Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snídaně rychle, ale kvalitně

7. 11. 2007
Obrazek

Ráno u mnohých lidí probíhá ve spěchu a shonu, a na snídani většinou nezbývá čas. Ale mýlíte se, pokud si myslíte, že kvalitní snídaně nutně znamená dlouhou snídani! Vyvážená snídaně nemusí být náročná na přípravu.

Kvalitní snídaně nemusí být dlouhá

Pokud víte, jak na to, nezabere vám příprava snídaně víc než pár minut. Musíte jen vědět, které složky má zdravá a vyvážená snídaně obsahovat. Správná snídaně by měla pokrýt zhruba 20-25 % denního energetického příjmu. Kvalitní snídaně by měla obsahovat cereálie (celozrnné pečivo nebo celozrnné cereálie), mléčný výrobek s probiotickou kulturou, ovoce nebo zeleninu. „Sacharidy z cereálií vám dodají energii a v cereáliích obsažená vláknina zase povzbudí činnost střev. Bílkoviny z mléčného výrobku jsou pomaleji stravitelné – na jejich  strávení  se spotřebuje o 20 až 30% více energie (asi 150 až 200 kalorií za den), než u ostatních složek stravy. Takže se váš metabolismus spolehlivě zrychlí. Říká se tomu specificko-dynamický efekt bílkovin. Příkladem zdravé snídaně jsou např. celozrnné cereálie Nestlé Fitness s mléčným výrobkem,“ říká Pavel Suchánek, odborník na zdravou výživu. A co je nejdůležitější? Cereálie připravíte během chvilky – stačí je zalít mlékem nebo jogurtem. Pochutnáte si vy i vaše děti a vaše tělo dostane vše, co potřebuje. Existují tři zásady pro správný výběr cereálií:

·         Jsou vyrobeny z celozrnných výrobků

·         V jedné porci obsahují alespoň 6 g vlákniny

Tekutiny jsou ráno důležité

Nesmíte zapomínat také na dostatečný příjem tekutin. Ale pozor! Černý čaj a káva se do tekutin nepočítají – naopak za každý šálek kávy, černého nebo zeleného čaje bychom měli vypít 2 dcl vody. Vhodné jsou také vodou ředěné 100% ovocné džusy.

Notoričtí nesnídači a jejich metabolismus

Když spíme, metabolismus se zpomalí, s prvním jídlem se ale opět rozběhne. Pokud snídani vynecháme, metabolismus bude stávkovat tak dlouho, dokud se nenajíme. Organismus potřebuje mít stálý příjem energie, aby si s ní mohl hospodařit v průběhu celého dne. Pokud dospělí nebo děti vynechají snídani a  prvním jídlem je až oběd, dochází k nerovnoměrnému příjmu energie. Takže až do oběda naše tělo bude spalovat méně kalorií, než by spálit mohlo. Organismus totiž postrádá stálý přísun energie a automaticky "se přepne" na úsporný režim – takže jakoukoliv následně přijatou energii ukládá do zásoby, aby byl připraven na další hladovění.  Tak si nevědomky (bohužel) zaděláváme na obezitu. „Lidé, kteří snídají, jsou štíhlejší. Z těch snídajících jsou pak štíhlejší ti, kteří konzumují celozrnné cereálie s mléčným výrobkem, na rozdíl od těch, co dávají přednost tradiční anglické snídani,“ vysvětluje Suchánek.

Zběsilá snídaně a mini snídaně

Pokud doma nesnídáte a cestou do práce si pravidelně kupujete croissant nebo koblihu, které rychle sníte v tramvaji – tak to určitě není ta správná cesta. Tyto pamlsky v sobě skrývají nebezpečné trans mastné kyseliny a navíc je důležité také snídat v klidu. A podobně, dáte-li si v dobré víře jen celozrnnou sušenku, nemáte vyhráno. Sušenky (i když jsou celozrnné) mají stejně jako ostatní sacharidy poměrně vysoký glykemický index (GI). To znamená, že se po požití takové potraviny poměrně brzy dostaví hlad. Vyšší glykemický index vede k prudšímu vzestupu hladiny cukru v krvi, tedy i k uvolnění většího množství hormonu inzulínu, který mimo jiné podporuje také ukládání energie do tukových zásob. Abyste GI snížili, museli byste celozrnné sušenky konzumovat s mlékem nebo jogurtem. Ale kdo z vás to dělá? Navíc, 3 kousky sušenky máte slupnuté hned, budete mít pocit prázdného žaludku a tzv. psychický hlad.

Opravdu nestíháte? Nasnídejte se v práci!

I když ráno spěcháte do práce a jste ve stresu, určitě se vyplatí trochu si přivstat a vychutnat si misku s vašimi oblíbenými cereáliemi. Patříte-li mezi milovníky jídla, může být chutná snídaně motivací pro ranní vstávání. Pokud do sebe ráno skutečně nic nedostanete, nasnídejte se hned po příchodu do zaměstnání. Balení celozrnných cereáliích je v tomto případě ideální řešení. Jsou stále po ruce, nezkazí se a jsou rychle připravené ke konzumaci.

Tak takhle určitě ne!

Asi největší chybu dělají lidé, kteří chtějí ráno svůj organismus nastartovat pouze kávou (třeba i oslazenou). Káva organismus spíše odvodňuje, zatímco tělo po noci potřebuje tekutiny doplnit. Pokud jste kuřáci, pak vězte, že káva skombinovaná s cigaretou značně zatěžuje trávicí trakt a může přispět ke vzniku chronického zánětu sliznice zažívacího ústrojí.

Co snídali naši předkové?

Nejčastěji se na stole našich předků objevoval chléb se sýrem zapíjený syrovátkou. Dokonce menu staročeské snídaně obsahovalo i chleba nalámaný do piva, pivní polévku, a dokonce teplé pivo, k němuž se přikusoval namazaný opečený chléb.

Další informace (nejen o zdravém životním stylu) naleznete na: www.cerealie.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Snídaně

(Tereza, 7. 11. 2007 14:37)

Tohle je velice skvělý,poučný článek a měli by si ho přečíst hlavně "nesnídači".Super!

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×