Jdi na obsah Jdi na menu
 


ANANAS

10. 10. 2008

Ananas přesněji Ananasovník chocholatý, je u nás společně s banány favoritem mezi exotickým ovocem. Je to rostlina z čeledi broméliovitých, která se značně podobá sukulentům. Dorůstá do výšky 60–120 cm a šířky kolem 50–100 cm.

 
Ananas objevil Kryštof Kolumbus na Karibském ostrově Guadeloupe v roce 1493. Dnes je teplomilné exotické ovoce domovem ve všech rovníkových tropických oblastech. Největšími producenty jsou Brazílie, Kostarika a Honduras, v asijské oblasti se ananas pěstuje v Indii, Thajsku a na Filipínách. Setkáme se s ním i v Africkém pobřeží slonoviny, Ghaně a Jihoafrické republice.
 
Kromě hodnotných látek, enzymu štěpící bílkoviny, vitaminů a minerálních látek se vyzrálé a sladké plody postarají i o dobrou náladu a pocit, že jsme znovu na dovolené. Konzervovaný ananas prospívá tělu mnohem méně, protože už nezaručuje dostatečný přísun živin.
 
Uchovat ananas během transportu svěží je problém. Proto se sklízí a nakládá na lodě nedozrálý. Umělé dozrávání dosud není možné, a tak většinou kupujeme méně aromatické plody obsahující nedostatečně vytvořené látky. Vyplatí se koupit plně dozrálý ananas, který k nám byl dopraven letecky, protože se může pochlubit plnou chutí a všemi látkami, které má nabízet. 
 
Zajímavosti:
Čerstvý ananas před jídlem uvolní jemně a přirozeným způsobem zácpu a zmírní nadýmání.
 
Ne zcela dozrálý ananas obsahuje hodně ovocné kyseliny, která může vyvolat pálení v koutcích úst, napadá zuby a u citlivých lidí podráždí sliznici žaludku.
 
V Indii používají ananas ke stimulaci dělohy, proto by se mu těhotné ženy měly až do doby, krátce před porodem vyhýbat.
 
Ananas obsahuje velké množství vody a cukru, takřka žádné bílkoviny a tuk a v porovnání s ostatními druhy ovoce průměrné množství vlákniny.
 
Oblíbené ovoce nabízí z minerálních látek hodně draslíku, ale i vápníku a fosforu, ze stopových prvků železo, měď, zinek a jód.
 
Samozřejmě obsahuje i vitaminy, především vitamin C a řadu vitaminů B. Chuť ananasu tvoří jednak kyselina citrónová a ananasový ester a dále enzym nazývaný bromelin, který je navíc nesmírně důležitý, protože štěpí bílkoviny.
 
Konzervované ovoce neobsahuje účinný bromelin, ale zato v porovnání s čerstvým ananasem dvojnásobné množstvím cukru, méně než polovinu draslíku a pouhou třetinu vitaminu C.
 
Pro Raduzyrecepty.com Nikol Berková
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×