychle zasytí, proto je ideální při redukční dietě.


Autor: Radka Znorová




 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pomelo

(Mirka, 30. 1. 2010 21:40)

Dneska jsem si koupila Pomelo v Lidlu a je zase čerstvé. Naposledy jsem si ho koupila v Tescu a bylo už vyschlé :-(

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×