Jdi na obsah Jdi na menu
 


Leifheit: Jdeme na to od podlahy

8. 5. 2018

I když je někdy fajn vypnout hlavu při domácím úklidu, jen s obtížemi lze najít někoho, kdo by si v tom pravidelně liboval. Občas je ale potřeba odhodlat se k většímu uklízení. Pokud k němu přistoupíte efektivně, ušetří vám v budoucnu spoustu času. Stačí zvolit správný postup a zapojit do procesu i chytré pomocníky, které dnešní trh nabízí.

Stanovte si, co chcete uklidit

Chcete zvládnout celý byt nebo jen dvě místnosti, ale zato kompletně? Stanovte si cíle, a podle nich postupujte. Naprosto neefektivním přeskakováním od jedné činnosti k druhé zbytečně ztrácíte čas a věnujete úklidu víc energie, než je nutné. Nejčastěji se tak stává, pokud odběhnete od jedné práce pro čistič a po cestě narazíte třeba na špinavé zrcadlo. Běžnou tendencí je všechno pustit z ruky, začít leštit zrcadlo a zapomenout, že o místnost vedle máte rozdělanou práci. Nejlepší je proto naplnit prázdný kbelík všemi čistidly a pomůckami a s tím se stěhovat, abyste nemuseli zbytečně odbíhat a rozptylovat se.

Začneme od podlahy

Pokud vás čeká skutečně generální úklid, začněte tím, že sundáte záclony a závěsy, protože ty při manipulaci víří prach, jenž se na nich zachytil. Během hodiny a půl, než se řádně vyperou, stihnete vysát jednu či více místností, sáhnout do všech rohů, pod všechny postele a jiná těžko dostupná místa. Stačí se rozhlédnout po obchodech a vybrat si jeden přístroj kombinující běžný a ruční vysavač, navíc s dostatkem nástavců, které využijete. Luxování tak zvládnete za chvilku a bez zbytečné námahy. Nezapomínejte však předtím pozavírat dveře, ať si neprášíte i v jiných místnostech.

Pokud máte plovoucí podlahu, parkety nebo lino, sáhněte po uklízecích setech s kbelíkem a ždímacím systémem šetřících nejen čas, ale i vaše záda. Ohýbat se a máčet si ruce budete v průběhu celého úklidu ještě mnohokrát, proto kde je to možné, vyhněte se tomu a využijte funkcí dnešních přístrojů a pomůcek do domácností. Před vytíráním si podlahu buď vysajte, nebo zameťte, ať ji zbavíte nejen drobků, ale hlavně vlasů, které se z mokré podlahy a mopu velmi těžko sundávají. Pak postupujte vždy od nejzazší části ke dveřím, jinak si budete při přebíhání šlapat po čerstvě vytřené podlaze.

 

4.jpg  5.jpg

Vysavač PowerVac 2v1 4990 Kč                 Parní čistič Clean Tenso 2490 Kč         

 

6.jpg

Twist systém sada 890 Kč

 

Pokračujte mytím oken

Záclony a závěsy patří na čistá okna, jinak byste je mohli při jejich mytí zase nechtěně umazat.

Pokud tedy máte vysátou nebo vytřenou podlahu a pračka stále rotuje, využijte toho a vrhněte se nejprve na okenní rámy a garnyže, poté na samotnou prosklenou plochu. Čas si můžete ušetřit různými násadami, hadříky určenými přímo na mytí oken i vysavači, které nahradí klasickou stěrku. Voňavé záclony tak můžete dát na čistá okna hned, co se doperou, aby se prověsily a nezmuchlaly se.

7.jpg   9.jpg

Window Cleaner 1 390 Kč              Mop na okna se stěrkou 269 Kč

 

Jak na prach a povrchy

Veškeré tajemství spočívá v materiálu, ze kterého je hadřík nebo prachovka vyrobená. Prach a nečistoty chceme dostat z povrchu pryč, ne je tam rozmazat. Proto i pomůcky musí být ze savého a přilnavého materiálu, což nejlépe splňuje mikrovlákno. Pokud ho doma nemáte, vezměte cokoliv, co je čistě bavlněné – jako jsou pleny nebo vyřazené tričko. Nepoužívejte výrobky z polyesteru, ty prach naopak odpuzují.

 

10.jpg  11.jpg

Prachovka Duster – 149 Kč               Čistič radiátorů 139 Kč

Foto: Leifheit

 

Rady a tipy na úklid

 

  • před vytíráním vždy zameťte, zbavíte podlahu vlasů a dalších hrubších nečistot

  • vytírejte tak, abyste skončili u dveří a mohli odejít do jiné místnosti

  • neodbíhejte od jedné činnosti k druhé, ale držte se svého plánu

  • uklízejte na denním světle

  • veškeré pomůcky a prostředky noste pořád s sebou, třeba v kbelíku, jinak budete odbíhat

  • před vysáváním zavřete všechny dveře a okna

  • velké tkaniny při manipulaci víří prach, záclony a závěsy sundávejte ještě před vysáváním

  • pokud máte na sušáku nedoschlé prádlo, přeneste ho do jiné místnosti, kde momentálně nevysáváte

  • čisticí prostředky najdete i v kuchyni; ocet, sůl a soda jsou skvělí pomocníci na úklid

 

O značce Leifheit
Značka Leifheit, kterou založili roku 1959 manželé Ingeborg a Günter Leifheit v německém Nassau, se zaměřuje na ulehčení domácích prací stovkám tisíc domácnostem a firmám po celé Evropě. Jejich hlavním posláním je dělat život všem svým zákazníkům jednodušší, tak aby se každý úklid stal rychlou záležitostí a zbývalo více času na rodinu a koníčky. Mezi nejúspěšnější produkty patří systém pro mytí podlah Twist, sušák Linomatic a žehlicí set AirActive L Express. Firma se vždy soustředila nejen na kvalitu, ale také vysokou míru užitku, design a ergonomii každého jednotlivého výrobku. Od roku 1995 je velká část výroby soustředěná v jihočeské Blatné.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×