Jdi na obsah Jdi na menu
 


Metoda PICSI: další krok k nalezení kvalitních spermií

4. 11. 2010

 

Plodnost mužů stále klesá. Například konkrétní výsledky spermiogramu, které by lékaři v 80. letech označili za velmi podprůměrné, nyní berou jako zcela normální. Vědci se snaží s tímto stavem pracovat a vyvíjejí způsob, jak odlišit kvalitní spermie od těch nekvalitních. O to usiluje i nová metoda PICSI, díky níž lze najít zralé spermie, které mají větší šanci oplodnit vajíčko. Lékaři Centra reprodukční medicíny GEST popisují první zkušenosti s touto metodou.
 
Letos v létě tuto léčbu zvolil pár, který o miminko usiloval skutečně velmi dlouho. Již sedmkrát se žena pokusila otěhotnět ze zkumavky, ovšem vždy bezúspěšně. „Tato 35letá žena má vrozenou vadu dělohy, 42letý muž výraznou patologii spermiogramu. Nyní jsme jí transferovali embryo a ta žena je po letech marných pokusů těhotná,“ popisuje vedoucí lékař Centra reprodukční medicíny GEST Jan Šulc.
Metoda PICSI je v České republice novinkou, například GEST ji provádí od letošního léta. „Máme za to, že právě pro páry s opakovaným neúspěchem IVF (in vitro fertilizace), je PICSI opravdu nadějnou alternativou,“ říká Šulc, jehož tým zatím PICSI vyzkoušel u 10 takto „beznadějných“ párů. „Výsledkem jsou zatím 2 těhotenství a u 3 pacientek stále čekáme na výsledek,“ konstatuje lékař.
 
Co to je PICSI
Mikromanipulační metoda PICSI (intracytoplasmatická injekce předem vybrané spermie) je zatím jediný fungující test, který umožňuje vybrat v laboratorních podmínkách zralou spermii. Využívá se při něm Petriho miska speciálně ošetřená vrstvou hyaluronanu. Tato látka je důležitou součástí mezibuněčné hmoty obalů vajíčka, a právě vazba spermie na hyaluronan má pro oplození zásadní význam. Výsledky testu tak umožňují embryologovi vybrat ty nejvhodnější spermie a oplodnit jimi pomocí intracytoplasmatické injekce (ICSI) vajíčka.
 
„V návaznosti na teoretické poznatky lze říci, že zralá spermie má velmi pravděpodobně nepoškozenou genetickou informaci. Oplození vajíčka touto spermií dává vysokou pravděpodobnost vzniku kvalitního embrya, které je schopné správného vývoje. Taková spermie nemusí být nutně ta nejrychlejší a ani nemusí z pohledu embryologa vypadat nejlépe. Nemusí tedy při spontánním oplození uspět, nemusí ji embryolog vybrat k injekci do vajíčka. Metoda PICSI ji ale nalézt dokáže,“ popisuje vedoucí lékař GESTu Jan Šulc.
Metodu PICSI doporučují lékaři také v případech nedostatečného vývoje embryí v předchozích cyklech. Léčba bohužel není hrazena ze zdravotního pojištění.
 
 
O Centru reprodukční medicíny GEST
 
Centrum reprodukční medicíny GEST patří mezi renomovaná soukromá pracoviště v Praze. Pod jednou střechou je zde soustředěna IVF laboratoř, gynekologické ordinace i zákrokový sál. Pacienti se dočkají nejen špičkové lékařské péče, ale také citlivého, diskrétního a individuálního přístupu. Více na www.gest.cz.
Na FACEBOOK stránkách http://www.facebook.com/vsechnamiminka naleznete vedle novinek z oblasti reprodukční medicíny především odpočinkové fotografie, videa a odkazy.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×