Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stojí za to jíst zdravě - Nákup s nutričním terapeutem se vyplatí

1.jpg

Zdravější nákup neznamená dražší. Přesvědčí Vás o tom nutriční terapeuti, kteří zájemce zdarma provedou prodejnou. Objasní, jaké jsou zásady při čtení etiket potravin. Poradí, jak porozumět výživové tabulce hodnot a jak vybírat zdraví prospěšné potraviny. Neváhejte a navštivte nás na Festivalu zdravého nakupování. Začíná již od 15. února 2018.

Společné nákupy s nutričním terapeutem

V rámci Festivalu zdravého nakupování budou na všech festivalových prodejnách organizované společné nákupy s odborníkem na výživu, díky kterému můžete získat větší jistotu při výběru potravin vhodných pro zařazení do vyváženého a zdravého jídelníčku. Pokud i vy chcete vyzkoušet nákup s odborníkem, neváhejte a registrujte se.

Společný nákup je zdarma, ale registrace je nutná s ohledem na omezenou kapacitu. Registrace jsou možné do dne předcházejícího prohlídce, dále se můžete o volných místech informovat přímo na stánku Festivalu zdravého nakupování na jednotlivých prodejnách.

„Lidé vnímají výživová doporučení selektivně, často mají strach z přídatných látek, šizených potravin, v lepším případě hledí jen na kilojouly. Celkové nutriční složení potravin ale sleduje málokdo,“ upozorňuje PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.  „Stravovat se zdravě nemusí být nutně dražší. Nevhodně sestavený jídelníček vede k přejídání, a proto nás stojí často více peněz než pestrý jídelníček s vyváženým poměrem živin,“

Pokud se zúčastníte prohlídky, naučíte se

  • Jak stanovit priority při nakupování
  • Jaké informace na atraktivních obalech potravin sledovat. Které informace musí být uvedené a které mohou být pro nakupujícího matoucí
  • Jak se orientovat v tabulce výživových hodnot
  • Vybírat potraviny s vlákninou jako součást každodenního jídelníčku
  • Vybírat ovoce a zeleninu a jak je začlenit do svého jídelníčku
  • Vybírat potraviny s ohledem na obsah cukrů, tuků a soli
  • Na co při nakupování nezapomínat
  • Nejen číslo na váze, ale i složení těla hraje roli

 

Využijte také možnost si pod odborným dohledem změřit složení těla na bio impedanční váze a krevní tlak. Dozvíte se nejen svou hmotnost a body mass index (BMI), ale i jaké je zastoupení tělesného tuku a svalů ve vašem organismu, jaké je vaše riziko srdečně-cévních onemocnění dle množství nebezpečného viscerálního tuku.

 

S nutričním terapeutem také můžete prodiskutovat své současné stravování. Možná vás pochválí, že děláte vše správně, možná doporučí, abyste do svého stravování zařadili některé druhy potravin častěji.

Ochutnávka potravin s logem Vím, co jím

V rámci doprovodného programu jsou na prodejní ploše prodejny připraveny ochutnávky produktů s logem Vím, co jím. Logo pomáhá s výběrem výživově hodnotných potravin. Spotřebitel snadno zjistí, že produkt má nízký obsah rizikových živin jako jsou sůl, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro lidské tělo nedocenitelná. V současné době je označeno přes 400 výrobků a další přibývají.

Registrace na Společné nákupy s odborníkem ZDE

 

Iniciativa Vím, co jím a piju je smluvním partnerem globální iniciativy The Choices Programme. Program Choices vznikl v roce 2007 z podnětu Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Ty totiž upozornily na živiny, které při nadměrné konzumaci mohou způsobovat neinfekční civilizační onemocnění, jako jsou nadváha, obezita, diabetes 2. typu nebo srdečně-cévní onemocnění. Potraviny nesoucí logo „Vím, co jím“ obsahují žádné nebo minimální množství nasycených mastných kyselin, trans mastných kyselin, soli a přidaných cukrů. U některých druhů potravin navíc logo hlídá celkové množství energie a poukazuje na potraviny bohaté na vlákninu. Databáze produktů nesoucích logo Vím, co jím je dostupná na www.vimcojim.cz.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×