Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vychutnejte si lehkost a svobodu freeridu

13. 10. 2010
ObrazekMilujete lyže? Nemůžete se dočkat, až napadne sníh a budete moci vytáhnout prkénka ze sklepa? Máte-li duši, která létá v oblacích při jízdě i po té nejobyčejnější sjezdovce, vyzkoušejte freeride a budete se tetelit blahem, zuby vás budou studit od neustálého spokojeného úsměvu a pocit volnosti hřát ještě v letních pařácích. Pro pár rad, jak na to, co k tomu a kam za tím, jsme si zašli k odborníkovi v tomto oboru – k HUDYsportu.
 
Co je freeride?
ObrazekFreeride neboli sjezd na lyžích nebo snowboardu mimo sjezdovky ve volném terénu již není výsadou jen několika málo odvážlivců a „padouchů“ překračující pravidla horských středisek. Mimo sjezdovky se vydává za pocitem volnosti stále více lidí. A to lidí úplně obyčejných, co se prostě jen na chvíli chtějí schovat před civilizací mezi bílou záplavu nadýchaného sněhu. Freeridové mánii navíc propadají i mladí lidé a častokrát se vrací od snowboardům zpět k lyžím.
Jak začít?
Zpočátku je určitě dobré jezdit někde blízko sjezdovky, abyste se mohli v případě potíží nebo únavy snadno vrátit zpět na značenou trať. Volte raději méně příkré a členité svahy a pozvolna přecházejte na ty obtížnější. Samotná technika jízdy se těžko teoreticky vysvětluje a je o maličko jiná než ta standardní. Závisí především na typu sněhu, který se může při dlouhém sjezdu i několikrát změnit. Nejlepší je najmout si lyžařského instruktora a mít tak od koho „opisovat“. Ceny za celodenní instruktáž se v Alpách pohybují zhruba kolem 220 – 250 €, což není v případě čtyř- až šestičlenné skupiny až tak neúnosná investice.
ObrazekKam za freeridem vyrazit?
Ideální podmínky pro freeride najdete ve vyšších polohách v Alpách, nad pásmem lesa. Vhodnější freeridová střediska bývají většinou ta menší s menším počtem lanovek. Upravovaných sjezdovek je v nich obvykle méně, nebo nejsou dokonce žádné. Menší střediska většinou nemůžou konkurovat těm mamutím počtem lanovek a délkou sjezdovek a svou image a pojetím se hodí spíš právě pro lyžaře, kteří chtějí vyzkoušet něco nového. Takřka v každém větším alpském lyžařském centru dostanete mapu či brožuru s popisem freeridových svahů. Vydávají se pochopitelně i specializovaní průvodci pro celé oblasti a řadu informací najdete i na internetu. Mezi nejoblíbenější freeridové lokality patří francouzské centrum La Grave nebo svahy hory Grand Montets nad údolím Chamonix, z těch bližších a menších třeba švýcarský Lötschental nebo Krippenstein (masiv Dachsteinu) v Rakousku.
Co je k freeridu potřeba?
U freeridu se neobejdete bez prkének – v tomto případě spíš prken - tedy bez lyží. Ty freeridové jsou o trochu jiné než ty standardní nebo carvingové. Lyže do terénu bývají mnohem širší, aby se méně bořily v měkkém sněhu, ty do prašanu mohou mít pod vázáním šířku i 100mm. Výrobci v tomto typu lyží nechávají často dutinky, aby je odlehčili. 
Altitrail Mythic Light
Dynasta
Výborně ovladatelné extra lehké lyže pro freeride-mountaineering.
Délka: 165 – 172 – 179 – 184 cm
Hmotnost: 3040 g (pár 179 cm)
Konstrukce: Dřevěná/Rohacellové jádro
Cena v HUDYsportu: 12 990,- Kč

Obrazek

 

X-Alp Gross
Lowa
ObrazekFreeridová čtyř přezková varianta oblíbené skialpinistické boty LOWA X-ALP je pohodlná pro celodenní nošení, velmi dobrou oporou pro sjezd. Je kompatibilní s vázáním Dynafi t TLT. Má přepínač SKI WALK se zasouvacím spoilerem, 4 mikro stavitelné přezky z uhlíkaté oceli kanting a Velcro upínání (suchý zip). Plně anatomická vnitřní botička s podešví systém zajišťuje snadné obouvání.
Barva: černá
Hmotnost: 1990 g
Materiál: Polyolefín ve třech tuhostech
Podešev: Vibram, výměnná, kompatibilní s vázáním Tourlite Tech
Rozsah velikostí: 41-46
Šířka: 101 mm
Cena v HUDYsportu: 12 990,- Kč
Freeride ProObrazek
Fritschi Diamir
Nový a upravený model vázání Freeride včetně integrovaných brzdiček má stabilní systém pro chůzi do kopce, vypínací síly DIN 4 – 12. Vázání je konstruováno pro ski touring i sjezd dle ISO. Nabízí 4 polohy pro stoupání. Bezpečnostní funkce obsahují vyhození špičky do stran, pata vyhazuje nahoru. Lze dokoupit sklopná stoupací železa ve 2 délkách.
Hmotnost: 2190 g (pár s brzdami)
Velikost: SM (260-315 mm), ML (285-340 mm), XL (330-365 mm)
Cena v HUDYsportu: 9 340,- Kč
Intrique
Smith
ObrazekLyžařská helma uhlazených tvarů a s detaily, které učiní z každé dámy královnu sněhových svahů. S deseti ventilačními otvory, fleecovou podšívkou a odnímatelnými klapkami na uši je perfektní kombinací bezpečnosti, elegance a pohodlí.
Barva: slonová kost
Hmotnost: 490g
Rozsah velikostí: S – M
Cena v HUDYsportu: 2 999,- Kč

 

 

Anthem
SmithObrazek
První A třída v kategorii dámských lyžařských brýlí. Bere v potaz odlišné kontury dámského obličeje a nabízí vše, co se od takových brýlí očekává.
Barva: slonová kost
Cena v HUDYsportu: 2 699,- Kč

 

 

ObrazekLady Air Vibration Jachet
Miller
Tak tohle Millet opravdu umí – parádní freeridová bunda s originálním potiskem nenechá nikoho chladným. Nač volit kompromisy, když to není třeba…
Materiál: Dry Edge Stretch 2L
Hmotnost: 1125g (M)
Rozsah velikostí: XS- XL
Barva: bílá, černá
Cena v HUDYsportu: 5 650,- Kč

 

 

 

Lady Story Board Pant
Miller 
ObrazekZateplené kalhoty s odolnou membránou znamenají dobrou volbu pro vše, co je na zasněžených horách free - myšleno lyže, snowboard atd. Ideální do zimních dnů je zvýšená zadní část pasu a sněhové límce na nohavicích.
Materiál: DryEdge Stretch 2L
Velikost: 36 - 48
Hmotnost: 1000 g (M)
Barva: fialová
Cena v HUDYsportu: 4 190,- Kč

ObrazekAlexandra Fleece
Wild Roses
Dámská mikina s kapucí z jemného microfleecu.
Materiál: Fleece
Hmotnost: 380 g (M)
Rozsah velikostí: XS- XXL
Barva: béžová, černá
Cena v HUDYsportu: 3 390,- Kč

 

 

S/S AtlasObrazek
Icebreaker
Hedvábně jemné triko tenčí než pavučina z řady BODYFIT 150 vás nenechá nikdy prochladnout. Užší střih a pružnost navodí příjemnou atmosféru lehkosti a pohodlí.
Materiál: 100 % Merino vlna
Hmotnost: 150 g/m2
Rozsah velikostí: XS- XL
Barva: černá
Cena v HUDYsportu: 1 250,- Kč

 

 

ObrazekBoy Short
Icebreaker
Praktické kalhotky pro každý den plný pohybu a sportovních aktivit z řady BODYFIT 150. Nejtenčí pletenina z Merino vlny nabízí nebývalé pohodlí a příjemný pocit při každé příležitosti.
Materiál: 100 % Merino vlna
Hmotnost: 150 g/m2
Rozsah velikostí: XS- XL
Barva: černá
Cena v HUDYsportu: 750,- Kč

Sabre SV Jacket
Arc’teryx
ObrazekŠpičková softshellová bunda, která díky své výjimečnosti a nepřekonatelným vlastnostem dodá patřičný dojem sebevědomí i méně zdatným lyžařům. Anatomicky tvarované rukávy, nastavitelná kapuce Storm Hood™ kompatibilní s helmou, sněhový límec v pase, Recco® systém a stahování ve spodní části jsou samozřejmou výbavou této jedinečné bundy.
Materiál: GORE-TEX® Soft Shell 3L
Hmotnost: 611 g (L)
Velikost: S-XXL
Barva: modrá
Cena v HUDYsportu: 12 490,- Kč

 

 

ObrazekSabre Pant
Arc’teryx
Volný střih, špičkové materiály a funkční detaily dávají jasně najevo, že jde o kalhoty,
které se stanou zásobárnou adrenalinu v zasněžených horách. Jsou voděodolné a prodyšné. Pohodlí zvyšují odvětrávací zipy a sněhové límce na nohavicích. Dvě postranní prostorné kapsy pro celodenní ježdění a Recco® pro vaši bezpečnost – to k těmto kalhotám a freeridovým vyjížďkám prostě patří.
Materiál: GORE-TEX® Soft Shell 3L, Schoeller®Keprotec®
Hmotnost: 565 g (L)
Velikost: S-XXL
Barva: zelená, šedá
Cena v HUDYsportu: 9 150,- Kč

MegawattObrazek
Black Diamond™
Výjimečné lyže do výjimečného terénu, které vás přivedou za hranice všedních dnů. Jde o ultra-široké lyže pro bezkonkurenční plutí sněhem. Svými 125 mm pod vázáním, dlouhými zvednutými špičkami s Rocker designem a nulovým klenutím si podmaní jakýkoli terén. CNC zpracované kvalitní dřevěné jádro umístěné v Torsion Box.
Délka: 178, 188 cm
Hmotnost: 4,2 kg (178 cm), 4,7 kg (188 cm) – pár
Rozměry: 147 – 120 – 126 mm (178)
153 – 125 – 130 mm (188)
Rádius: 38 m, 42 m
Cena v HUDYsportu: 21 550 Kč

 

 

ObrazekMethod
Black Diamond™
Tvrdá freeridová bota pro agresivní, všestranné lyžaře.
Poskytuje pohodlí při dostatečnou chůzi a pevnost při sjezdu.
Nepřekonatelné vlastnosti: flex 110, překryrí plastů, kompatibilní výměnná podrážka na systém Dynafit TLT, mechanické přepínání chůze/sjezd, 4 přezky s regulací
Hmotnost: 3980 g (pár vel. 42)
Rozsah velikostí: 41 - 47 v EU

 

 

TLT Vertical FT + brzda 92 mm
DynamitObrazek
Jedno z nejlehčích vázání řady Dynafit se zesílenou vypínací silou na DIN 12, s integrovanou brzdou. Vhodné pro FREERIDE touring. Varianta s brzdami 92mm a s brzdami 100mm.
Barva: černá/světlý karbon
Hmotnost: 530 g
Materiál: CrMo ocel, vysokopevnostní plasty, mcarbon nerezová ocel
Minimální pevnost: DIN 6-12
Typ konstrukce: sendvič
Upínání: quick systém
Cena v HUDYsportu: 9 990,- Kč

 

 

ObrazekVariant
Smith
Lyžařská helma futuristického vzhledu nabízí maximální výkon, jak co se týče ochrany, tak i funkčního odvětrávání a izolačních schopností. – 22 ventilačních otvorů – odnímatelné klapky na uši
Barva: černá
Hmotnost: 520 g
Rozsah velikostí: S-XL
Cena v HUDYsport: 3 299,- Kč

 

 

StanceObrazek
Smith
Stylové brýle s účinným odvětrávacím systémem a jednoduchým nastavením.
Barva: modrá
Cena v HUDYsportu: 2 599,- Kč

 

 

ObrazekGavin
Didrikson
Dětská zimní bunda je zateplená dutým vláknem a odolná vůči vodě. Má lepené švy, elastické manžety v rukávech, odepínací a stahovatelnou kapuci, hlavní zip podložený légou a ukončený do ochrany brady vůči oděru a rukávy stažitelné na suchý zip. Dostatek „úložných“ prostorů poskytují tři vnější a jedna vnitřní kapsa. Možnost stažení bundy v dolní části chrání děti v citlivé oblasti zad. Uvnitř bundy je schován pro malé cestovatele nepostradatelný štítek pro podpis. Bezpečnost při večerním putování zajišťují reflexní pruhy.
Materiál: Svrchní 100% Polyamid, 100% Polyester
Velikost: 80-130
Barva: tmavě modrá/zelená
Cena v HUDYsportu: 1 790,- Kč

Filip BibObrazek
Didriksons1913
Dětské zimní kalhoty zateplené dutým vláknem a odolné vůči vodě. Mají opět lepené švy, šle na gumu s možností upravení jejich délky, v pase a na koncích nohavic stažení na gumu. Ochranu proti vniknutí sněhu do bot poskytuje guma na přetažení přes botu. Dvě vnější kapsy na suchý zip nabízí „schovku“ pro všechny dětské poklady. Zip kalhot je podložený légou.
Materiál: Svrchní vrstva: 100%
Polyamid, podšívka: 100% Polyester
Velikost: 70 – 130
Barva: černá
Cena v HUDYsportu: 1 290,- Kč
V HUDYsportu najdete tu nejkvalitnější výbavu na freeride pro dámy, pány i děti. Výbavu, která vám dovolí užít si zimu se vším všudy v teple a pohodlí bez ohledu na počasí. Protože je škoda nechat se kvůli počasí připravit o krásné zážitky. Freeride je určitě nabízí. Freeride vám otevře nové obzory, rozproudí krev a zvýší hladinu adrenalinu. Zároveň vás nechá nahlédnout na místa, kam se klasickou sjezdovkou nedostanete, nechá vás najít si svou vlastní cestu, udělat vlastní vlnitou stopu do panenského, neposkvrněného sněhu. A když spadnete? Tak do měkoučké bílé peřinky. Freeride má kouzlo volnosti a nekonečnosti…
 

Obrazek

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×