Jdi na obsah Jdi na menu
 


ALERGIK V RODINĚ A VE ŠKOLE

25. 10. 2007

Alergik v rodině je vždycky nepříjemná záležitost. Alergie komplikují život nejen pacientovi, ale i jeho nejbližšímu okolí.  Nezáleží na tom, zda se jedná o časný typ alergické reakce, který vzniká během pár minut od střetu s alergenem (např. senná rýma, astma, kopřivka nebo reakce na hmyzí kousnutí) nebo oddálený typ, který obvykle vzniká mezi 24 a 72 hodinami od střetu s alergenem (např. kontaktního ekzému). Alergický pacient vyžaduje zvláštní pozornost, která zasahuje do života všech členů rodiny. V prvé řadě je nutné zabránit rozvoji alergických projevům souborem opatření, které snižují riziko kontaktu pacienta s alergenem. Individuální alergické projevy (reakce) se vyvíjí nejen jako okamžitá reakce na dráždivý podnět (pyly, kosmetiku, prach, roztoče, potraviny), mění se také věkem. Z tohoto důvodu je důležité reakcím předcházet.

Odborní lékaři (alergologové, imunologové, pediatři, dermatologové) se shodují, že nejdůležitější pro léčbu alergií je důležitá prevence a vyhýbání se dráždivým podnětům, tzv. alergenním spouštěčům. Využijete-li i některé výrobky bojující proti  alergenním příznakům či alespoň tlumící průvodní jevy, jsou dopady na život samotného alergika mnohem menší, v lepším případě zcela mizivé. Základem je vytvoření bezalergenového prostředí a v období obtíží správně dodržovat léčbu.

Domov bez alergií:

- odstranit koberce, závěsy, záclony, kožešiny a jiné "zdroje" prachu

- často vytírat podlahy na vlhko, používat kvalitní vysavače, často prát lůžkoviny

- samozřejmostí je polštář a peřina pro alergiky – s možností praní na minimálně 60°C

- používat hypoalergenní prací prášek a aviváž (k zakoupení v lékárnách)

- nekouřit a používat čističky vzduchu

- dostatečně větrat místnosti

- nechovat domácí zvířata

- občasné zmražování plyšových hraček (hubení roztočů)

- pro osobní hygienu a péči o tělo používat hypoalergenní kosmetiku (k zakoupení v lékárnách)

 

Alergik ve škole a v práci

Svá specifika má i školní nebo pracovní prostředí. Pedagog by měl být dostatečně informován o nemoci dítěte a měl by umět na případné náhlé zhoršení nemoci reagovat. Také ve škole je nutné se vyhýbat kontaktu se známými spouštěči, o nichž je třeba pedagogy informovat. U dospělých alergiků je třeba respektovat alergeny a přizpůsobit se vhodným výběrem zaměstnání. Léčba alergií je dlouhodobá, ne-li doživotní, a vyžaduje dobrou spolupráci rodiny, pacienta a lékaře. Důležité je nemoc přijmout, nepoddat se jí, naučit se s ní žít. Jakmile přijme alergik svou chorobu a přizpůsobí jí svou životosprávu, denní režim včetně aktivního i pasivního odpočinku, dojde k vybudování spoluzodpovědnosti za vlastní zdravotní stav a zpravidla ke stabilizaci obtíží.

Zdroj: Neutral

Připraveno ve spolupráci:

MUDr. Radek Klubal: Karlovo náměstí 7, Praha 2, 120 00; tel.: 222 16 21 71, 222 162 327; klubal@narodni.cz

 Alergolog, imunolog, dermatolog, venerolog. Zabývá se diagnostikou a léčbou dětských i dospělých alergologických, imunologických, dermatologických a venereologických nemocí od r.1990.

www.masa.cz (MÁŠA=Občanské sdružení pro ekzematiky, astmatiky a alergiky)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×