Jdi na obsah Jdi na menu
 


MIMINKO DÍKY DÁRKYNI? STÁLE ČASTĚJŠÍ PŘÍPAD!

20. 1. 2010

Ještě nedávno by to znělo jako naprostá science fiction. Dnes je to realita. Rok od roku roste počet žen, které jsou ochotny darovat svá vajíčka jiným. A to i přes to, že odběru vajíček předchází hormonální terapie, zákrok není nijak příjemný a může mít, byť vzácně, i negativní vedlejší účinky. Ovšem díky dárkyním se miminka dočkají i ty ženy a páry, které by jinak neměly žádnou šanci. Jedná se o stovky dvojic a tedy dětí v ČR ročně!

 

Celkem 45 dárkyní vajíček se vloni nově přihlásilo Centru reprodukční medicíny GEST. Další pak darovaly své pohlavní buňky podruhé či potřetí. Možná se zdá, že je to málo. Ale v roce 2008 přišlo nových dárkyní 32, před tím 15 a v roce 2006 pouhé 2! „Všech žen ochotných pomoci si velice vážíme. Osobně považuji tato čísla za poměrně dobrá. Vypadá to, že osvěta a informovanost se v této oblasti přeci jen zlepšuje,“ říká vedoucí lékař centra GEST Jan Šulc a dodává: „Poptávka ale stále převyšuje nabídku i proto, že zdaleka ne každá žena, která k nám přijde, nakonec vajíčka daruje. Situace se ale postupně zlepšuje“.

Mezi příjemkyně pohlavních buněk patří ženy, které o vaječníky přišly z důvodu jejich onemocnění. Dále jde o ženy ve vyšším věku, jejichž vaječníky již neprodukují kvalitní vajíčka. Důvodem k užití darovaných pohlavních buněk může být i genetická zátěž. Takových žen a tedy párů se ročně léčí v Centru reprodukční medicíny GEST několik desítek. Jde přibližně o každou patnáctou dvojici, která se zde podrobí umělému oplodnění metodou IVF (in vitro fertilizace).


Jak dárcovství vajíček funguje?

Lékaři u potencionální dárkyně nejprve vyloučí sexuálně přenosné choroby, včetně AIDS. Genetické testy odhalí případné dědičné onemocnění. Ženě musí být méně než 35 let, musí být zdravá a roli hraje i vzdělání a vzhled. Pochopitelně důležitá je krevní skupina a Rh faktor. Pokud dárkyně úspěšně projde testy, podstoupí stejnou procedurou jako ženy, které se podrobují umělému oplodnění metodou IVF (in vitro fertilizace). Hormonální léčba zajistí, aby dozrálo více vajíček. Samotný odběr probíhá ambulantně, obvykle pod narkózou, punkcí přes poševní stěnu pod kontrolou vaginální ultrazvukovou sondou. Zhruba po dvou hodinách odchází dárkyně domů. Následuje několikadenní pracovní neschopnost.


Subjektivní pocity

Ženy většinou subjektivně nejhůře snášejí hormonální terapii. V praxi to znamená dennodenně si zhruba 10 dní píchat injekce pod kůži břicha. „Píchání injekcí nebolelo, ale sama jsem se k tomu

neodhodlala, pomohla mi naštěstí moje sestra,“ říká Iveta, jedna z dárkyň GESTu. „V průběhu hormonální léčby mohou ženy cítit tlak v podbřišku, někdy si stěžují na bolesti prsů, změny nálady. Výraznější potíže jsou ale vzácné,“ uvádí Jan Šulc.


Anonymita dárců

Dárcovství pohlavních buněk je ze zákona přísně anonymní. Někdy se lékaři setkávají se zklamáním, že nelze darováním vajíček přímo pomoci své příbuzné nebo kamarádce. „Na jednu stranu zcela chápu touhu pomoci a přijmout pomoc od někoho blízkého. Ovšem na druhou stranu v případě například narození postiženého dítěte, což se i při špičkové prenatální péči může stát, bych se velmi obával zhoršení vztahů mezi dárkyní a příjemkyní. A to je jen jeden z důvodů, proč si myslím, že má darování pohlavních zůstat buněk anonymní,“ konstatuje lékař Jan Šulc.

Pomoc může být „pouze“ nepřímá. Jestliže si pár přivede dárkyni, automaticky totiž poskočí na seznamu čekatelů na první místo. V ostatních případech jsou čekací lhůty zpravidla několik měsíců.


V České republice má problémy spontánně počít dítě každý sedmý pár. Toto číslo se bohužel stále mírně zvyšuje.


O Centru reprodukční medicíny GEST

Centrum reprodukční medicíny GEST patří mezi renomovaná soukromá pracoviště v Praze. Pod jednou střechou je zde soustředěna IVF laboratoř, gynekologické ordinace i zákrokový sál. Pacienti se dočkají nejen špičkové lékařské péče, ale také citlivého, diskrétního a individuálního přístupu. Více na www.gest.cz.

GEST také nedávno spustil své stránky na FACEBOOKu: http://www.facebook.com/vsechnamiminka. Vedle novinek z oblasti reprodukční medicíny zde naleznete především odpočinkové fotografie, videa a odkazy.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×