Jdi na obsah Jdi na menu
 


Věčný boj o naše zdraví – Antioxidanty proti volným Radikálům

9. 2. 2009

Z posledních vědeckých výzkumů vyplývá, že za zvýšené riziko některých vážných zdravotních problémů a nemocí jsou zodpovědné tzv. volné radikály v našem těle. Aby se jim náš organismus bránil, používá tzv. antioxidanty – látky, které nebezpečné volné radikály likvidují a pomáhají ozdravnému procesu. Ne vždy má ale naše k dispozici dostatečné množství antioxidantů. A právě proto bychom mu měli v boji s nemocemi pomáhat – ideálně tím, že mu zajistíme dostatečný přísun těchto látek ze zdravého jídla. Čerstvé ovoce a zelenina, kvalitní ovocné a zeleninové džusy, mořské ryby nebo zelený čaj jsou přímo rezervoárem antioxidantů, připravených k boji za náš zdravý život.

 
Představte si své tělo jako bitevní pole, kde spolu neustále bojují dvě armády – volných radikálů a antioxidantů – a na tom, kdo právě vítězí, závisí vaše zdraví. Volné radikály jsou vlastně „neukázněné“, nestabilní molekuly, které vznikají buď přirozeně, jako vedlejší produkty některých procesů v těle, anebo tehdy, když je naše tělo vystaveno škodlivým vlivům vnějšího prostředí (např. cigaretový kouř, znečištěné ovzduší apod.). Pokud je radikálů nízký počet, je všechno v pořádku. Problém nastane, pokud se jich nashromáždí víc. Potom ohrožují a poškozují naše zdravé buňky a mohou zvýšit riziko některých závažných zdravotních problémů a onemocnění – mj. kardiovaskulárních chorob, vysokého krevního tlaku, mozkové mrtvice, některých druhů rakoviny nebo předčasného stárnutí kůže.
 
Naše tělo proto samo stále produkuje a do pomyslného boje s radikály neustále vysílá armádu antioxidantů, které zdravé buňky chrání, a výše zmíněným zdravotním problémům předchází. Bohužel, když se volné radikály nahromadí, ne vždy na boj s nimi naše tělo stačí samo a potřebuje pomoc „zvenčí“. Mgr. Pavel Suchánek, odborník na zdravou výživu, vysvětluje: „Aby nedošlo k vyčerpání zásob antioxidantů v organismu, musíme je svému tělu dodávat pestrou stravou a ovocnými či zeleninovými džusy. Pokud se zásoby antioxidantů vyčerpají, volné radikály vítězí a dojde pak často k vypuknutí některých onemocnění.“
 

Je proto dobré podpořit naši obranyschopnost dostatečným přísunem antioxidantů ze zdravé stravy. Zásadní je dostatečný přísun čerstvého ovoce nebo zeleniny – konzumovat bychom měli alespoň 5 porcí denně.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×