Jdi na obsah Jdi na menu
 


CO JE TO EKZÉM?

25. 10. 2007

 

 

Atopický ekzém

Atopický ekzém je silně svědivé, chronické zánětlivé kožní onemocnění. Obvykle vzniká v prvních měsících života a je proto nazýván dětským ekzémem. Ekzém bývá provázen rodinným výskytem astmatu nebo alergické rýmy. Atopický ekzém vzniká z 90% v období mezi narozením a šestým rokem života. První projevy se objevují na tvářích, čele a končetinách. Kůže v postižených místech nejdříve zčervená, na povrchu se vysévají drobné pupínky a puchýřky, v další fázi dochází k mokvání a povrch kůže se pokrývá stroupky a šupinkami. Ekzém je provázen úporným svěděním. Proto jsou děti trpící ekzémem neklidné a špatně spí.

Dětská forma většinou plynule navazuje na kojeneckou. Vyrážka z obličeje, hlavy a těla mizí, naopak se objevuje v loketních a podkoleních jamkách, zápěstích a rukách. Dospělá forma se někdy může vyskytnout i u pacientů, kteří dříve atopickým ekzémem netrpěli. V tomto případě se ekzém častěji objevuje na krku a obličeji a má charakter dětské formy.

Kontaktní ekzém
Kontaktní ekzém vzniká v místě „kontaktu“ pokožky s alergenem. Jedná se o čtvrtý (oddálený) typ alergické reakce, tzn. projevy ekzému nevznikají okamžitě, ale až za 24-72 hodin od kontaktu se škodlivou látkou. Nejčastějšími alergeny jsou kosmetika (krémy, parfémy, deodoranty), prací prášky, léky (masti), ale i kovy a jejich slitiny. Známá je tzv. hodinková vyrážka, která se projeví při nošení náramkových hodinek nebo náramků.

 Kopřivky a otoky
Pro kopřivku (urtikarii) je charakteristický zřetelně ohraničený plastický otok kůže, který většinou svědí. Český termín „kopřivka“ vznikl na základě obdobné kožní reakce, která se vytváří po kontaktu s kopřivou. Projevy mají prchavý charakter, rychle mizí a na jiných místech se vytváří nové. Kopřivka je běžné onemocnění. Akutní kopřivka je častější u dětí, chronická více postihuje dospělé. Dědičnost se u kopřivky uplatňuje vzácně. Klinická diagnóza je snadná, ale objasnění příčiny bývá obtížné. Projevy mnohdy více bolí než svědí. Často jsou postiženy ústa a oční víčka.

Zdroj: www.mujneutral.cz a www.masa.cz(MÁŠA=Občanské sdružení pro ekzematiky, astmatiky a alergiky)

Odborný poradce:

MUDr. Radek Klubal: Karlovo náměstí 7, Praha 2, 120 00; tel.: 222 16 21 71, 222 162 327; e-mail: klubal@narodni.cz

 Alergolog, imunolog, dermatolog, venerolog. Zabývá se diagnostikou a léčbou dětských i dospělých alergologických, imunologických, dermatologických a venereologických nemocí od r.1990

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×