Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční vajíčka z kynutého těsta

31. 3. 2007

 

Na těsto:
400 g polohrubé mouky
60 g cukru
2 vejce
50 g tuku
15 g droždí
1/8 l mléka
1 špetka soli

 


 

 

Na obložení:
250 g nízkotučného tvarohu
100 g tuku
50 g cukru
3 vejce
6 půlek meruněk (z konzervy)
2 – 3 lžíce jemného bramborového škrobu
strouhaná kůra z 1 citrónu

Na těsto promícháme droždí s 1 lžičkou cukru ve vlažném mléce. Přikryjeme a necháme vykynout. Vločky tuku hněteme s moukou, se zbylým cukrem, solí, vejci a kváskem tak dlouho, až vznikne těsto, které se odděluje ode dna mísy. Přikryté těsto odstavíme do tepla, až vykyne do dvojnásobného objemu.

 

Tento recept zaslaly dvě čtenářky:

 


Mezitím rozehřejeme při mírné teplotě tuk a znovu dáme vychladnout. Tvaroh dáme na síto a necháme odkapat. Z vajec oddělíme bílky a žloutky smícháme s cukrem, bramborovým škrobem, tvarohem a ještě tekutým tukem, okořeníme strouhanou citrónovou kůrou a vše promícháme do hladké hmoty.

 


Kynuté těsto rozdělíme na 6 dílů, které na pomoučněné ploše vyválíme na placičky ve tvaru vajec. Placičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do tvarohového krému. Hmotou potřeme vajíčka, přičemž kolem dokola ponecháme nepotřený okraj. Do středu vajíček vtlačíme po rozpůlené meruňce a přikryté necháme 15 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 – 20 minut.

 

Eva H. a Renata V.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×