Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mýtus nebo fakt? Pepino pátralo!

18. 1. 2010

ObrazekMohou kondomy ochránit před virem způsobujícím rakovinu děložního čípku?

Podle statistik každý druhý den zemře v Čechách jedna žena na rakovinu děložního čípku. Po rakovině prsou a plic, je tato zhoubná choroba celosvětově třetí nejčastější příčinou úmrtí žen a zároveň je to druhá nejrozšířenější forma rakoviny u žen do 45 let. Právě vzhledem k těmto neúprosným číslům je důležité vědět, jaké jsou možnosti prevence, jak je možné chránit se před touto diagnózou.

Rakovina děložního čípku není dědičné onemocnění. Tuto chorobu způsobuje infekce virem HPV (human papillmoma virus), který vyvolává nádorové onemocnění. Žena se může nakazit tímto virem v každém věku. Riziko infekce začíná hned po odstartovaní sexuálního života a v ohrožení je každá sexuálně aktivní žena. Samozřejmě, jsou tu i další rizikové faktory, které zvyšují možnost vzniku tohoto onemocnění. Jak říkají odborníci, nemusíte mít více sexuálních partnerů, stačí jeden, abyste se nakazili, ovšem se stoupajícím počtem milenců narůstá i riziko nákazy. Negativní vliv má rovněž kouření.

K podstatě prevence rakoviny děložního čípku patří informovanost. Je velmi důležité vědět, co je rakovina děložního čípku, co ji způsobuje a jak se přenáší. Virus HPV se přenáší nejen při pohlavním styku, ale i při intimním kontaktu s pokožkou v oblasti vnějších pohlavních orgánů.

 

Obrazek
Prevence!
Především pravidelné návštěvy gynekologa a bezpečný sex!

Pravidelná účast na cytologickém vyšetření je v současnosti nejúčinnějším způsobem diagnostiky změn na sliznici děložního čípku, které může být počátečními projevy rakoviny. V kombinaci s očkováním je možné redukovat toto riziko ještě výrazněji,“ říká gynekolog MUDr.Bedřich Turin. „Riziko infekce HPV roste úměrně s počtem sexuálních partnerů. Důležité je sledovat i ostatní příznaky. Hned, jak zpozorujete bradavice na genitáliích u Vás nebo u vašeho partnera, navštivte gynekologa/urologa. Nikdy se je nesnažte odstranit sami. Důležitá je i imunita. Pokud máte dobrý imunitní systém, může výjimečně dojít k samovyléčení infekce.“

Na internetu či v médiích se však objevují i zprávy hovořící o tom, že jednou z dostupných forem ochrany proti viru HPV jsou kondomy. Jejich používaní nezabrání zcela průniku viru HPV do organismu, každopádně mohou kondomy výrazně snížit riziko nákazy. Potvrzuje to i MUDr. Turin: „Vědci zjistili, že ženy, jejichž partner používá kondom při každém pohlavním styku, mají o 70 % nižší výskyt HPV. Pokud partner použil kondom při více než polovině pohlavních styků, snížilo se toto riziko přibližně o 50 %.“ Důvodem, proč kondomy nedokáží zcela ochránit, je fakt, že při jejich použití je chráněný pouze penis. Ostatní oblasti genitálií jsou nechráněné a mohou být infikované virem HPV. Při pohlavním styku se totiž pokožka v okolí vnějších pohlavních orgánů snadno infikuje virem HPV a ten se může přenášet už při intimním kontaktu s kůží v této oblasti. Podstatné je i správné používání kondomů. V každém případě, nikdy není na škodu mít kondom (např. Pepino Basic, Pepino 3in1 či Pepino Pleasure) po ruce a praktikovat i takto bezpečný sex. „Ač kondomy neposkytují absolutní ochranu, je důležité je používat. Je lepší mít určitou ochranu proti HPV než žádnou. Používaní kondomů je taktéž prevencí před získáním dalších pohlavních chorob. Kondomy jsou, samozřejmě, i dobrou ochranou před nechtěným otěhotněním,“ uzavírá MUDr. Turin.

 

Rakovina děložního čípku - fakta a čísla

  • není dědičná, hlavní příčinou je vir HPV

  • 2. nejčastější nádorové onemocnění u žen na celém světě

  • každoročně se ve světě diagnostikuje přibližně 500.000 případů, přičemž polovina žen zemře

  • Rakovina hrdla děložního patří mezi nejčastěji se vyskytující zhoubné nádory českých žen, přes tisíc žen za rok jí u nás onemocní a cca 400 žen ročně v ČR na toto onemocnění zemře.

  • přibližně 80 % žen se v určité fázi svého života nakazí virem HPV, takže ohrožená je každá sexuálně aktivní žena

  • ženy, jejichž partner používá kondom (např. Pepino) při každém pohlavním styku, mají o 70 % menší výskyt HPV

 

Co je to HPV?
Je velká skupina více než 100 podtypů virů. Některé z těchto subtypů mohou způsobit rakovinu děložního čípku, rakovinu vulvy, rakovinu penisu a bradavice genitálií – kondylomy. HPV je nejčastějším pohlavně přenosným onemocněním. Infikovaných je 80 % po pěti letech od počátku sexuální aktivity. Většina mužů či žen nemá žádné příznaky tohoto ochoření a nevědí, že jsou infikovaní,“ upřesňuje gynekolog Mudr. Bedřich Turin.

 

Foto: Pepino
Více informací naleznete na www.pepino.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×