Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sladký zázrak do vaší kuchyně nejen o Vánocích

Také vzpomínáte, jak jste chodili mlsat Salko? Tato oblíbená, tradiční pochoutka pod značkou Tatra je pořád v kursu a proto by určitě u vás doma neměla chybět. Věděli jste, že Salko nachází své uplatnění především v kuchyni? Jemné, slazené plnotučné mléko Salko, nabízí nespočet způsobů použití a to jak při pečení, tak například i přípravě domácích likérů či výborných sladkých dezertů. Zvláště před Vánoci, kdy přemýšlíme, jakým cukrovím rodinu potěšit, může být Salko jedinečnou inspirací a pomocníkem. Ať již na Vánoce pečete 5 či 15 druhů cukroví, jistě se neobejdete bez sladkého kondenzovaného mléka, které je součástí mnoha krémů a dokáže slavnostnímu pečivu dodat výjimečnou chuť.

salko_kondenz_397g.jpgLahodné, zahuštěné plnotučné mléko obsahuje nejméně 8% tuku a minimálně 28% mléčné sušiny, což činí jeho chuť ještě jemnější a plnější. Nabízí se jako výborné sladidlo do kávy i čaje či jen jako rychlá pochoutka na lžičku, když potřebujete zahnat chuť na sladké. Obzvláště děti milují toto sladké mlsaní jen tak samotné.
Salko se prodává ve dvou velikostech, v menším (397 g) za 36,90 Kč a větším MAXI (1000 g) balení za 74,69 Kč.
Jedinečný karamel
Salko se dá využít buď ve své bílé podobě rovnou z plechovky (například na polevy na zmrzlinové či ovocné poháry, do sladkých těst, aj.) nebo je možné nechat ho jednoduše zkaramelizovat vložením uzavřené plechovky do vroucí vody na 2,5 hodiny. Salko tím získá nádhernou zlatavou barvu a chuť pravého karamelu. Ať tak či tak, jistě si najdete ty své recepty a pochutnáte si vy i vaše rodina na dobrotách připravených se Salkem.
Pro vaši inspiraci připojujeme ještě několik nejen Vánočních receptů se Salkem:
Salko kuličky ala Rafaelo
400 g strouhaného kokosu, 400 g Salka, mandle.
Salko vylijeme do misky a přidáme tolik kokosu, aby nám vznikla hustá hmota. Vytvoříme kuličky, do kterých zapracujeme mandli. Obalíme v kokosu a servírujeme v papírových košíčcích.
Salko Vaječný koňaksalko_2.jpg
½ litru rumu, 6 žloutků, 1 plechovka Salka, 1 plechovka Tatra Grand 310 g, 1 vanilkový cukr.
Vše dobře smícháme a promixujeme. Následně slijeme do lahví.
Medovník
200 g cukru, 700 g hladké mouky, 1 lžíce jedlé sody, 300 g másla, 120 g medu, 1 lžička octa, 350 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 konzerva Salka.
Sto gramů másla, med a cukr vymícháme do pěny. Smícháme sodu a ocet a přidáme ke směsi. Na plotně směs zahřejme a přidáme vejce. Mícháme, až směs získá světle hnědou barvu. Poté odstavíme. Po zchladnutí přidáme mouku. Těsto necháme odpočinout. Vyválíme 8 až 10 tenkých placek. Pečeme na pečícím papíře 5 minut na 180 stupňů.
Krém na slepování jednotlivých placek získáme smícháním Salka a 200 g másla. Přičemž jsme Salko vařili v neotevřené konzervě ve vodní lázni 2,5 hodiny. Slazené mléko zkaramelizuje a vytvoří hnědou hmotu. Plechovku necháme následně vychladnout a poté otevřeme. Jednotlivé placky potřeme krémem a klademe na sebe. Poslední placku rozdrtíme a posypeme s ní vrch medovníku.
Dobrou chuť se Salkem nejen o Vánocích…..

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×