Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nalaďte se na Vánoce!

22. 11. 2011

Vyzkoušejte snadné a lahodné vánoční recepty

Vánoce se pomalu blíží a nejen domácí hospodyňky, ale i moderní ženy přemýšlí nad letošním vánočním repertoárem cukroví. Jste jednou z nich? Pak čtěte dál!
Bohužel, Vánoce dnes mnoho lidí nevnímá jako poklidné svátky v kruhu přátel a rodiny, ale jako období povinností: nakoupit dárky, uklidit, uvařit a napéct. Skutečný zážitek tak může být dost frustrující a vidina odpočinku je v reálu nahrazena únavným shonem. Ke klidnějšímu prožití adventu alespoň malou mírou přispěje co nejméně času stráveného u plotny a trouby, ale zároveň s přichystaným lahodným cukrovím. Dopomohou k tomu následující recepty, které jsou nejenom snadné a rychlé, ale hlavně univerzální. Je možné je použít kdykoliv, tedy nejenom v době svátků. Ovšem v zimě svou chutí příjemně povzbudí a zahřejí a alespoň na okamžik zaženou nepříjemné pocity z chmurného a sychravého počasí. Kombinují rychlost a kladou důraz na kvalitu použitých surovin.
Jogurtové rohlíčky
nepojmenovany-1.jpgSuroviny
300 g moučkového cukru, 240 g Choceňského bílého jogurtu, 1 pudink vanilkový, 400 g polohrubé mouky, 3 vejce, 1,5 prášku do pečiva, 1 sklenka oleje, čokoládová poleva.
Postup
Utřeme vejce s cukrem, přidáme jogurt, olej a znovu třeme. Nakonec vmícháme polohrubou mouku s kypřícím práškem a pudinkem. Hmotu vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 180 °C. Ještě teplé polijeme čokoládovou polevou a vykrajujeme za tepla rohlíčky. Rohlíčky můžeme dozdobit bílou čokoládovou polevou.
Trio buchta
nepojmenovany-2.jpgSuroviny
4 žloutky, 30 dkg cukru, 20 dkg hladké mouky, 1 dcl oleje, 1 dcl vody, 1 prášek do pečiva, ¾ l mléka, 2 mandlové pudinky, Choceňské pomazánkové vanilka, 1 zakysaná smetana, strouhaná čokoláda
Postup
Ušleháme 4 žloutky, 15 dkg cukru, 1 dcl studené vody a 1 dcl oleje. Přidáme 20 dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva a sníh ze 4 bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Ze 3/4 l mléka, 2 mandlových pudinků a 15 dkg cukru uděláme pudink. Horký pudink nalijeme po lžících na syrové těsto. Upečeme při 200 °C. Choceňské pomazánkové sladké s vanilkou smícháme se zakysanou smetanou a rozetřeme na horkou buchtu. Navrch nastrouháme čokoládu.
Křehké tvarohové řezy
nepojmenovany-3.jpgSuroviny
Těsto: 120 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 40 g Hery, 1 vejce, 20 g mléka, cukrářské droždí (stopa). Tvarohová náplň: 250 g tvarohu, 60 g cukru krupice, ½ sáčku pudinku vanilkového, mléko dle potřeby.
Postup
Hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme cukr moučkový. Hydrogenuhličitan amonný rozpustíme v mléce a přidáme vejce. Dále přidáme stolní margarín (HERA). Zpracujeme ve stejnorodé těsto. Po krátkém odležení vyválíme plát, který vložíme do vymazané a vysypané formy. Rozetřeme tvarohovou náplň: tvaroh, cukr, pudink a mléko. Z druhé poloviny těsta vyválíme plát, který nakrájíme pomocí rádýlka na proužky. Vytváříme tzv. košíkový vzhled. Teplota pečení 180 °C.
Fofr koláč
nepojmenovany-4.jpgSuroviny
1 pomazánkové máslo neochucené (možno variantně použít i sladké pomazánkové s čokoládou), 4 vejce, 1 kelímek cukru, 1 kelímek polohrubé mouky (kelímek od pomazánkového másla), 1/2 prášku do pečiva, ovoce čerstvé nebo okapané kompotované, sladká drobenka.
Postup
Pomazánkové máslo s cukrem utřeme, přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva. Zapracované těsto dáme na menší, moukou vysypaný plech, ozdobíme ovocem, posypeme drobenkou a dáme péct.
O společnosti Choceňská mlékárna
Choceňská mlékárna s.r.o. s více než osmdesátiletou tradicí výroby mléčných produktů, patří k lídrům na českém trhu a kvalita výrobků dokazuje od poloviny roku 2003 osvědčení značkou KLASA. Profiluje se na trhu především v segmentu pomazánkových másel, smetanových pomazánek, smetanových jogurtů a tvarohů. V současnosti společnost expanduje i do zahraničí a úspěch slaví s pomazánkovými másly především v zemích východní Evropy.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×