Jdi na obsah Jdi na menu
 


Navzdory osudu i sobě

27. 3. 2011

Každý rodič má doma výjimečné dítě. Některé děti vynikají ve sportu, jiné zase ve škole. V každém případě je to radost, když se vaší ratolesti daří. Pár dětí z milionu je ale skutečně výjimečných. Například dívka, Rose Sigginsová, které v dětství musely být amputovány obě nohy, se i tak stala vyhledávanou automechaničkou. Nenápadný chlapec Akrit Jaswalov ze zapadlé vesnice v Himalájích zase nyní pomáhá vědcům vyvíjet lék na rakovinu, má totiž pravděpodobně jeden z nejvýkonnějších mozků 21. Století. Příběhy výjimečných dětí, které navzdory své výjimečnosti žijí své životy na plno, můžete pravidelně sledovat také v pořadu Pár dětí z milionu, který vysílá stanice Zone Reality můžete pravidelně sledovat od 9. dubna.

Výjimečné příběhy výjimečných dětí
bez-nazvu-1.jpgDokumentární řadu otevře snímek Jeden chlapec z milionu, který vypráví o životě devítiletého Jordana. Jeho obličej vyzařuje naději a vitalitu, avšak jeho tělo je velmi nezvyklé. Narodil se se vzácnou genetickou vadou nazývanou Proteův syndrom, tedy se stejným postižením, kterým trpěl také Joseph Merrick, známý jako „Sloní muž“.
Malý velký mužbez-nazvu-2.jpg
Chlapec, co nikdy nevyroste ukazuje život Jacka Birda, jenž trpí velice vzácnou genetickou vadou nazývanou Morquiův syndrom, která zasahuje kosterní systém. Morquiův syndrom je nevyléčitelný a přímo ohrožuje život; mnozí lidé, kteří jím trpí, se nedožívají více než čtyřiceti let. Přestože již je Jackovi osm let, stále je veliký zhruba jako čtyřleté dítě a téměř již dosáhl své konečné velikosti.
Na světle světa
V dokumentu Dívka, co žije ve tmě poznáme devítiletou dívku Wan Lao Yang. Wan Lao pochází z Číny a trpí vzácnou genetickou poruchou známou jako Xeroderma Pigmentosum.
Jakmile ji zasáhne UV záření, její pokožka reaguje velmi citlivě, takže pro Wan Lao je nemožné jít ven či dokonce jen sledovat televizi. Dokument ukazuje její cestu do Šanghaje a speciální léčbu, kterou absolvuje v renomované nemocnici Great Ormond Street Hospital. Tým NASA zaměřující se na ochranu před sluncem pro Wan Lao dále vytvořil speciální „oblek proti slunci“, který dokáže odblokovat veškeré UV záření. Sofistikované lékařské postupy se zde spojují s nejmodernější technologií, aby zcela změnily život této výjimečné dívenky.
Ztracený génius
bez-nazvu-3.jpgDokument Nejchytřejší chlapec světa,
Akritu Jaswalovi je nyní dvanáct let a v jeho vesnici jej považují za reinkarnaci jiného člověka. V posledních dvou letech pracuje na léku proti rakovině, a to na základě teorií orální genové terapie, avšak prostředky v jeho severoindické vesnici jsou omezené. Dokument sleduje Akritovu cestu do londýnského výzkumného střediska Imperial Cancer Research Laboratory, kde si poprvé řádně ověří své mentální schopnosti. Nakonec bude Akrit podroben dalším testům, které určí, zdali má opravdu jeden z nejvýkonnějších mozků 21. století.
Když se sejde celá rodina
Dokument Největší rodina světa Johna a Jeanette Murphyovy – pyšné rodiče 27 dětí. Jedná se o vskutku odvážný čin pro jakýkoli pár, zde však jde ještě o neuvěřitelnější jev, neboť většina jejich dětí trpí Downovým syndromem. Dokument sleduje rodinu při stavbě domu, do něhož by se všichni vešli – vzniká tak opravdový domov, který by měl také změnit jejich život. Dokument dále zobrazuje těžkosti, ale také krásné chvíle, které neobyčejná rodina zažívá. K jejich životní realitě patří „mamutí“ týdenní nákupy, časté návštěvy lékaře či zoufalá snaha vyprat pro celou rodinu. Jejich výchova se podobá výchově v mnoha jiných rodinách, Murphyovi však musejí čelit zcela odlišným problémům a navíc ve zcela jiném měřítku.
O společnosti Chello Central Europe
Chello Central Europe je obchodní jednotkou společnosti Chellomedia, přední mezinárodní mediální firmy a evropské obsahové divize společnosti Liberty Global, Inc. Její současné portfolio kanálů pro daný region tvoří televizní stanice Minimax, Filmmúzeum, Spektrum, SPORT1, SPORT2, SPORT M, Deko, TV Paprika, Zone Club, Zone Romantica, Zone Europa a MGM. Kromě svých tematických televizních stanic společnost dále provozuje firmu AT Media, přední polskou agenturu zabývající se prodejem reklamního času na tematických stanicích, která začala v nedávné době působit také v České republice a Maďarsku. Dále společnost Chello Central Europe poskytuje distribuční a marketingové služby celé řadě zavedených televizních společností v celém regionu.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nejchytřejší chlapec světa

(Renata, 20. 3. 2014 21:23)

Dobrý den, velmi ráda bych shlédla či zakoupila dokument "Nejchytřejší chlapec světa" o Akritu Jaswalovi. Kde je možné jej vidět či zakoupit?
Moc děkuji za radu a odpověď Renata
můj mail: Kvetzivota@seznam.cz

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×