Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezapomeňte při čistění zubů i na jazyk

21. 11. 2007

Obrazek

O tom, jak je důležité si správně čistit zuby, slyšíme již od útlého věku. Některé názory, které jsme poslouchali v dětství, dávno neplatí. Jablko před spaním jako náhrada za čištění je podle nejnovějších poznatků dokonce horší, než když smlsnete něco sladkého. Krouživý pohyb při čištění je dnes už minulostí. Ke správné ústní hygieně nestačí pouze pravidelné čištění zubů, je dobré vyčistit si i jazyk, na kterém se během několika hodin uhnízdí miliony bakterií. 

Jak často odborníci doporučují čistit si mezizubní prostory a jakým způsobem?

Úplně nejdůležitější je správné čištění a dobrý zubní kartáček. S jeho výběrem a postupem dokáží nejlépe poradit lékaři. Velkou roli hraje i zubní pasta. Kvalita výrobků na trhu je srovnatelná. Některé pasty ale obsahují aktivní látky, ke kterým bychom měli přihlížet. Mohou mít složku proti zubnímu kazu, proti citlivým krčkům nebo dezinfekční účinek. Nešetřete pastou, neboť v ní obsažené fluoridy bojují s kazy. Na závěr si vyčistěte jazyk směrem zezadu dopředu, abyste odstranili nepříjemné bakterie způsobující zápach z úst.

Čištění jazyka je známo několik tisíc let a doporučovala ho už starověká ajurvéda. Bakterie z potravin se totiž usazují nejen na zubní sklovině, ale i na povrchu jazyka, kde se množí.
"Například po konzumaci sladkostí se cukr dostává do chuťových pohárků na jazyku, které mohou být hluboké až jeden centimetr. Pokud při čištění zubů vynecháme jazyk, ještě po několika hodinách se cukr může uvolňovat zpět do ústní dutiny a reagovat s bakteriemi," vysvětluje Lucie Ovčinikov, prezidentka Asociace dentálních hygienistek.


S péčí o chrup je nutné začít ihned, jakmile zuby začnou růst. Čistit by se měly už i malým dětem. Ideální je, když si můžeme vyčistit zuby třikrát denně. Správně by se však zuby měly čistit po každém sladkém a především kyselém jídle, tedy dokonce i po ovoci. Čištění může částečně nahradit žvýkačka bez cukru, ale zubní kartáček a dobrou zubní pastu s fluoridy nic nenahradí.
Pokud si nejste jisti, jestli si zuby čistíte skutečně dokonale, v lékárnách existují přípravky, tabletky, které zabarví nedokonale odstraněný plak na zubech, takže okamžitě uvidíte, která místa jste při čištění zanedbali.

Jinak se čistí mléčný a jinak stálý chrup

Krouživé pohyby lze použít jen u malinkých dětí, jinak zubaři doporučují stíravý pohyb, jak říkají od červeného k bílému. Jemný tah kartáčku veďte od dásně směrem ke kousací plošce. Pokud na kartáček moc tlačíte, zkuste si přehodit kartáček do levé ruky, jste – li pravák, a naopak. Až se naučíte méně tlačit, zase si ruce vyměňte. Rozhodně neplatí, že čím silněji zuby čistíte, bude výsledek lepší, spíše naopak. Kroužky lze použít u čištění pouze na kousacích ploškách zubů, snadnější je ovšem pohyb dopředu a dozadu. V každém krouživém pohybu je vždycky kousíček horizontálního pohybu a právě ty horizontální pohyby nám poškozují zub v oblasti krčku.

Správné pohyby

1. Přiložte kartáček v úhlu 45 stupňů k dásním tak, aby se štětiny dotýkaly zubů i dásní.
2. Čistěte nejvíce 2–3 zuby najednou. Jemně kartáčkem zavibrujte, aby štětiny dosáhly až do důlku, a táhněte pak ze zubu směrem od dásně k zubu. Přesuňte kartáček na další skupinu 2–3 zubů.
3. Přikládejte stále kartáček v úhlu 45 stupňů. Jemně zavibrujte a opět stírejte směrem od dásně k zubům.
4. Přiložte kartáček kolmo k zubům tak, aby polovina hlavy kartáčku dosahovala za přední zuby. Čistěte jemnými pohyby směrem nahoru a dolů.
5. Kousací plochy stoliček se čistí nejsnadněji pohybem vpřed a vzad.

Správný kartáček

1.       Správný kartáček by měl být malý, s pracovní částí dlouhou 20–25 mm.

2.      Vybírejte raději kartáčky s označením měkké (maximálně střední), silný tlak rukou plus zubní kartáček s tvrdými štětinami je smrtící kombinací pro váš chrup.

3.      Hustě osázený svazky vláken se zaoblenými konci. Podle průzkumů nejlépe čistí kartáčky se zužující se špičkou.

4.      Starý maximálně 2 měsíce.

5.      Pokud trpíte problémy s dásněmi nebo citlivými krčky, pořiďte si velmi měkký kartáček s odpruženou zónou.

Zdroj: www.dent.cz/cs/csk - stránka České stomatologické  komory

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×