Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medovo-kokosové kostky

22. 11. 2010

14654_209262909075_826179075_2900398_2713662_n.jpgTěsto:
200 g moučkového cukru
1 vejce
50 g Hery
40 g medu
300g mouky
1 kávovou lžičku prášku do pečiva
2 dl mléka

Zdobení:
250 g krystalového cukru
200 g Hery
50 g kakaového prášku
5 polévkových lžic vody
0,5 dl rumu
200 g strouhaného kokosu

Postup:
Na těsto rozpustíme 50 g Hery. Pokud by bylo třeba přidáme i med (viz. pomůcka na konci receptu!) a společně zahříváme. Do hluboké mísy dáme celé vajíčko, pomocí metličky trochu vyšleháme. Zalijeme mlékem, přidáme rozpuštěnou Heru a med. Lehce zamícháme. Ze suchých složek nejprve přidáme prosátý moučkový cukr, dále mouku a kypřící prášek. Důkladně promícháme metličkou.

Vzniknlou hustou, tekutou hmotu vylijeme na plech s rozměry 25 × 35 cm vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřeme. V troubě předehřáté na 190 °C pečeme asi 20 – 25 minut. Opatrně, kvůli medu těsto rychle hnědne!

Připravíme polevu: 20 dkg margarínu potřebného na polevu rozpustíme s vodou a přivedeme do varu. Krystalový cukr zamícháme s kakaem a v několika dávkách přidáme do vařící směsi vody a margarínu. Přitom metličkou neustále mícháme. Povaříme. Když čokoládová poleva opět přijde do varu, odstavíme z plotny a opatrně přidáme za stálého míchání rum. Pozor, neustále se musí míchat, protože poleva při použití alkoholu trochu zapění.

Když upečené těsto vychladne, nařežeme ho na čtverečky a za pomoci vidličky namáčíme do horké čokoládové polevy. Vyndáme po okraji nádoby, otřeme přebytek polevy a vyválíme ve strouhaném kokosu.

Tip:

- Pokud by ke konci namáčení poleva zhoustla, po opětovném zahřátí bude znovu tekutá, ale neustále se musí míchat, jinak se připálí!

- Pomůcka: Kdy se musí ohřívat med? Ve dvou případech: když je příliš hustý nebo když je krystalický. Hustý se zahřívá proto, abychom ho mohli lehce zamíchat do těsta, krystalický proto, abychom přirozené krystalky cukru opět rozpustili.

Recept zaslala paní Iveta - Děkujeme!!!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×