Jdi na obsah Jdi na menu
 


Učení začíná vyváženou zdravou svačinou!

mozaika1.jpgDomácí úkoly, zkoušení, diktáty, desetiminutovky nebo slovíčka. Naše děti toho mají do školy tolik, že si to už možná ani nedokážeme představit. Zkuste jim pomoci s jejich přípravou i tím, že pro ně přichystáte poctivou a zdravou svačinu, díky které se budou moci déle koncentrovat na vyučování a hravě zvládnou i ty nejtěžší úkoly. „Správná svačina by měla obsahovat velký podíl sacharidů, právě ty jsou hlavním zdrojem energie během dopoledních hodin,“ uvádí Bc. Blanka Procházková, nutriční odbornice společnosti RACIO.

„Ve škole jsou na děti kladeny vysoké nároky, udržení koncentrace se, především v druhé polovině vyučování, stává obtížným. Proto je důležité, aby děti dodržovaly pravidelný stravovací režim,“ uvádí Procházková. Řešením je podle ní udržení správné hladiny krevního cukru. „Dlouhá přestávka mezi jídly způsobuje glykémii, tedy právě pokles hladiny krevního cukru. To může mít velice nepříjemné projevy – dítě začne být unavené, mrzuté a podrážděné. Nedokáže udržet pozornost a je roztěkané.“ Je proto důležité, aby dítě nevynechávalo ani snídani, ani svačinu. „Ideální je dodržovat mezi jídly intervaly dvě a půl až tři hodiny,“ upozorňuje Procházková.

Správná svačina by měla podle Procházkové obsahovat jak sacharidy, tak bílkoviny a tuky a měla by být doplněna porcí ovoce nebo zeleniny. Právě sacharidy jsou ale nejdůležitějším zdrojem energie během dopoledních. Každá svačina by se tedy měla skládat z velké části právě z nich. „Sacharidy jsou obsaženy v klasickém pečivu, alternativou k běžným rohlíkům a houskám, které kromě sacharidů obsahují i celou řadu přidaných látek a tuků, jsou pufované výrobky. Vyrábí se z obilovin a dokáží plnohodnotně nahradit standardní pečivo. Mají však hned několik benefitů,“ uvádí specialistka RACIO a jmenuje: „Výrobky si zachovávají maximální výživové hodnoty, při pufování jsou totiž zpracovávána celá zrna rýže, kukuřice nebo dalších obilovin. Obsahují vyšší podíl vlákniny, která má příznivé účinky na trávicí soustavu a zároveň neobsahují cholesterol ani konzervační látky.“

 

img_9265ugh.jpg

 

Pokud chcete dětem zpestřit svačinu zdravou sladkostí, neváhejte sáhnout například po RACIO Rýžových medvídcích s mléčnokakaovou nebo jahodovou polevou. Medvídci jsou bezlepkoví a neobsahují žádná umělá barviva, růžová barva jahodových medvídků je dosažena obsahem jahodového pyré a extraktu z černého rybízu. Každý z medvídků je navíc balený v samostatném praktickém balení.

Aby se váš školák nevracel se svačinou domů:

Připravujte svačinu do školy společně se školákem, uvidíte, že dítě se bude těšit na svačinu, kterou si samo připravilo, obložilo ji svou oblíbenou zeleninou a samo ji zabalilo do ubrousku.

Dejte dítěti na výběr z více drobností – do boxíku mu vedle hlavní svačiny zabalte nakrájenou zeleninu, například mrkev nebo ředkvičky, nakrájené ovoce, například jablíčka a doplňte zdravým mlsáním, vhodné jsou zmiňované RACIO Rýžoví medvídci.

Buďte kreativní! Vyzkoušejte vykrajovátka ve tvaru zvířátek a dalších netradičních tvarů, veselou oblohu ve tvaru „smajlíků“ nebo ozdobně nakrájené ovoce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×