Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční kouzlení se Salkem

24. 10. 2011

SALKO, česká klasika a prvotřídní lahůdka od tradiční značky Tatra by rozhodně v naší kuchyni neměla chybět. Ať už na ní tajně, na lžičku, chodí vaše děti či dokonce vy nebo je nedílnou součástí domácího kulinářství, své místo by zde Salko zcela jistě mělo mít.

Sladký krém z kondenzovaného mléka je vděčnou přísadou nejrůznějších nápní, těst či polev. Dělají se z něho vynikající zákusky a likéry. Dnes si již kuchařky mohou na trhu vybrat buď klasické Salko, na které jsou mnoho let zvyklé a nebo si pořídit novinku tohoto roku Salko Karamel – již karamelizované zahuštěné mléko.  Vyjímečnost tohoto produktu je podtržena několika oceněními, které Salko Karamel v roce 2011 získalo a to ceny Mlékárenský výrobek roku a Česká chuťovka 2011.
Pro přípravu vánočních lahůdek si můžete pořídit speciální balení, ve kterém je Salko (397 g) a Salko Karamel (397g) spolu s dárkem v podobě šikovné dřevěné stěrky. Jedná se o limitovanou vánoční edici, kterou zakoupíte ve vybraných obchodech sítě Globus.

salko_duo-pack.jpg

Přichází čas Vánoc, nechte se tedy inspirovat recepty, které oceníte nejen právě v tomto čase dobrého jídla a pohody.
01-dsc_5710.jpgKošíčky s karamelovou náplní
Ingredience: 300 g hladké mouky, 80 g cukru, 200 g Hery, 2 žloutky, 1x Tatra Salko nebo Tatra Salko karamel, 250 g Tatra másla, 2 lžíce rumu, trocha nastrouhaných piškotů
Na zdobení: kakao
Z hladké mouky, cukru, Hery a žloutků vypracujeme těsto, necháme den uležet, poté vyválíme a vykrajujeme kolečka velikosti formiček na košíčky. Těsto zapracujeme do formiček a pečeme na 180 °C po dobu 8-10 minut. Našleháme máslo a přidáváme vychlazené zkaramelizované Salko nebo Salko karamel. Vše ve stejné teplotě, aby se krém nesrazil. Nakonec do krému přidáme rum, a pokud je krém řídký, zašleháme ještě nastrouhané piškoty. Košíčky naplníme krémem po okraj a dáme ztuhnout do lednice. Košíčky můžeme posypat kakaem nebo postříkat čokoládovou polevou a zdobit mandličkou nebo oříšky.
Dvojbarevné griliášové řezydsc_6232grilias.jpg
Ingredience: 1x Tatra Salko, 500 g ztuženého tuku, 250 g kokosu, 150 g moučkového cukru, 1 sáček pudinkového prášku, 2 lžíce kakaa, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 3 lžíce posekaných ořechů, 1 lžíce rumu, meruňkový džem, 3 velké cukrářské oplatky
Na zdobení: čokoládová poleva
Polovinu tuku rozpustíme, přimícháme Salko, kokos a všechno promícháme. Oplatku natřeme džemem, kokosovou náplní a přikryjeme druhou oplatkou. Druhou polovinu tuku rozpustíme nad párou, přidáme moučkový cukr, pudinkový prášek, kakao, vanilkový cukr, vejce, ořechy a rum. Mícháme, dokud směs nezhoustne a pak ji natřeme na oplatku. Na pudinkovou náplň položíme třetí oplatku natřenou džemem a povrch polijeme čokoládovou polevou. Můžeme posypat čokoládovou rýží, ořechy, kokosem nebo nastrouhanou čokoládou. Uložíme do chladu a ztuhlé krájíme na řezy.
Muffinky s karamelovým krémem
Ingredience: ½ hrnku Tatra másla, ½ hrnku mléka, 2 vejce, ¾ hrnku cukru, 1 a ½ hrnku hladké mouky, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, 1 x Tatra Salko nebo Tatra Salko karamel, 250 g Tatra másla, 1 tabulka čokolády
Z uvedených přísad umícháme těsto a rovnoměrně je rozdělíme do formiček na muffinky. Poté vložíme do každé kostičku čokolády a znovu přelijeme těstem. Upečené koláčky necháme vychladnout a mezitím si našleháme předem zkaramelizované Salko nebo Salko karamel s máslem. Vychlazené muffinky zdobíme krémem, který případně posypeme cukrářským zdobením. Krém můžeme také uhladit a rozpuštěnou čokoládou nakreslíme spirálu (začneme od středu). Párátkem pak jemně kreslíme linky od středu ke kraji, aby se vytvořila „pavučina“. Doprostřed vložíme zdobení.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×