Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muškátový oříšek – halucinogenní droga!!!

6. 8. 2007

 

Muškátový oříšek obsahuje myristicin, což je narkotikum, halucinogen a jed, a je tudíž používán jako droga. Při předávkování platí – jeden oříšek prospívá, druhý méně, třetí zabíjí. Existuje důvodné podezření, že je součástí receptury pro výrobu Coca-Coly.

Historie:
Ve staré indické literatuře se o muškátovém ořechu píše jako o opojném plodu. Bombajská Materia Medica z roku 1883 uvádí, že Hindové ze Západní Indie používají muškátový oříšek jako intoxikant.

V hinduistickém lékopisu figuruje oříšek jako lék na horečku, astma a potíže se srdcem. V Egyptě se muškátový ořech používal jako náhražka hašiše v době zákazu jeho konzumace. Staří Řekové a Římané muškátovník neznali.

Na Blízkém východě se používal v lékařství při poruchách zažívání, onemocnění ledvin a lymfatického systému. Otrava muškátovým ořechem byla poměrně běžná po celý středověk, zejména v Anglii.

Monopol na dovoz muškátového ořechu drželi v celém sedmnáctém století Holanďani – muškátové ořechy byly tak vzácné, že se na černém trhu objevovali jejich repliky vyřezané ze dřeva. Dnes je muškátový ořech oblíben zejména v Indonésii. U nás se používá jako koření (běžně k dostání).

Léčebné použití:
Muškátový oříšek je vhodný při bolestech a napětí břicha, nadýmání, nevolnosti u dětí, dyzentérii /úplavici/, nedostatečném vstřebávání v tenkém střevě, nespavosti, zástavě močení a zánětu slinivky břišní. Podporuje chuť k jídlu, zlepšuje odchod střevních plynů, zabraňuje zvracení a působí protizánětlivě. Užívá se ve formě prášku, nebo tablet v množství 250 až 500 mg, jednou až dvakrát denně nalačno. Nesmí se však užívat v těhotenství! 


 
Jako koření podporuje chuť k jídlu a trávení. Muškátový oříšek se pro karminativní a spazmolytické /protikřečové/ účinky užívá při bolestech a napětí břicha, nadýmání, průjmu a dyzentérii, obtížích s trávením v tenkém střevě, při nespavosti, zástavě močení a zánětu slinivky.

Použití v kuchyni:
Nejvíce se používá do masitých pokrmů jako jsou - masové pečeně, nádivky, sekané a různé masové a drůbežích speciality. Hodí se i do polévek, špenátu či bramborové kaše a je také častou součástí směsí koření. Dobře také ladí se základními druhy koření, jako je např. pepř, bobkový list, cibule, petržel a polévková zelenina.

 
Dělení:
Muškátový květ:
Přidává se do Garam Masaly. U nás ho seženete většinou mletý.
Muškátový oříšek:
Používá se k ochucení sladkých jídel a také se může přidávat do Garam Masaly. Nejlépe je kupovat celý, nastrouhaný rychle ztrácí rychle svoji "vůni".

 

Vlivy na psychiku:
Halucinace, euforie, jsou popsány i kolektivní halucinace. Krátkodobá paměť doslova mizí, nejste si schopni vzpomenout na to, co jste řekli před 10 sekundami. Většina lidí popisuje negativní efekty: zrychleny tep, nevolnost, zvracení.

Muškátový květ nebo ořech ve vysokých dávkách způsobuje intoxicaci /otravu/. Muškátový oříšek má v nízkých dávkách účinky karminativní a spazmolytické, což se využívá při terapii různých bolestí a křečí břicha, nadýmání, atd. Díky myristicinu má také omamné účinky. Hlavní účinek je narkotický, účinek se ale může poněkud lišit také s ohledem na jedince, dávku.

Účinek se objevuje za 10 min – 4 hodiny po podání a trvá 5 – 24 hodin.

Celá intoxikace probíhá asi takto:
Někteří jedinci trpí zezačátku nauseou /nevolností/. V další fázi se často objevují pocity demence a bezdůvodné "hihňání", přítomnost druhých je většinou nežádoucí, někdy nevadí. Zanedlouho tyto pocity vystřídá sucho v ústech a hrdle, žízeň, kolísající hlad, zrudnutí kůže a zčervenání očí.

Občas se člověk cítí vzrušený a hyperaktivní, ale většinou spíš malátný, otrávený a neschopný ničeho jiného než si na místě lehnout. Mohou být narušeny motorické funkce, řeč je nesouvislá. Subjekt může přehnaně sledovat tlukot svého srdce a zdánlivé prodlevy mezi údery. Později se může dostat do stavu euforické otupělosti a prožívat stavy hlubokého klidu mysli a snové vize.

Nadměrné užívání může způsobit ztrnulost a otupělost, sluchové i zrakové halucinace, které se mohou projevovat deformovaným vnímáním prostoru a času. Pokud se dokáže intoxikovaný pohybovat, připadá mu, že všechno probíhá neuvěřitelné zpomaleně. Člověk v zajetí muškátového oříšku s velkou pravděpodobností zjistí, že není schopen spát, ale také není schopen být docela vzhůru. Otupělá dřímota je nejvýstižnější popis „muškátové narkózy“. Tento stav může trvat 12 hodin a po něm následuje období 24 hodin vyčerpání, v jehož průběhu může intoxikovaný naopak spát hodně. Účinek po přechodu akutní intoxikace může být poměrné nepříjemný – bolesti v kostech a ve svalech, unavené a bolavé oči, teče z nosu, únava, deprese a bolesti hlavy. Fyzický atak muškátového oříšku na tělo je tak silný, že u žen může vyvolat menstruaci (ve středověku se kvůli tomuto účinku používal k potratům) o psychickém ataku ani nemluvě. Nejpozitivnější věc, která se o intoxikaci muškátovým oříškem dá říci je ta, že je až příliš nepříjemná, než aby si člověk vypěstoval návyk... Ve vysokých dávkách může být muškátový oříšek silným a nebezpečným jedem.

Varování – Epileptici by s muškátovým oříškem neměli experimentovat.

Zdroj: muskat.wz.cz

Radka Znorová

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Experiment

(Michal, 23. 10. 2023 13:10)

Zdravím je nějaká dávka kolik gramů nastrouhaneho orisku pusobí jako droga a zaroven neohrozí na zivote?

Močový měchýř

(Rumčmajz Avipil, 17. 4. 2013 16:23)

cengr tě ojebe na hlavu ten z Intru v MS

Muškátový ořech

(Alena, 12. 12. 2011 11:56)

Jak používat olej " bio " z muškátového oříšku v aromalampě? Jak nejvhodněji? Jak působí, nebo by mohl působit?
Děkuji za odpověď
Alena

Dotaz k muškátovému oříšku....

(V.L., 6. 11. 2011 12:38)

Dobrý den, nikdy jsem muškátový oříšek u vaření nepoužíval. Nedávno jsem chtěl experimentovat a již v Tescu jsem měl problém. Prodavačky vůbec nevěděly kde jej mají. Pořád mě posílaly k sušeným houbám a kandovanému ovoci. Nicméně jsem jej našel u koření. Doma jsem koukal jak zjara na ten malý vlašák a nevěděl zda jej škrábat i s tou slupkou. Na webu jsem našel info, že se musí zbavis slupky a tak jsem jej rozlouskl a on se mi rozpadl na malé kousky. Problém je dužina, která nezůstala vcelku ale ke každému kousku slupky je natrvalo přilepená. No a ted nevím jak se s tím vůbec zachází. Můžete mi poradit..? Díky

Re: Dotaz k muškátovému oříšku....

(Radůza, 6. 11. 2011 14:37)

Dobrý den, muškátový oříšek se používá tak jak je, do pokrmu do kterého ho chceme přidat (podotým stačí množství na špičku nože, je dost aromatický) ho nastrouháme na jemném struhadle. Nic neloupeme, atd. :-) Já ho používám na dochucení květákové polévky, nebo do nádivky :-)

kolik?

(veruzperu, 17. 1. 2011 13:20)

Nikde jsem se nedozvěděla jaké množství je vhodné pro vaření, abych se "nezdrogovala".

Mimochodem je pro mě novinkou, že muškátový oříšek je halucinogen, to jsem opravdu doteď netušila :(

Re: kolik?

(Iva, 17. 1. 2011 16:28)

Moje máma používá muškátový oříšek proti průjmu, nastrouhá ho na špičku kávové lžičky, nalije trochu vody, zamíchá a takhle to sní. Myslím si, že kdyby se použil jeden celý asi už by mohlo člověku být špatně, ale do jídla ho přece používáme pro jeho velké aroma opravdu jen špetku, která v množství jídla, které vaříme nemůže uškodit. :-)

...

(..., 21. 10. 2007 19:30)

a proč se nesmí užívat v těhotenství a kolik ho můžu zkonzumovat

Re: ...

(nid, 5. 12. 2010 16:46)

krome toho, ze vetsina lidi nehcce mit deti od malicka zdrogovane, hrozi nebezpeci potratu a ruznych poruch, takze by s toho nebyly deti zadne...

RE:...

(Radůza, 21. 10. 2007 20:12)

A proč se nesmí v těhotenství užívat drogy? Pokud ho budete přidávat do nádivky nebo do jakéhokoli jídla dává se pouze trošička, která normálnímu člověku neuškodí. Ale neměl by se konzumovat ve větších dávkách pro halucinogenní účinky.

Jůů, to jsem vůbec nevěděla

(Lucka, 7. 8. 2007 12:41)

a já si říkala, že to jej prostě koření, je fakt, že ho nikdy nepoužíváme hodně, že, ale přece jen by mě nenapadlo, že může působit až takhle.

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×