Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoce v Evropě: koledníci nepohrdnou štamprlí ani hledáním ztraceného piva

Ať už pro vás Velikonoce představují jenom vytoužený prodloužený víkend, anebo je slavíte tradičně a chodíte na koledu, určitě si je neumíte představit bez dobrého jídla a pití. A rozhodně v tom nejste sami, podobně to mají lidé po celé Evropě. Pojďme proto zjistit, čím si připíjí koledníci za českými hranicemi.

 

1.jpg

 

Velikonoce v duchu vína

Španělé a Francouzi zůstávají i o velikonočních svátcích věrni vínu. Na rozdíl od Francouzů, kteří si svůj národní poklad vychutnávají v kruhu rodinném a zapíjejí jím většinou jehněčí maso a pokrmy z vajec, vyráží Španělé slavit do ulic. Tamní rodiny přímo v ulicích sledují procesí připomínající středověkou inkvizici. Doprava bývá proto v mnoha španělských městech téměř zastavena a lidé slaví s přáteli přímo v ulicích.     

Honba za zlatým pokladem

Němci pivo milují a vzdát se ho nechtějí ani o Velikonocích, kdy na tento zlatavý mok pořádají doslova hony. U našich sousedů se totiž zabydluje nový zvyk. Podle staré tradice tam dětem schovává vajíčka velikonoční zajíček, ten podle všeho ale v posledních letech nezapomíná ani na dospělé! O Velikonocích jim schovává láhve se zlatavým mokem a dospělí Němci pak pátrají po svém rezavém pokladu.

Připravte sklenku něčeho ostřejšího

K českým Velikonocům patří neodmyslitelně dobré jídlo a pití stejně tak jako kraslice a pletení pomlázek. Snad každá rodina si střeží vlastní recept na dokonalého a nadýchaného piškotového beránka a bez nádivky s uzeným masem a bylinkami jako by tyhle svátky ani nemohly proběhnout. V každé české domácnosti také tradičně čeká dospělé koledníky sklenička něčeho ostřejšího. V našich luzích a hájích ale není tradice uvítacího nápoje pevně ustálena, a proto své blízké stylově překvapte a nabídněte jim například vynikající skotskou whisky J&B Rare. Alespoň na pár okamžiků je tak přenesete do země kiltů, kde se skotská whisky pije nejen při svátečních příležitostech. Můžete se ale rozhodně vsadit, že téměř každý Skot oslaví Velikonoce se sklenkou své oblíbené whisky v ruce.     

Tradice punče a cideru v Británii

Svátky zde začínají Masopustním úterkem, který je známý jako palačinkový den. Malování kraslic není ve Velké Británii příliš rozšířené. Většinou čokoládová vajíčka dětem po domě a zahradě poschovává velikonoční zajíc. Samotné hledání vajíček si pak dospělí ve většině anglických hrabstvích krátí popíjením tradičního punče nebo stále oblíbenějšího cideru - zkvašeného jablečného nápoje, jenž chutná jako jablečný džus a je opojný asi jako pivo.

Rozlejte nejlepší pálenku

Slováci slaví Velikonoce velmi podobně jako my v Čechách, jen s tím rozdílem, že po Velikonočním pondělí následuje takzvané odplatné úterý, kdy chodí na pomlázku děvčata a šlehají chlapce. Není se proto čemu divit, že je hlavně pro Slovensko typická štamprle něčeho silnějšího. Oblíbená je tu hlavně domácí pálenka – o Velikonocích rozlévají Slováci svoji nejlepší.

Tradici nahrazuje klasika

V Rusku se slaví Velikonoce se zpožděním, protože se pravoslavná církev drží starého juliánského kalendáře. Kromě malovaných vajíček tu koledníci tradičně dostávají ještě tři políbení na tvář. Stejně jako v dalších zemích se i tady ale svátky nesou v duchu jídla a pití. Velikonoční pokrmy Rusové zapíjí silným sladkým vínem kagor, to ale stále častěji nahrazují pro ně typičtějším „drinkem“ vodkou.  

 

Tip jak oslavit letošní Velikonoce stylově:

8.jpgJ&B Rare

Připijte si na Velikonoce jedinečnou a světově známou skotskou whisky, která se vyrábí již od roku 1742. J&B Rare je směsí čtyřiceti dvou vybraných whisky a její srdce tvoří hlavně jemné Single Malt whisky z oblasti Speyside. Tato whisky se vyznačuje jemnou a vyváženou chutí s nádechem vanilky a ovoce.

Tip na servírování: J&B Rare doporučujeme servírovat samotnou nebo v osvěžujícím drinku s ledovým čajem.

Maloobchodní cena: 389 Kč

 

8j.jpgJ&B Urban Honey

Jestliže plánujete o svátcích trochu experimentovat a vaše hosty a přátelé příjemně překvapit, vsaďte na drink J&B Urban Honey. Tento drink, který představuje dokonalé propojení tradiční skotské a pravého medu, vás určitě nezklame.

Tip na servírování: J&B Urban Honey doporučujeme servírovat samotnou nebo v překvapujícím drinku s citronádou.

Maloobchodní cena: 389 Kč

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×