Jdi na obsah Jdi na menu
 


8 tipů, jak si vybrat jazykový kurz v zahraničí a nenaletět

ec-school-2007-0052.jpg

Při nákupu zahraniční dovolené je většina z nás obezřetná. Stojí dost peněz, chceme si ji opravdu užít a ne sedět naštvaně na kufru před hotelem v cizině, když naše cestovka nečekaně krachuje. V tomto ohledu nás už každoroční reportáže s takovými nešťastníky poučily. Když ale vyrážíme studovat do zahraničí cizí jazyk, výběru organizátora zájezdu už takovou pozornost nevěnujeme. Rizika jsou přitom stejná, ne-li větší.
„Lidé za jazykové kurzy v zahraničí utrácejí většinou víc, než za běžnou dovolenou. Paradoxně si ale kurzy někdy objednávají u firem, které de facto podnikají v rozporu se zákonem,“ říká profesionál z oboru Karel Klusák. Jeho cestovní kancelář INTACT se přes 20 let specializuje na individuální jazykové kurzy v zahraničí pro všechny věkové kategorie a opakovaně byla nominována na nejlepší jazykovou agenturu ve střední Evropě.
Seriózní firma aneb Vaše klidné spaní  
Společnosti, jež organizují jazykové kurzy v zahraničí, musí mít koncesi cestovní kanceláře a jako takové musí být pojištěné proti úpadku. Pokud nechcete riskovat, že při krachu firmy nenávratně přijdete o peníze investované do nákupu kurzu, určitě si ji prověřte. „Na trhu je jen velmi málo firem, které mají tyto věci v pořádku,“ upozorňuje ředitel CK INTACT Klusák. Koncesní listinu i doklad o pojištění by Vám cestovka měla na vyžádání předložit. „Naši klienti najdou oba dokumenty přímo na stránkách www.intact.cz,“ popisuje ideální model Klusák.
Jazykový kurz lze koupit také prostřednictvím cestovní agentury, která má s cestovní kanceláří smlouvu o provizním prodeji zájezdů. Kdo je organizátorem zájezdu se dočtete v cestovní smlouvě uzavřené s agenturou. 
Včasný nákup rovná se levnější letenka
Obecně platí, že jazykové kurzy v zahraničí je dobré objednávat nejméně s měsíčním předstihem. I když třeba CK INTACT umí zajistit kurz během několika dnů, může se Vám prodražit na letence. Obzvlášť u prázdninových kurzů, které jsou nejžádanější. V létě navíc letenky mizí rychle i kvůli klasickým dovoleným. „A kurzy pro děti a mládež je nutné objednat ještě mnohem dříve,“ zdůrazňuje Klusák. Hlavně u teenagerů velmi oblíbených pobytů v Anglii a na Maltě vyprodají mnohé školy letní kapacitu už na jaře. Letos bude navíc Velká Británie in kvůli pořádání letní olympiády. S nákupem tedy neotálejte. Pokud chcete studovat v Austrálii, na Novém Zélandu nebo v USA, levnou letenku Vám zaručí objednání kurzu minimálně tři měsíce předem. Jestli chcete studovat jinde, na www.intact.cz si určitě vyberete – nabízí výuku 12 jazyků ve více než 35 zemích.
Ušijte si kurz na míruclubclass---host-family.jpg
Přiznejte si, jaká je úroveň Vašich znalostí jazyka a jak intenzivně vlastně chcete v zahraničí studovat. Abyste pak nebyli otrávení, že máte málo času na výlety, zábavu či opalování na pláži. Nebo naopak naštvaní, že Vaše lekce má 45 minut, ačkoli v jiné škole trvá celou hodinu. A opravdu dobře si rozmyslete volbu konkrétního místa pro studium. Pokud milujete ruch velkoměsta, nekupujte si kurz na malém městě jen proto, že je levnější. „Cizí jazyk se nejlépe učíme tam, kde se nám líbí,“ podotýká Klusák. Na www.intact.cz Vám s výběrem kurzu poradí, stejně jako Jirkovi Mádlovi nebo Lucce Vondráčkové, stálým klientům INTACTu.
Zajímejte se o kvalitu škol
Před nákupem kurzu se v cestovní kanceláři zeptejte na kvalitu dané zahraniční školy. Abyste měli jistotu, že budete studovat na akreditované škole s rodilými mluvčími s pedagogickým vzděláním a praxí. „Pro CK INTACT je to samozřejmost,“ konstatuje Klusák. INTACT s většinou škol spolupracuje dlouhodobě, s některými již od roku 1992. Při výběru partnerů dbá na to, aby školy měly náležitou akreditaci, tradici a reference od renomovaných zahraničních agentur.
Nepodceňujte výběr typu ubytování
U jazykových kurzů v cizině jsou možné různé druhy ubytování. Abyste byli s pobytem spokojení, zvolte si bydlení podle vlastního gusta. K nejčastějším typům patří hostitelská rodina a školní kolej, někdy i hotel. Ubytování v rodině patří k nejoblíbenějším, nemusí ale vyhovovat každému. Každopádně jde o cennou zkušenost, vždyť vlastně v cizí řeči komunikujete i „doma“.
Kdo mi na kurzu pomůže s problémy?
Vždycky se může objevit nějaký problém. A měli byste vědět, zda ho budete mít v cizině s kým řešit. Například CK INTACT má dohodu přímo se školami, které v případě potíží INTACT telefonicky kontaktují. Na tento aspekt určitě nezapomeňte, když budete vybírat jazykový kurz Vašim dětem. „Pokud jde o introvertnější povahy a první samostatnou cestu do zahraničí, doporučujeme spíše kurzy s pedagogickým doprovodem,“ radí Klusák. Rodiče také nabádá, aby při výběru kurzů pro děti věnovali pozornost nabídce volnočasových aktivit. „Na našich kurzech se děti nenudí ani po výuce. Mají sportovní aktivity, výlety, diskotéky, barbecue,“ přibližuje ředitel CK INTACT.
Co byste si ještě měli u cestovky ohlídat
V cestovní kanceláři si zjistěte, zda a jakou zajistí dopravu, jestli obstará letenky, víza atd. Kompletní zákaznický servis jaký nabízí CK INTACT rozhodně není běžný. Pokud Váš organizátor nenabízí cestovní a zdravotní pojištění, nezapomeňte si ho sami sjednat. A nikdy není na škodu pročíst si reference klientů dané firmy. Ať už ty, kterými se chlubí samotný organizátor kurzů, nebo ty, které si můžete vyhledat na internetu.
A jedna dobrá rada na konec
Pokud s jazykem teprve začínáte, a to opravdu od nuly, na jazykový kurz v cizině pro letošek raději zapomeňte. „Na kurz do zahraničí je dobré vyjet, pokud daný jazyk studuji aspoň rok a ovládám aspoň 600, 800 slovíček a základní gramatiku,“ přibližuje ředitel CK INTACT Klusák. Studenti podle něj jezdí na zahraniční kurzy hlavně proto, aby si zlepšili poslech a mluvení a naučili se v jazyce rychle reagovat. A v zemi rodilých mluvčích se opravdu rozmluví, protože musí v cizí řeči komunikovat od rána do večera.
O společnosti INTACT – studium v zahraničí
Řadu let úspěšně organizuje jazykové kurzy v zahraničí a středoškolské studium v cizině. Letos zahájila již 22. sezónu. V ČR má nejširší nabídku výukových jazyků a destinací. INTACT si zakládá na špičkových kvalitních službách a kompletním zákaznickém servisu.   Opakovaně byla nominována na nejlepší jazykovou agenturu ve střední Evropě. Má nezbytný statut cestovní kanceláře, která je pojištěna proti úpadku a nabízí cestovní i zdravotní pojištění. Garantuje nejnižší ceny na trhu.

Více informací na www.intact.cz, případně na http://www.facebook.com/intact.studium

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×