Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční cukroví - Makronky

9. 12. 2012

 

Ingredience na 40 kusů
Těsto:
250 g mandlové moučky
250 g cukru moučka
200 g bílků
 
225 g cukru písek
75 ml vody
špetka soli
 
Náplň:
může být libovolná – marmeláda, mascarpone s ovocem, máslový krém
 
Postup:
Smícháme mandlovou moučku s moučkovým cukrem. Bílky si rozdělíme na polovinu (100 a 100 g). Do kastrůlku si připravíme cukr písek s vodou.
 
Cukrovou vodu dáme vařit a první polovinu bílků společně se špetkou soli šleháme. Vodu s cukrem uvaříme na 118 stupňů. Poté cukrový rozvar vlijeme do sněhu (na třikrát) a  dál šleháme.
 
Mezitím vlijeme druhou polovinu bílků do směsi mandlové moučky a cukru, vznikne kaše. Až sníh mírně vychladne, vmícháme ho do kaše.
 
Tuto základní směs nastříkáme na plech nebo silikonovou podložku a necháme 45 minut osychat. Poté pečeme 12 minut na 160 stupňů.
 
Z plechu sundáváme až zastudena!
 
Do těsta můžeme přidat skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao, podle toho, pro jaký druh makronek jsme se rozhodli.
 
Recept mi zaslala p. Alžběta
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

teplota rozvárky

(suzymon, 13. 12. 2012 13:37)

Dobrý den. Ráda bych se dozvěděla, jak poznám, že je cukr s vodou uvařen do patřičné teploty. Tedy té, kterou uvádíte. Nemám cukrářský teploměr. Děkuji

Re: teplota rozvárky

(Radůza, 13. 12. 2012 16:59)

Dobrý den, ve škole jsme na to měli takovou jednoduchou pomůcku. Z drátku si uděláte "očko" o průměru 0,5 cm a zbylý drátek zamotáte do spirály. Bude to vlastně jako takový pidi bublifuk. V okamžiku kdy očko ponoříte do cukrového rozvaru, fouknete do očka a udělá se bublinka, je to zhruba přesná teplota :-) Rozvar už bude připomínat řídší med. Chce to vychytat :-)Hodně štěstí :-)

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×