Jdi na obsah Jdi na menu
 


Módní trendy hračkářského průmyslu očima společnosti Mattel

Americká legenda mezi výrobci hraček, společnost Mattel, tradičně patří k světovým lídrům na hračkářském trhu. Blížící se Vánoce jsou pro hračkářský průmysl (a na českém trhu zvlášť) klíčovým obdobím roku, kdy je po hračkách největší poptávka. Vliv na jejich prodej mají módní trendy, které se objevují ve vlnách a ovlivňují momentální dětský vkus a touhu vlastnit určitou hračku. Zatímco po dokonalé panence Barbie touží spíše mladší holčičky ve věku 4 – 8 let, ty starší lákají méně tradiční panenky Monster High. Zájem o ně vzrostl hlavně v poslední době díky jejich originálním příběhům z filmů a animovaných webizod. U hraček určených pro chlapce pak došlo zejména k oživení poptávky po autodráhách Hot Wheels, jejichž široké možnosti propojitelnosti rozvíjejí u dětí logické myšlení a kreativitu.

Módní trendy, které ovlivňují prodej hraček a dětského zboží působí jak na děti, tak na jejich rodiče. Zatímco dříve se lépe prodávaly především produkty podpořené televizní reklamou, dnes spíše zabírají filmy a krátké seriály na internetu, tzv. webizody, zaměřené na děti a představující jejich oblíbené hračky jako animované postavičky. Vliv klasické televizní reklamy tedy pomalu přestává být rozhodující. Do nejdůležitější, vánoční sezony, kdy bývá dle českých nákupních zvyklostí prodejnost hraček nejvyšší, vstupuje Mattel kromě stálic, jakými jsou autíčka a dráhy Hot Wheels a Barbie, s inovativními řadami panenek Monster High a Ever After High nebo také se sportovní novinkou blasterů a šipek BOOMco. 

 

8c.jpgHit jménem Monster High

Zisk Mattelu zvyšují v současné době zejména tržby z prodeje panenek z řady Monster High, které se na trhu poprvé objevily před čtyřmi lety. Právě s touto řadou slaví Mattel velké prodejní úspěchy. Panenky, které představují potomky slavných hororových monster, bodují u dívek i jejich rodičů tím, že se liší od klasické Barbie jak vzhledem, tak příběhem. Za popularitou a obrovským prodejním úspěchem příšerek Monster High, stojí mimo jiné animované filmy a také série knížek a komiksů.

 

Ever After High: nová řada panenek s neobvyklým příběhem

Další řadou neobvyklých panenek určených pro dívky ve věku 7 – 11 let, jsou Ever After High, představující děti postav z pohádek. Řada byla uvedena na český trh letos v létě a pravděpodobně bude patřit k hitům letošních Vánoc. „Kategorie tzv. fashion dolls, kterými jsou i panenky Ever After High, patří k celosvětově silně rostoucím segmentům. Panenky Ever After High jsou originální zejména svým příběhem, kdy si děti pohádkových postav mohou, na rozdíl od svých rodičů, volit samy svůj osud.“ upřesňuje brand manažerka holčičích řad české pobočky Mattelu, Eva Rybová. 

 

1f.jpgBarbie stále vítězí u nejmladších holčiček

Panenka Barbie, která je vlajkovou lodí hraček společnosti Mattel, letos v březnu oslavila 55 let od uvedení na trh. Za tu dobu na sebe vzala slavná panenka řadu podob. A jak vypadá novodobá Barbie? „Panenka Barbie je dnes pro holčičky vzorem v tom, že se nebojí uskutečňovat své sny a být úspěšná, značka také zdůrazňuje sílu a důležitost kamarádství.“ říká brand manažerka Eva Rybová. V současnosti je Barbie oblíbena zejména nejmladšími holčičkami, ve věkové kategorii od 4 do 8 let, které ji upřednostňují před ostatními panenkami.

 

Sportovní a akční novinka BOOMco odvádí děti od počítačů

Novinkou z řad určených především pro chlapce jsou blastery a šipky BOOMco. V dnešní době, kdy je v konkurenci počítačových her těžké uspět u dětí s klasickými hračkami, je BOOMco zajímavým řešením, jak děti od počítače dostat. Oblíbenost hračky, která se profiluje jako sportovní a adrenalinová novinka pro chlapce od 6 let, stoupá.

 

9c.jpgPropojitelnost autodrah Hot Wheels zkouší dětskou fantazii a logiku

Angličáky Hot Wheels jsou už po mnoho let světovou jedničkou mezi mini autíčky. U dětí v současné době bodují autodráhy, které je možné s použitím řad komponentů rozšířit do úctyhodných rozměrů. „Míra propojitelnosti autodrah závisí kromě fantazie také na schopnosti logicky a prakticky uvažovat, a tak se Hot Wheels čím dál tím více stávají hračkou rozvíjející u dětí kreativitu a hlavně logiku, což si jejich rodiče pochvalují.“ dodává Eliška Nejedlá, která je brand manažerkou klučičích řad. Nezávislé dotazování mezi dětmi ve věku 4 – 5 let ve vybraných pražských mateřských školách ukázalo, že Hot Wheels by letos pod stromečkem chtěly najít až dvě třetiny dotázaných dětí.

 

O společnosti
Společnost Mattel je jedním z lídrů na světovém trhu s hračkami. Portfolio jejích nejprodávanějších značek zahrnuje řady Barbie, American Girl, Monster High, Thomas & Friends, Hot Wheels a Fisher Price.

V roce 2013 byla společnost jmenována Ethisphere Magazine jednou z nejetičtějších firem světa. Od roku 2014 se Mattel zařadil na páté místo v žebříčku 100 Best Corporate Citizens, hodnotícím míru firemní odpovědnosti.  Společnost Mattel zaměstnává téměř 30.000 lidí ve více než 40 zemích světa a její výrobky se prodávají ve více než 150 státech.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×