Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoce na zahradě: Užijte si je s dětmi a v létě si pochutnejte na vlastní zelenině a ovoci

5.jpgZkuste letos pojmout Velikonoce trochu jinak a strávit čas třeba na zahradě s dětmi. „V dubnu bývá zahrada v rozpuku a je to skvělá příležitost pro to strávit se svými dětmi nějaký čas na čerstvém vzduchu, zapojit je do zahradních prací a utužit jejich vztah s přírodou,“ říká Zuzana Procházková, specialistka společnosti KiK, která přináší několik tipů na velikonoční aktivity s dětmi.

Pěstování bylinek

Pokud máte velmi malé děti, začněte například s jednoduchým pěstováním bylinek doma. „Vyzkoušejte pro začátek pěstování řeřichy na vatovém polštářku, je to snadné a navíc zdravé, řeřicha patří k nejzdravějším potravinám na světě vůbec. Potomci mohou pozorovat pučící semínka a první klíčky,“ vysvětluje Zuzana Procházková z KiKu a dodává: „Můžete si koupit i celá balení s praktickým dřevěným boxíkem, semínky a zeminou, takže děti pochopí celý systém pěstování a mohou jej vidět od začátku do konce každý den doma.“

 

2.jpg

 


Zjistěte, co po sobě zanechala zima

Příchod na zahradu po zimě začíná pořádným úklidem a revizí toho, co zbylo z loňského roku. „Děti mohou pomoci se shrabáním spadaného listí, dospělí pak mohou odstranit suché větve stromků a keřů a postarat se o vodní plochy jako jsou jezírka a rybníčky,“ říká Petra Mikešová, zakladatelka blogu Život v zahradě.

 

Příprava záhonů

Jednou z nejjednodušších zahradních činností, kterou zvládnou i děti, je úprava záhonků. „Ty je potřeba zbavit plevele a případné loňské úrody, kterou jsme na zahradě zapomněli. Záhony se také musí zrýt a pohnojit, aby byla úroda co nejbohatší,“ vysvětluje Petra Mikešová.

 

4.jpgPrvní zelenina

Společně s dětmi pak po úpravě záhonků můžete začít vysévat zeleninu, duben je ideálním obdobím pro výsev kořenové zeleniny, salátů, okurek nebo hrášku. „Právě poslední zmíněný půjde dětem nejsnáze, jeho semínka jsou velká a stačí je lehce zatlačit do půdy. Děti jej mohou vysázet pomocí provázku do rovných řad a přichystat opory, po kterých se bude hrách pnout. Po celé jaro pak s dětmi můžete pozorovat, jak zelenina roste a jak jsou děti nadšené z prvních rašících výhonků i letní sklizně,“ říká Petra Mikešová z blogu Život v zahradě.


Utrhněte kytičku pro maminku

Zahrada bez okrasných květin nikdy není úplná. Duben je sezónou cibulovin, kvetou tedy tulipány, narcisky nebo hyacinty. Pokud je na zahradě pěstujete, využijte situace a nechte děti, aby samy natrhaly vybrané květy a vytvořily z nich kytici, kterou pak můžete vystavit doma. Uvidíte, že budou hrdé na vlastnoručně vytvořenou dekoraci
a budou se chlubit všem návštěvám.

 

Komunitní zahrady

Nemáte-li možnost vypěstovat si něco dobrého na vlastní zahradě, nezoufejte. Ve větších městech fungují tzv. komunitní zahrady, kde si můžete za pár korun pronajmout vlastní záhonek. „Na některých místech dokonce ani platit nemusíte, stačí, že se o zahradu budete společně s dalšími nájemci pečlivě a s láskou starat,“ vysvětluje bloggerka a zahradnice Petra Mikešová. Podle té je to skvělý způsob pěstování vlastní zeleniny a ovoce ve velkých městech a zároveň i dobrá příležitost poznat místní komunitu a podobně nadšené zahrádkáře. Další možností, kde si vypěstovat vlastní zeleninu, jsou truhlíky, které lze jednoduše umístit na balkóny nebo okna. Existují i speciální odrůdy, které nepotřebují příliš prostoru a stačí jim květináč,“ doplňuje Zuzana Procházková.

Práce na zahradě nejenže utuží vztah dětí a přírody, ale také dětem ukáže, jak příroda funguje. „Jako bonus je tam vždy vypěstovaná zelenina a ovoce, kterou si potom dítě s chutí samo sklidí a sní,“ vysvětluje Zuzana Procházková ze společnosti KiK a závěrem dodává, že zahradní činnosti a pobyt na čerstvém vzduchu jsou blahodárné i na dětskou psychiku a rozvoj jejich motorických schopností.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×