Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vypadávání vlasů u žen je poměrně časté. Roli hrají hormony a genetika

plantur_upraveno.jpg

Vypadávání vlasů u žen se zpravidla projevuje poměrně nenápadně, plíživě. Vlasy se postupně stávají jemnější, více se lámou, a to zejména v oblasti přední vlasové hranice. Pozvolna dochází ke zvýraznění pěšinky a na několika místech začne prosvítat pokožka hlavy. Podle epidemiologických studií postihne tento problém zhruba každou desátou ženu.  Hlavní příčinou zvýšeného vypadávání vlasů bývá hormonální nerovnováha, často spojená s genetickými předpoklady.

O příčinách a léčbě androgenetické alopecie (hormonální vypadávání vlasů) hovořila dermatoložka MUDr. Monika Arenbergerová z Centra zdravý vlas při Dermatovenerologické klinice v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

 

„Vypadáváním vlasů trpí řada žen v období hormonální nerovnováhy, například po vysazení antikoncepce, po porodu nebo v menopauze. Důvodem je snížená hladina estrogenu, který chrání vlasovou cibulku proti mužskému pohlavnímu hormonu testosteronu,“ popisuje Monika Arenbergerová.

V Centru zdravý vlas řeší dermatologové kromě hormonálně podmíněného vypadávání vlasů u mužů a žen také například lupy, seboroickou dermatitidu či areátní alopecii, což je autoimunitní onemocnění, kdy se pacientovi postupně objevují lysinky na různých místech kštice. Zatímco areátní alopecie je poměrně vzácná, androgenetická nikoliv.

„Každý měsíc se do našeho centra objedná přes 200 nových pacientů. Počet je závislý i na období, například v průběhu podzimu, tedy od září do prosince, kdy je sezónní výpad nejvyšší, se toto číslo i zdvojnásobí,“ uvedla lékařka.

plantur39_skupina2.jpgPrvní možnost: změna vlasové kosmetiky

Pro většinu žen, které se potýkají se zvýšeným vypadáváním vlasů, představuje tento problém velkou společenskou i psychickou zátěž. O to povzbudivější je, že pokud je (hormonálně podmíněné) onemocnění podchyceno včas, lze vypadávání vlasů zastavit.

Prvním krokem je volba speciální vlasové kosmetiky, jako je například fyto-kofeinový komplex Plantur 39. Obsažený kofein totiž zabraňuje testosteronu útočit na vlasové kořínky a omezovat tak zásobu energie. Účinnou složkou ve vlasových přípravcích Plantur 39 jsou též fytoflavonoidy, látky obsažené v rostlinách, které mají podobný efekt jako ženské hormony estrogeny. Mj. chrání pokožku před volnými radikály a pomáhají vlasům, aby byly silné a zdravé. Zároveň nemají vedlejší účinky typické právě pro hormonální přípravky.

„Přípravky Plantur 39 doporučuji ženám v počátečních stádiích androgenetické alopecie, ale i jako doplněk léčby u pokročilých stádií tohoto onemocnění. Jsou účinné a i s jejich kosmetickým efektem jsou klientky spokojeny,“ konstatuje dermatoložka Arenbergerová.

Alespoň 3 měsíce

Jak vlastně žena pozná, kdy má zkusit problém s vypadáváním vlasů vyřešit sama a kdy už je nezbytné zajít k lékaři? „Standardně doporučuji začít péči vlasovou kosmetikou zacílenou na konkrétní problém, případně potravinovými doplňky. Pokud se stav do 3 měsíců nezlepší a výpadek přetrvává, je vhodné navštívit dermatologa,“ míní Monika Arenbergerová.

Délka 3 až 4měsíční péče je dána tím, že teprve po tomto období se začnou obnovovat růstové cykly vlasů. Účinek vlasové kosmetiky tak začne být patrný.

Pokud ani speciální přípravky nepomohou, je na místě další léčba, ať už lokální nebo celková, kterou je nejčastěji hormonální terapie. 

Dennodenní péče Plantur 39

tonikum_hires.jpgZákladem vlasové kosmetiky Plantur 39 jsou jednak dva druhy fyto-kofeinových šamponů, jednak fyto-kofeinové tonikum. Aby přípravky mohly optimálně působit, je nezbytné je používat dennodenně. Tedy šampon dle individuální potřeby, tonikum pak pravidelně jednou denně.

Tonikum Plantur 39 aplikujeme přímo na pokožku hlavy, rovnoměrně vmasírujeme a necháme proschnout. Přípravek neoplachujeme. Poté je možné vlasy upravit jako obvykle.

Šampon Plantur 39 na jemné a lámavé vlasy obsahuje jen nízké dávky změkčujících a vlasy zvláčňujících látek, takže vlasy po něm „neplihnou.“

Naopak šampon na barvené a poškozené vlasy obsahuje přírodní výtažky z pšenice, která společně s provitaminem B5  pomáhají zvláčňovat a posilovat vlasy.

Oba šampony je nezbytné nechat působit alespoň 2 minuty, než začne účinkovat kofein u kořínků vlasů.

Na podporu vnější terapie lékaři doporučují užívat doplněk stravy, vnitřní kúru Plantur 39, jejíž aktivní kapsle obsahují komplex vitaminů a minerálů. Jako doplňkovou péči nabízí Plantur 39 balzámy a strukturovací péči pro snazší rozčesávání, lesk a objem.

Přípravky fyto-kofeinového komplexu Plantur 39 jsou v prodeji v lékárnách a ve vybraných kadeřnických a kosmetických salonech. Doporučená cena fyto-kofeinového tonika Plantur 39, stejně jako obou tipů šamponů je 298,- Kč.

Více informací na www.plantur39.cz

 

O značce Plantur 39
Přípravky vlasové péče Plantur 39 vyrábí německá společnost Dr.Wolff -Research, která je již po desetiletí vnímána jako specialista ve vývoji mimořádně účinných způsobů aplikace přípravků nejen proti padání vlasů. Účinnost kofeinu při boji s vypadáváním vlasů byla potvrzena studií vedenou na univerzitní klinice v Jeně. Mimochodem Plantur 39 je vůbec první značkou, která začala v boji proti padání vlasů používat účinnou složku kofein. Z dermatologického hlediska může být kofein doporučován jako kosmetická léčba předčasného vypadávání vlasů, a to díky dobré snášenlivosti a prokázanému účinku. Výsledkem výzkumu jsou vysoce kvalitní přípravky  Plantur 39. Výhradní zastoupení značky Plantur39 má v České republice společnost Medac.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×