Jdi na obsah Jdi na menu
 


NAUČTE SE SPRÁVNĚ ZACHÁZET S KLIMATIZACÍ

5. 9. 2012

vincentka-nosni-sprej-standard_mensi.jpg

Nezáleží, zda jsou horké letní dny nebo sychravé plískanice, klimatizace nás dnes obklopuje takřka na každém kroku. Máme ji v autech, obchodech či obchodních centrech, ale třeba i v kancelářích. A co teprve při cestování letadlem?! Ochlazování prostoru může být pro někoho příjemné či nutností. Nesprávné nastavení klimatizace však může způsobit nepříjemné zdravotní problémy. Stále častěji tak čelíme nachlazení, očním problémům (vysychání sliznic) zánětem dutin, nebo dokonce zablokovanou páteří. Velmi důležitá je i pravidelná údržba, která může zabránit šíření nepříjemných bakterií a virů.
Jak vyzrát na klimatizaci v kanceláři
Obzvláště pánové preferují chladno, častokrát tak mají tendencí dělat z kancelářských místností doslova „lednice“ – to je ale velmi nebezpečné. Rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by neměl přesáhnout 7°C! Podle novelizovaného nařízení vlády se má v kancelářských prostorách pohybovat teplota mezi 20 a 27 stupni. Klimatizace by přitom neměla ochlazovat na méně než 24, 5 stupně. Kromě teploty dejte pozor také na rovnoměrnost ochlazování místnosti. Pokud se studený proud vzduchu soustředí pouze do několika míst, vyhněte se jim a dlouhodobě v kritických místech nepobývejte. Při přechodu z vychlazené místnosti ven si potom dopřejte chvíli v neklimatizovaném prostředí, nejlépe se skleničkou minerálky. Organismus tak lépe připravíte na teplotní šok. Klimatizační zařízení je nutné čas od času zkontrolovat a provést servis celé jednotky. Zabrání se tím přemnožení a rozšíření choroboplodných mikroorganismů.
Jak si poradit s klimatizací v autě
Klimatizace zpříjemní cestování řidiči i spolujezdcům. Odborníci ovšem upozorňují na rizika, pokud teplotní rozdíl přesáhne 5°C. Cestujícím se v takovém případě sníží imunita a stanou se náchylnější k různým onemocněním.
Jak se chránit?
V klimatizovaném prostředí velmi trpí naše pokožka a sliznice. Je tedy velmi důležité je pravidelně hydratovat. Pleti prospějí hydratační spreje či lehké krémy, sliznice bychom měli zvlhčovat pouze přírodním sprejem (např. Vincentka), aby nedošlo k návyku. Tyto spreje také snadno rozpouští hleny v dýchacích cestách a pomáhají udržovat přirozenou čistící funkci sliznice. Zároveň podporují její imunitu jako primární obranu před infekcí.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×