Jdi na obsah Jdi na menu
 


Granátové jablko ničí rakovinné buňky!!!

10. 8. 2007

O granátovém jablku se napsalo již hodně. Psalo se o něm již v Bibli. Granátové jablko je označováno jako symbol plodnosti, hojnosti, přátelství a lásky. 

Granátové jablko je aromatické ovoce se sladkokyselou chutí, plod granátovníku (Punica granatum), se též nazývá marhaník granátový. Granátovníky jsou menší stromy rostoucí hlavně ve Středozemí.

Granátové jablko je až 12 cm v průměru velký plod se zakulaceným šestiúhelníkovým tvarem. Pod tlustou, tvrdou slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se nachází semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.

Složení:
Granátová jablka obsahují cca 77 % vody, velké množství sodíku, cukrů, z vitamínů jsou významně zastoupeny vitamín B a C, v menší míře pak i vitamín A. Energetická hodnota je kolem 250 KJ tj. asi 60 Kcal. na 100g.


Slupka granátového jablka a vnitřní přepážky mají vysoký obsah hořkých látek, např. kyseliny taninové, které mají obstipační (stavěcí) účinek. Jedlé části granátových jablek působí projímavě.

Využití:
Z granátového jablka se využívá především šťáva, ze které se dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se přidává především k drůbeži, grilovanému masu a rybám. V Asii se využívá i jako koření, k tomuto účelu se lépe hodí divoce rostoucí rostliny, především z úpatí Himálaje.

Z listů granátovníku se připravuje chutný čaj, a protože květy, slupky nezralých plodů, kořeny a kůra obsahují barvivo, barvily se jím v Orientě koberce a látky.

V neposlední řadě je také nutno podotknout, že se granátová jablka široce využívají v kosmetickém průmyslu.

Oblast výskytu:
Granátová jablka se pěstují v celém Středomoří, Indii, Argentině, USA a po celé Asii. Za nejkvalitnější jsou považovány plody z Íránu. Sklizeň probíhá v září až listopadu, výjimečně i dříve.

Skladování:
Granátová jablka se celkem dobře skladují. A hlavně poměrně dlouho. Mají totiž silnou kožovitou slupku. I když slupka ztvrdne, zachová si jablko šťávu. Čím je slupka tenčí, tím je jablko sladčí.

 

Zvláštnosti:
Šťáva z granátových jablek se v některých zemích používá k vyhubení střevních parazitů, jako jsou škrkavky, tasemnice atd.

Výzkum vědců z Kalifornské univerzity prokázal, že granátová jablka obsahují chemické látky, které omezují buněčné poškození a možná také ničí rakovinné buňky.

A jaký význam má granátové jablko ve výkladu snů?

Jablko
granátové – konec střevním obtížím
granátové jablko jísti – uzdravení dlouhodobých žaludečních nemocí
granátové jablko viděti, nebo míti: skrze závěť nebo náhodu k bohatství přijíti
granátové jísti – obdarován budeš
granátové utrhnouti, nezralé – utrhačnost
granátové utrhnouti, zralé – přízeň u velkých pánů

A teď pár receptů nakonec ;o)

 

Grenadina

Granátová jablka poválíme, rozřízneme a vymačkáme šťávu. Podáváme vychlazené. Můžeme ředit vychlazenou minerálkou. Pozor! Šťáva barví oblečení a velmi těžce se odstraňuje.

 

 

 

Ovocný salát s granátovým jablkem

2 žluté melouny
1 mango
2 broskve
3 vetší kiwi
1 větší sladký pomeranč
šťáva z 1 citronu
1 lžíce cukru
špetka skořice
3 granátová jablka

Postup:
Melouny rozkrojíme, vydlabeme semínka, odkrojíme slupku, dužinu nakrájíme a vložíme do mísy. Mango oloupeme, dužinu okrájíme, překrájíme na kousky.

 

Broskve oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na měsíčky. Oloupané kiwi rovněž nakrájíme. Pomeranč oloupeme a každý měsíček překrojíme napůl. Granátové jablko rozkrojíme a vydlabeme zrníčka.

 

Ovoce v míse poprášíme cukrem a skořicí, zalijeme šťávou z citronu a promícháme. Podáváme chlazené.

 

Radka Znorová

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

šťáva z granátového jablka

(pan Káč, 15. 4. 2010 23:50)

Grande Vitu doporučuji, nejen kvůli příjemné obsluze :)

Štáva

(Vítek, 11. 1. 2010 19:11)

Vynikající 100% štáva v biokvalitě se dá koupit za 35,- Kč v GrandeVitě, v Křižíkové ulici 49.

Pardes Rimoním

(Alena Velemínská, 9. 5. 2009 8:50)

KOPÍROVÁNÍ - RE: MAiler

(Grape, 26. 4. 2008 16:23)

Nebudu se pouštět do debat o originalitě článků, podobnost, kromě základních informací, která jsou prostě daná a neměnná, nevidím. Jen mi nedalo, když už někdo nemá na práci nic lepšího než neustále kritizovat, opravit mu HRUBKU - SLOVO "HANBA" se píše s "N" a abych nebyla nařčená i já z plagiátorství knihy - Pravidla českého pravopisu, uvádím, že čerpám ze svých znalostí získaných v tomto případě už na základní škole. Přeji pěkný den. btw ... Radůzo ... máte pěkné stránky :)

RE: MAiler

(Radůza, 8. 4. 2008 1:06)

Chápu že spoustě lidem "ležím v žaludku" ale asi vás zklamu. Jak jistě pochopíte granátové jablko je granátové jablko a nikdo na něm vlastnosti nezmění. Takže ať bych čerpala odkudkoli, vždy bude článek podobný. Mimochodem zklamu vás, ale na tento článek jsem čerpala informace ze svých školních sešitů. A jak vidíte za ty léta se toho na popisu moc nezměnilo. ;oP

RE: hanet

(Radůza, 18. 12. 2007 19:14)

Čím je slupka tenčí, tím je jablko sladčí tudíž zralejší.

MALÁ OTÁZKA

(hanet, 18. 12. 2007 18:12)

ví nekdo kde bych se to dozvěděla

hledám pomoc

(hanet, 18. 12. 2007 18:09)

jak má vipadat zralé granátové jablko

pro Mirandu

(Elik, 4. 12. 2007 18:37)

V Lídlu mívají granátová jablíčka i velká za pouhých 9,90 Kč za kus. Kupuji je a jsou výborná. Menší velikost tam mívají jenom za 5,90 Kč. Zkuste nakupovat tam, protože zeleninu a ovoce mají v Lídlu opravdu levnou.

Fuj

(Mailer, 28. 11. 2007 10:22)

Když už někdo opíše článek z Wikipedie, bylo by alespoň slušností uvádět pod článkem zdroj a ne se pod něj samolibě podepsat. Že Radko Znorová. Hamba

granátová jablka skvělé dílo přírody

(BLANKA 29,9,07 13,23,, 29. 9. 2007 13:30)

V sušici máme za 12,50

GRANÁTKY

(pipidlouhá, 21. 9. 2007 20:38)

my je máme v globusu za 17,90.

jablíčka

(Miranda, 3. 9. 2007 18:05)

taky miluju tyhle jablka,pořád je sháním za levno protože sme 4 a máme je rádi všichni ale bohužel tady u nás jsou k sehnání jen za 39.90 za kus,což je hrozné když si na nich chcem všichni pochutnat a zároveň se nepoprat jen o jedno. :)

Granátového jablíčka

(Lucka, 13. 8. 2007 8:37)

se snad nikdy nepřejím, a grenadina přidaná do koktejlů to je mňamka, akorát jak jsem šikovná, tak při jezení této dobroty bych na sebe potřebovala gumovou zástěru :-)) Protože ta barva opravdu vyprat nějak nejde.

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×