Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co dělá s tělem alkohol aneb jak předejít novoroční kocovině

3. 11. 2011

Silvestr se blíží a mnozí z nás již nakupují zásoby alkoholu na půlnoční oslavy. Víte ale, co dělá alkohol s vaším tělem? Jak poznat, když už máte dost? A jak předejít ranní kocovině?  

Silvestr je pro velkou část populace jedním z nejdůležitějších večerů v roce. Připravují na něj petardy a rachejtle, kupují vstupenky na speciální silvestrovské party a samozřejmě také pořizují zásoby alkoholu. Ne všichni se ale nového roku dožijí ve zdraví. Jen loni od silvestrovského poledne do silvestrovského rána zahynulo nejméně deset lidí. Důležité je proto dát si pozor, kolik čeho vypijeme a zdravotním problémům předejít. A nemusí jít přitom přímo o vážná poranění. I pěkná kocovina dá tělu pořádně zabrat.
Co se děje s tělem při konzumaci alkoholu?
Hlava
Po alkoholu jsme zpočátku obvykle veselejší, sebevědomější, uvolněnější, komunikativnější. Později se ale dostavují deprese či dokonce agresivita. Člověk ztrácí kontrolu i soudnost. Nejde ani tak o to, že si mnoho z nás někde tzv. utrhne ostudu. Velmi často jde hlavně o neschopnost rozpoznat nebezpečí, sklony způsobit nehodu, udělat něco, čeho bude člověk později litovat. Alkohol „odsává“ z mozku vodu. Mohou se objevit závratě, pulzující bolest hlavy, když začne tělo odbourávat alkohol.
Zrak
Alkohol ovlivňuje signály, které oči vysílají do mozku. Obraz je rozostřený, snižuje se schopnost odhadnout vzdálenost a rychlost. To způsobilo již mnoho dopravních nehod.
Uši a koordinace
Požití alkoholu ovlivňuje činnost rovnovážného ústrojí v lidském uchu. Může dojít ke snížení schopnosti orientace, rozeznávání zvuků i směru, ze kterého přicházejí. To je důvod, proč mnoho nehod chodců se stane právě pod vlivem alkoholu.
Pokožka
Dehydratace organismu při požití organismu má vliv i na pokožku. Alkohol roztahuje cévy pod kůží, které se časem mění v nehezké žilky ve tváři. Dehydratace způsobuje její předčasné stárnutí.
Srdce
Zběsilá konzumace velkého množství alkoholu může způsobit nepravidelnou srdeční činnost a dechovou nedostatečnost.
Játra
Játra jsou jakýmsi katalyzátorem nečistot v těle. Odbourávají většinu alkoholu, který člověk vypije (zbytek odchází z těla dechem, močí a potem). Jsou schopny odbourat u průměrného dospělého člověka zhruba 8 g alkoholu za hodinu. Přitom například oblíbená dvanáctka obsahuje 15,4 g alkoholu na půl litru, 2 dcl desertního vína dokonce 25,2 g alkoholu. Při rychlejší konzumaci játra přestávají správně pracovat. V extrémním případě může dojít i k alkoholickému kómatu či dokonce smrti. Pravidelná konzumace většího množství alkoholu vede k odumírání jaterních buněk, tzv. cirhóze, nebo také k rakovině jater a jiným nádorovým onemocněním.
Žaludek
Alkohol dráždí žaludek, způsobuje nevolnost, křeče nebo průjem. Většina alkoholických nápojů zvyšuje kyselost žaludku. Žaludek je tak podrážděný, pociťujeme nevolnost, bolesti. Kyselost žaludku lze snížit třeba tím, že se před požitím alkoholu najíme, nebo v průběhu večera „proložíme“ alkoholické nápoje vodou.
Pohlavní orgány a sex
Sklenka vína nebo dvě možná mohou pomoci odhodit zábrany a více se při sexuálních hrátkách odvázat. Neměli bychom ale zapomínat na to, že při požití většího množství alkoholu ztrácíme schopnost ovládat svoje tělo. U mužů má požití alkoholu vliv na erekci (ačkoli možná zpočátku u malého množství alkoholu pozitivní, později rozhodně negativní), u žen může dojít k opoždění menstruace. V neposlední řadě ovlivňuje alkohol naši soudnost. Snadněji pak podlehneme momentální touze. Později svého rozhodnutí můžeme litovat, zvlášť jde-li o nechráněný sex, kde hrozí přenos pohlavních chorob či nechtěné těhotenství.
Podpaží
Alkohol ovlivňuje složení lidských výměšků. Může způsobit nepříjemných pach potu i z úst. Spolehlivý způsob, jak odradit opačné pohlaví.
Pozor! V těle ženy je více tukové tkáně a méně vody než je tomu u mužů! Protože je alkohol v organismu distribuován právě vodou, ženy se obvykle rychleji opijí než muži!
 
nepojmenovany-1.jpgLéčivá minerální voda Vincentka pomáhá v průběhu popíjení alkoholu i po alkoholových excesech jako neutralizátor na překyselený žaludek. Doplňuje tekutiny dehydratovanému tělu a dodává mu minerály, které organismus v průběhu večera z těla odplaví. Lze ji využít také místo běžné vody k přípravě vinného střiku. Díky svým příznivým účinkům na lidský organismus a zažívání je ideálním společníkem na každou party!
Doporučená cena: 30 Kč
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Super výdělek

(Cácorka, 17. 3. 2013 18:28)

Ahoj! Letos koluje po internetu zajímavá možnost přivýdělku, skvělé na jaro, když je hodinka, dvě času :) Sama si takto vydělávám už od ledna a jsem tím fascinována :) Milionářka přes noc se ze mě sice nestala, ale i tak si tu chvilku na sebrání volných zlaťáků najdu. Více info na www.CervenaCerna.cz

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×