Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak na zakysané smetany?

1. 5. 2011

Každý z nás občas kupuje zakysanou smetanu pro přípravu svého oblíbeného pokrmu. Věděli jste ale, že využití tradičních zakysek má daleko širší možnosti? Nejprodávanější, a tudíž i nejoblíbenější značkou zakysaných smetan za rok 2010 je Yoplait. Pojďme se tedy podívat, jaké jsou používané druhy a jak je nejlépe využít při našem vaření.

 
Zakysaná smetana je vhodná jak pro teplou, tak studenou kuchyni. Pokrmům dodává zajímavou navinulou a bohatou chuť a také jemnou konzistenci.
Je vhodná na omáčky, polévky, do salátů, dipů, na zapékání či nejrůznější sladké dobroty. Yoplait zakysaná smetana je vyráběna ve třech variantách tučnosti: 15 % tuku, 11 % tuku a unikátní 8 %. Nově také jako delikátní specialita Chef de Créme s 
30 % tuku.
 
Jaké jsou tedy mezi jednotlivými zakysanými smetanami rozdíly a na co je která vhodná?
 
3d_zakysana_smetana_15-_low-res.jpgNejoblíbenější chutná klasika
Yoplait Zakysaná smetana, která obsahuje 15 % tuku je vhodná jak pro studenou, tak i teplou kuchyni. Dá se říci, že čím více tuku, tím delikátnější chuť. Tato varianta je krásně hustá a má vyváženou chuť.
 
Tip: Pokud preferujete zdravější způsob stravování, touto zakysanou smetanou, můžete velmi chutně nahradit méně zdravou majonézu.
 
Doporučujeme na přípravu polévek, omáček, moučníků či hutnějších dipů.
Doporučená MOC 13.90 Kč           
 
 
Jemné vaření3d_zakysana_smetana_11-_low-res.jpg
Jemná Yoplait Zakysaná smetana s 11 % obsahem tuku je charakteristická velmi jemnou a navinulou chutí. Je to výborný pomocník pro přípravu či vylepšení studených pokrmů. Tam, kde jídlo postrádá svoji šťavnatost a samotné by bylo příliš „suché“, báječně jej vylepšíte právě touto smetanou. Díky jemné, nakyslé chuti si výborně pochutnáte na jakémkoli těstovinovém salátu či pomazánkách, které nechcete připravovat z tučné vaječné majonézy. Není vhodná pro zahušťování omáček.
 
Doporučujeme na těstovinové saláty a pomazánky.
Doporučená MOC 13.90 Kč           
 
 
3d_zakysana_smetana_8-_low-res.jpgLehké či dietní pokrmy
Nejen v létě máme potřebu naše pokrmy tak trochu odlehčit a osvěžit. Yoplait Zakysaná smetana 8 % - Lehká je opravdu lehounká jako vánek, ale přitom pokrmy patřičně dochutí. Používá se výhradně ve studené kuchyni. Je ideální pro ty, kteří počítají každé procento tuku nebo sledují hladinu cholesterolu. Yoplait Zakysaná smetana 8 % totiž obsahuje o celých 46 % cholesterolu méně (než standardní Yoplait 15%) a je tedy lehčí a zdravější. 
 
Doporučujeme na čerstvé zeleninové či ovocné saláty. Ideální pro ty, kteří si chtějí pochutnat, ale zároveň si hlídají svou linii a cholesterol.
Doporučená MOC 13.90 Kč           
 
Zajímavé recepty naleznete na: www.zakysana-smetana.cz
 
Tipy a rady:
- Pokud se chcete stravovat zdravěji, nahraďte majonézu v salátech, k masům či pečeným bramborám, zakysanou smetanou.
- Pokud do zakysané smetany s vyšším procentem tuku (15; 30%) přidáte trochu smetany na šlehání a krátce ji šleháte, vytvoříte hustý, nadýchaný smetanovo-šlehačkový krém, který udrží hutnou konzistenci po několik dní.
- Pokud bude zakysaná smetana pokojové teploty, po přidání do horkých pokrmů se nesrazí.
- Používání zakysané smetany s vyšším obsahem tuku dělá pokrmy hutnější, menší porce vás zasytí a přijmete tak méně kalorií.
- Pokud používáte zakysanou smetanu s obsahem tuku více jak 30%, spotřeba náplní do dezertů a rolád je o polovinu nižší.
- Čím více procent tuku zakysaná smetana má, tím hutnější, jemnější a výraznější chuť s ní uvaříte.
- Pokud necháte dip či zálivku na salát ze zakysané smetany odležet a vychladit, chuť přidaných ingrediencí se zvýrazní.
- Zakysanou smetanu nedoporučujeme mrazit a následně rozmrazovat. Při rozmrazování se výrazně mění konzistence.
- Při přípravě krémů zakysanou smetanu šlehejte s ostatními ingrediencemi (např. rozpuštěnou čokoládou) ve vodní lázni, krém tak bude krásně jemný.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×