Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sexy Curry Company a Sofia Smith vám rozproudí krev v žilách

10. 3. 2015

massaman_1.jpgChcete vyzkoušet to nejlepší z indické a asijské kuchyně, ale nechce se vám trávit hodiny u plotny? Máte chuť se zahřát na těle i na duši a přitom si pochutnat na exotických specialitách?  Pokud ano, vyzkoušejte některé z jídel známé šéfkuchařky Sofie Smith, která dráždí svým uměním chuťové pohárky hostů typického irského pubu James Joyce na Starém Městě.

Nevšední kombinaci pokrmů asijské a indické kuchyně servírovaných v typické irské hospodě můžete zažít jen málokde. A když se k tomu přidá fakt, že jídla připravuje známá a uznávaná šéfkuchařka, která je sama napůl Asiatka a napůl Irka, jedná se nejspíš o českou raritu. Co ale stojí za spojením, které ve svých recenzích vyzdvihuje i známý deník the New York Times?

Frank Haughton, majitel pohodové irské hospody James Joyce, si potrpí na kvalitní jídlo. „Navštívil jsem spoustu kvalitních světových restaurací, ale musím uznat, že jedny z nejlepších večeří byly připraveny právě Sofíí Smith a to v době, kdy vlastnila pražskou restauraci Angel,“ popisuje jeho první setkání s uměním šéfkuchařky. A tak když přišla příležitost ke spolupráci, neodolal a Sexy Curry Company byla na světě.  Fakt, že si zákazníci mohou dát v irském pubu chutné asijské jídlo, mu jen přidává na atraktivnosti. „Na menu sice najdete jídla jako jalfrezi, korma nebo vindaloo, ale nesrovnávejte je s těmi v ostatních restauracích. Sofie má totiž neskutečný talent pro kombinaci chutí, neustále vymýšlí nové a neotřelé recepty a to i včetně specialit, které nejsou jinak běžné. Navíc poskytujeme širokou nabídku irských, českých ale i mezinárodních piv, takže si na své přijdou i milovníci dobrého pití. A pokud se vám nikam nechce chodit, můžete si jednotlivá jídla objednat až domů na www.damejidlo.cz nebo www.jidloted.cz,“ dodává Frank Haughton, majitel pubu na Starém Městě.

 

13.-rogan-josh.jpg

 

Šéfkuchařka Smith, která pracuje jen s prvotřídními, čerstvými a ideálně sezónními surovinami, sestavila menu, z kterého si vyberou i ti nejnáročnější. Ať už máte chuť na jemnou kormu se šafránem, praženými mandlemi a zlatými sultánkami nebo pikantní madras se zázvorem, česnekem, kurkumou, zelenými chilli papričkami a osmi druhy koření, určitě nebudete zklamáni. Indické klasiky pak doplňují další typická kari jídla jako je například zelené thajské kari nebo jihoafrické aromatické kuře s domácí směsí kari koření malay.

 Oblíbené bývají i obědové nabídky, které jsou vždy jiné a připravené ze sezónních surovin. „Každý týden připravujeme nové obědové menu, jediná věc, která je na něm stabilní jsou pondělky bez masa (tedy jen jejich název, ne jednotlivé pokrmy). Rozmanitost nabídky je pro nás důležitá a zároveň se snažíme nabízet kvalitní jídla také těm, co masu neholdují. A indická kuchyně je pro vegetariánská jídla jako dělaná. Baví mě hrát si s bylinkami a kořením, které dodají každé zelenině neuvěřitelnou chuť a šmrnc,“ vysvětluje Sofia Smith, která když zrovna sama nevaří, vede kurzy vaření se specializací na indickou a orientální kuchyni. „Obyčejná pálivá paprička jídlo nejen ozvláštní a dá mu říz, ale zároveň je i velice zdravá. Zrovna nedávno jsem četla článek o tom, jak pomáhá při prevenci řady onemocnění, jako je cukrovka, vysoká hladina cholesterolu v krvi nebo žaludeční problémy, ale také posiluje imunitu těla. A to přijde vhod hlavně v období chřipkových epidemií,“ dodává šéfkuchařka.

Se svým kolegou Martinem Duchoňem, kterému přezdívá mistr čatní, připravuje Sofia Smith nejen všechny směsi koření, kari pasty a marinády (takže v nich neobjevíte žádné konzervanty ani jiné chemické přísady), ale začali také s produkcí už zmiňovaných čatní. Dělají několik druhů, z nichž nejoblíbenější jsou kořeněné hruškové, pikantní dýňové s chilli a goanské mangové. Koupit se dají přímo v pubu James Joyce.

Více informací a kompletní menu najdete na www.thesexycurrycompany.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×