Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nábytek? Ideálně ten skladebný

9. 2. 2011

Všichni pamatujeme ve své době populární sektor, který se v menších modifikacích objevoval nejen u každého z nás doma, ale i ve školách, kancelářích a dalších interiérech. Od této doby uběhla již pěkná řádka let, ale navzdory unikátním designovým kouskům nábytku, je tzv. skladebný, chcete-li univerzální nábytek, stále oblíbený a vyhledávaný artikl.

 
Situace na trhu
Zákazníci se v dnešní době dělí na dva tábory. Jedni chtějí mít doma unikátní kousky drahého nábytku, který se většinou pro každou místnost více či méně liší – jak svým stylem, tak materiálem. Tohoto nábytku nebývá v interiéru příliš – je oblíben u moderního, odlehčeného stylu, kde dostatek prostoru je tím hlavním.
 
Naopak vyznavači praktičnosti a nábytkové klasiky upřednostňují takový nábytek, který je multifunkční, poslouží, ale také samozřejmě přesně zapadne do daného interiéru. Tato skupina zákazníků stále častěji využívá skladebný nábytek.
 
Populární skladebný nábytek
Skladebný nábytek představuje praktické nábytkové sestavy, které nabízejí široké množství variabilit, a proto si můžete svůj interiér vybavit na míru, přesně dle svých představ. Velkou výhodou je, že tento nábytek můžete tedy naprosto individuálně plánovat. Můžete si vybrat nejenom svou barvu, ale také rozměry jednotlivých sestav. Nejen díky tomu je nejvhodnějším vybavením nejen pro byty nevelkých rozměrů.
 
Díky skladebnému nábytku můžete v rámci některých programů vybavit zařízení celého bytu v jednom stylu, tj. obývací pokoj, jídelnu, ložnici, dětský pokoj, domácí pracovnu i předsíň. Praktická je také možnost dokupování jednotlivých částí nábytku i v pozdější době. Z dětského pokojíčku, tak snadno může vzniknout pouhým dokoupením několika málo kusů nábytku pokoj studentský nebo obývací apod. Nemusíte tedy danou místnost vybavit zcela jiným, novým nábytkem, ale pouze doladíte nezbytnosti. Tato varianta je pak samozřejmě finančně daleko dostupnější.
 
 
Skladebný nábytek se v zásadě dělí na 3 kategorií:
 
Moderní
 
Tento nábytek se vyznačuje plochými, velmi nízkými a úzkými skříňkami a nejrůznějšími závěsnými bez-nazvu-1.jpgsystémy (pro TV). Sestavy již nemají tolik elementů, jsou modernější. Praktičnost (např. úložný prostor) není prioritou. Vévodí zde pestré barvy nebo na rozdíl barvy chladné – vše často ve spojení s vysokým leskem, který je současným trendem a dřevem. Lesklého nábytku se dosahuje buď speciální fólií s leskem, nebo dražší variantou – nábytek se lakuje do vysokého lesku.
 
Obývací program Xynto, Sconto Nábytek
 
 
 
 
Nejoblíbenějším dekorem je nyní ořech a jeho varianty (kresbou a barvou podobné dřeviny jako například švestka).                                  
 
Trh je nyní těmito produkty již nasycen, a proto hledají dodavatelé novou variantu/barvu. Nejnovější veletrhy a odborníci však poukazují na to, že zatím není jednoznačný vítěz, který by v oblíbenosti mohl převzít výsadní pozici tohoto materiálu (ořechu).       

2.jpg

Obývací program Fura, Sconto Nábytek  
                                                                                                                  
Stylový
- jedná se většinou spíše o solitérní nábytek, jehož jednotlivé komponenty se nesestavují přímo k sobě, ale mezi další nábytek. Stylově se jedná o design nábytku, který se již objevoval v různých časových epochách či kulturách. Patří sem například rustikální, selský styl nebo třeba historická období jako empír.

3.jpg

Obývací program Aramis, Sconto Nábytek
 
Modernějšími zástupci je například atraktivní koloniální styl, který je inspirován exotickými kraji (Indií, Thajskem, aj.). V porovnání s moderním designem se koloniální nábytek poměrně často vyrábí z masivního dřeva (případně z částečného masivu v kombinaci s dýhovanými díly). Na výrobu se používají různé dřeviny – od topolu (rychle rostoucí, lehká a poměrně laciná dřevina) až například po dub (těžší, tvrdé a dražší dřevo). Tento nábytek mívá tmavou barvu, které se, dle materiálu, případně dosahuje jeho mořením. S velkou oblibou je koloniální styl v interiéru kombinován s velmi moderními kousky nábytku.

4.jpg

Obývací program INDIGO, Sconto Nábytek

Konzumní
- tento styl je v zásadě kompromisem mezi moderním a stylovým nábytkem. Zde velmi záleží na úhlu pohledu. Zahrnuje poměrně širokou oblast designu od stylovějšího nábytku (např. COLIAS (viz foto) až po modernější nábytek5.jpg typu SOFT, POINT či POP (viz. foto níže). V případě konzumního nábytku se rozhodně jedná o tzv. main stream, tedy hlavní proud - nejprodávanější druh nábytku v České republice. Mladší generace se v tomto druhu přiklání spíše k modernějšímu stylu, ta starší naopak vyžaduje stylovější/více klasické prvky. U konzumního nábytku jsou stále patrné prvky praktičnosti (např. právě již zmíněný úložný prostor).                                                               
                                       Obývací program COLIAS, Sconto Nábytek
 

6.jpg

 Obývací program SOFT,                         Program POINT, 
 Sconto Nábytek                                       Sconto Nábytek 
 
Z takto rozmanité nabídky si tedy vybere opravdu každý.
Nejčastějším materiálem je 95% lamino, 5% dýha nebo masivní dřevo. Vše ale závisí na značce a dodavateli.
 
V barevném provedení je možnost si vybrat z opravdu široké škály. Trendy poslední doby jsou ořech nebo ořech v kombinaci s černou či bílou barvou ve vysokém lesku (převažuje u moderního stylu).

7.jpg

Obývací program Bagiva II, Sconto Nábytek
 
 
Zdroj: Sconto Nábytek
          
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×