Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vitaminy B, C, zinek a probiotika aneb jak si poradit s chřipkou

1.jpgEpidemiologové odhadují, že letošní nástup chřipek bude vrcholit zhruba na přelomu ledna a února. Pochopitelně se shodují, že mnohem častěji podlehnou této nemoci děti, starší lidé a lidé s oslabenou imunitou vlivem předchozích onemocnění, vyčerpanosti organismu, kouření, atd. Také bývá velký rozdíl, jak rychle se různí lidé s chřipkou vypořádají. Obecně platí, že mnohem snadněji zatočí s viry ti, kteří jsou v dobré tělesné i psychické kondici, mají dostatek spánku i regenerace. Velkým pomocníkem v boji s tímto virovým onemocněním je podávání optimálního množství vitaminu C v kombinaci se zinkem, vitaminy skupiny B a probiotiky.

 
Užívání těchto látek pomáhá nejen v případě prevence před chřipkou, ale i v průběhu samotného onemocnění. Lékaři doporučují například vyzkoušet potravinový doplněk Normatyl, který kombinuje právě vitamin C, zinek, B-komplex a probiotika a je vhodný již pro děti od 3 let.
 
„Složení Normatylu umožňuje tento preparát doporučovat nejen k _vyr_44372644532997edc5f3abe1b04982629851_250x.jpgpreventivnímu podávání, ale i k podávání v období velké fyzické i psychické zátěže, v období rekonvalescence a může velmi příznivě ovlivnit průběh a komplikace chřipkových onemocnění. Příjemná chuť sladového extraktu pak zajistí bezproblémové podávání již u dětí od 3 let věku,“ míní lékař Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě.
 
A proč zrovna tato kombinace?
 
Není žádným tajemstvím, že optimální přísun vitaminu C představuje prevenci proti nachlazení a chřipce, stejně jako proti bakteriálním onemocněním. Také v momentě propuknutí nemoci pomáhá mírnit projevy nachlazení a zkracuje dobu, po kterou pociťujeme projevy onemocnění.
 
Také zinek je významným pomocníkem v boji s chřipkou a nachlazením a navíc v kombinaci s vitaminem C zvyšuje jeho účinnost.
 
Probiotické bifidobakterie a laktobacily obecně posilují imunitní systém a harmonizují trávicí soustavu. Ideální je jejich kombinace s prebiotiky, tzv. synbiotika jako je tomu například u produktu Normatyl. Prebiotická vláknina inulin stimuluje růst a aktivitu střevní mikroflóry.
 
Primář Boženský vysvětluje, proč sliznice trávicího traktu patří mezi důležité součásti imunitního systému organismu.
 
„Tělo se zde setkává s velkým množstvím cizorodých látek a učí se na ně správně reagovat. Osídlení sliznice trávicího traktu vhodnou mikroflórou je rozhodující pro nastavení vlastní imunitní reakce organismu. Je prokázáno, že střevní mikroflóra významným způsobem ovlivňuje zdravotní stav hostitelského organismu. Snahou je proto ovlivnit složení střevní mikroflóry tak, abychom dosáhli příznivého účinku na lidský organismus, jak preventivně, tak léčebně,“ popisuje Boženský.
 
Vitaminy skupiny B pomáhají k regeneraci organismu, jeho vyrovnání se s únavou a společně s probiotiky vylepšují trávení, vstřebávání a vylučování potravy.
 
Chřipka versus nachlazení
 
Chřipkou se každoročně nakazí desetitisíce lidí v České republice. Okolo dvou a půl tisíce případů bývá smrtelných.
 
Vzhledem k tomu, že chřipka stejně jako nachlazení jsou nemoci dýchacích cest, v některých případech bývají tato onemocnění zaměňována. Nachlazení se obvykle vyvíjí postupně, kdežto chřipka udeří náhle. Mezi klasické příznaky nachlazení patří ucpaný nos, bolesti v krku, chrapot a kýchání, lehce zvýšená teplota. Závažnější jsou příznaky chřipky: horečka, velká únava, bolesti hlavy, svalů a kloubů.
 
Uzdravení po nachlazení trvá obvykle týden, máte-li v pořádku imunitní systém, mohou vás příznaky trápit jen 3-4 dny. Chřipka trvá obvykle 10 dní, ale únava, která ji provází, přetrvává mnohdy i několik týdnů.
 
Nachlazení a chřipku vyvolávají viry, které napadají sliznici dýchacích cest, ale nepříznivě ovlivňují i buňky imunitního systému. Proto je člověk nakažený chřipkou mnohem náchylnější k dalším, hlavně bakteriálním infekcím. Zatímco proti chřipce je antibiotická léčba neúčinná, léčba bakteriálních onemocnění se mnohdy bez nasazení antibiotik neobejde.
 
 
O společnosti Rapeto, s.r.o.
Na trhu s potravinovými doplňky působí úspěšně řadu let. Je výhradním výrobcem
a distributorem kvalitních a zdraví prospěšných produktů, jejichž účinky oceňují zákazníci

i renomovaní odborníci. Vlajkovou lodí široké škály preparátů je Pangamin. Produkt vyráběný ze sušených pivovarských kvasnic je československým patentem, vyrábí se víc než 50 let. Více informací o produktech společnosti a také e-shop na stránkách www.pangamin.cz, případně na https://www.facebook.com/pangamin

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×