Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zkuste hit tohoto podzimu – opuncii

opuncie.jpgChodíte po obchodě a říkáte si, co je to za zvláštní ovoce? Malé, oválné, zbarvené do žlutočervena s podivnými černými tečkami. Je to opuncie neboli kaktusový fík. A jak už název napovídá, roste na kaktuse. Přesněji na Opuncii mexické. Původ je tedy také jasný, poprvé se opuncie objevila v Mexiku. Co vás ale možná překvapí, je fakt, že se cíleně začala pěstovat už před více jak 8000 lety a existuje víc než 200 různých druhů. Z oblasti Střední Ameriky se postupně rozšířila na sever do Kanady a na jih až k Ohňové zemi. S objevením Ameriky a mořeplaveckými výpravami se dostala dále do světa. Dnes se  pěstuje v Mexiku, Brazílii, Bolívii, jižní Africe, Indii a v Itálii.

 

„Plod kaktusu je krásně zbarvený, od zelené přes žlutou až červenou. Velikost opuncie se pohybuje kolem 5-10 cm a tvarem je oválná. Na co si určitě dejte pozor, jsou drobné trny. V obchodě jsou opuncie většinou očištěné, ale sotva viditelné trny se dají snadno přehlédnout a můžou dost potrápit,“ uvádí Vojtěch Havránek, majitel firmy Titbit, která dováží exotické ovoce a zeleninu. Proto opuncii radši očistěte ještě doma před konzumací. Nejlépe drsnou stranou kuchyňské houbičky, kterou poté zahoďte. Trny se snadno zabodnou do prstů, ale při konzumaci třeba i do jazyka nebo hrdla. A to nechceme.

Slupka opuncie se nejí. Nejjednodušší je opuncii oloupat podobně jako banán. Aby se vám lépe loupala, nechte ji na pár hodin koupat ve studené vodě a půjde to raz dva. A teď už vám nic nebrání v tom si opuncii jak se patří vychutnat. Chuťově vám může připomínat šťavnatější fík či hrušku. Barva dužiny se může lišit druh od druhu, ale nejčastěji narazíte na žlutou nebo červenou. V dužině jsou také tvrdá semínka, která můžete klidně sníst, pokud vám nevadí.

 

A proč opuncii jíst?

1. Posiluje imunitu

S přicházejícím podzimem a sychravým počastím je to určitě dobrá prevence. Obsažený vitamín C pokryje až třetinu doporučeného denního příjmu.

2. Prevence před kardiovaskulárním onemocněním

Obsažená vláknina a draslík napomáhají snižovat cholesterol a krevní tlak. Tím pak chrání cévy před zanášením a znamenají tak prevenci infarktu nebo mozkové mrtvice.

3. Pomáhá při žaludečních potížích

Rostlinný sliz chrání sliznici žaludku a celého trávicího traktu. Vláknina pomáhá čistit střeva a navozuje pocit sytosti.

4. Napomáhá hubnutí

Unikátní složení a poměr vitamínů a enzymů způsobují to, že se při konzumaci opuncie zachytí tuky a znesnadní se tak jejich uložení v těle.

 

Tip na recept

Zkuste si doma udělat banánové lívance s opunciovým krémem.

Lívance (asi 6 malých lívanců)

Těsto:
Banán, dobře zralý   1
Vejce  1
Mouka polohrubá      2-3 lžíce
Mléko  1 lžíce
Kypřící prášek         ½ lžičky

 

Krém:
Opuncie, šťáva         3
Bílé víno        100ml
Smetana ke šlehání  100ml
Žloutky         2
Cukr   30g



Postup:
Nejdřív si připravte krém z opuncie. Klidně si jej udělejte den předem. Opuncii nechte namočenou pár hodin ve studené vodě. Poté ji buď oloupejte, nebo podélně překrojte a vnitřek vydlabejte lžící. Šťávu z opuncie vylisujte přes sítko a smíchejte s bílým vínem. Dejte pozor, aby se vám do směsi nedostaly pecičky, které jsou uvnitř opuncie.

Vyšlehejte si žloutky s cukrem a smíchejte se směsí opuncie a vína. V čisté nádobě si vyšlehejte šlehačku, a poté smíchejte s ostatními ingrediencemi. Vzniklý krém nechejte v lednici nejméně 2 hodiny dobře vychladit. Pokud krém nemá požadovanou konzistenci, můžete jej zahustit třeba želatinou nebo tvarohem.

Pro přípravu lívanců si nejdřív vidličkou rozmačkejte banán. Poté přidejte vajíčko a dobře promíchejte. Postupně přidejte směs mouky a kypřícího prášku. Pokud je směs moc tuhá, přidejte mléko. Těsto by mělo být o trochu hustší než na palačinky.

Lívance udělejte na pánvi a podávejte s krémem z opuncie a bílého vína. Dozdobte plátky kokosu

 

Více zde: http://www.titbit.cz/exoticke-ovoce/podrobnosti/opuncie

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×