Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kroužek lezení – víc než jen sport

15. 3. 2011

Váháte, do jakého kroužku přihlásit svou ratolest? Nemůžete se rozhodnout mezi fotbalem, hokejem a basketbalem? Baletem a tenisem? Zkuste něco netradičního – kurzy lezení pro děti! Sport, kde se dítě naučí odpovědnosti i důvěře, kde si vytvoří pevná přátelství a kde se naučí nevzdávat věci po prvním neúspěchu.

Kurzy lezení jsou neobvyklým a napínavým sportem pro děti od útlého věku. Neoficiální hranice je stanovena na 5 let, ale většina škol přijme i děti mladší. Záleží spíše na samostatnosti dítěte. Lezení je pro děti velmi přirozeným pohybem, což jistě víte z vlastní zkušenosti. Je ideální aktivitou pro vytvoření funkční svalové soustavy. Aktivují se při něm i svaly, které bývají často problematické a při běžných sportech nevyužité. A co je na tomto sportu nejdůležitější? Ačkoli každý leze sám a bojuje tak sám za sebe, vždy se děti pohybují v partě. Naučí se jistit a být jištěni. Naučí se důvěřovat, ale i někoho podržet. Lezení je sportem, kde vznikají přátelství na celý život. „S lezením jsem začal, když mi bylo šest. Kromě skvělých zážitků a cestování mi tento sport přinesl i kamarády, o kterých vím, že se na ně mohu spolehnout. A to je v životě důležité. Kdyby mi bylo znovu šest a měl si vybrat, na jaký sport se vrhnout, rozhodně bych nevolil jinak,“ říká Adam Ondra, juniorský mistr světa v lezení na obtížnost a člen HUDYteamu. K lezení je navíc potřeba trocha odvahy a silné vůle. Člověk se musí naučit bojovat, překonávat sám sebe a nevzdávat věci po prvním neúspěchu. A není právě tohle dobrý základ pro život?

detska_otviraci.jpg

Je to bezpečné?
Kurzy lezení pro ty nejmenší obvykle probíhají, minimálně zpočátku, na malé stěně, kde nemusí být děti jištěny. Hrají se různé hry, které dětem pohyb zpestří nebo děti závodí na čas, lezou ve dvojicích atd. Později se začnou učit základy jištění a zkouší lézt cesty s horním jištěním, a to s obtížností odpovídající věku. Děti starší deseti let se učí jistit spolulezce, kde již přejímají i část odpovědnosti. Kurzy samozřejmě probíhají pod taktovkou zkušených instruktorů. Počet instruktorů na kurz je uzpůsoben počtu a pokročilosti malých lezců.
Co k tomu budeme potřebovat?
Lezecké školy obvykle organizují kurzy, kde nabízí potřebné vybavení už v ceně kurzu. Oblečení by mělo být pohodlné, tak aby dítě neomezovalo v pohybu, ale zároveň spíše přiléhavé, aby se při lezení nepletlo – tedy ideálně tříčtvrteční legíny a triko. Boty na lezení, tzv. lezečky, jsou speciálně tvarované a umožňují tak lepší využití stupů na stěně. Některé školy půjčují i ty, pokud ne, jsou dostání v outdoorových prodejnách.
bez-nazvu-1.jpgStickit
La Sportiva®
Dětská lezečka, kterou lze díky důmyslného systému zapínání zvětšit či zmenšit o jednu velikost.
Cena v HUDYsportu: 990,- Kč
Kam se obrátit?
Kurzy lezení nabízí obvykle každé větší lezecké centrum. Vyzkoušet můžete například lezecké centrum SmíchOff v Praze na Smíchově. Centrum pořádá 4- 5 kurzů týdně. Intenzita návštěv pak záleží již na vás. Základní cena za pololetní kurz (jedenkrát týdně dvě hodiny) je 2 950,- Kč včetně instruktora a veškerého potřebného vybavení. Existuje také možnost domluvit kurzy individuální.bez-nazvu-2.jpg
Jen krůček k výpravám
Kurzy bývají někdy spojeny s výpravami ven, kde se malí horolezci mohou poprvé setkat se skalami a tím nejbezpečnějším způsobem si je osahat. Nebo minimálně mají velkou šanci podlehnout kouzlu přírody a proměnit se z „počítačomila domácího“ na „přírodomila správňáckého.“ Od lezení na umělé stěně je to totiž jen krůček k lezení a pohybu venku. A i když se váš potomek nebude chtít stát přímo špičkovým horolezcem nebo odvážným horským vůdcem, pobyt venku, nejrůznější výpravy a výlety jsou pro něj to nejlepší a získaný vztah k přírodě ho bude provázet po celý život!
Co by mělo patřit k výbavě?
bez-nazvu-3.jpgB Resolve Jacket
The North Face®
Chlapecká multifunkční bunda klasického střihu do nepříznivého počasí.
Barva Modrá
Materiál HyVent™ 2L
Rozsah velikosti XS-XL
Cena v HUDYsportu: 1 850,- Kč
G Resolve Jacketbez-nazvu-4.jpg
The North Face®
Prodyšná, voděodolná dívčí bunda pro všestranné použití.
Barva Růžová
Materiál HyVent™ 2L
Velikost XS-XL
Cena v HUDYsportu: 1 850,- Kč
bez-nazvu-5.jpgY Resolve Pant
The North Face®
Dětské kalhoty pro kluky a holky. Použitý nepromokavý materiál umožní dětem poznávat krásy přírody i v nepříznivém počasí.
Materiál: HyVent™
Velikost: XS-XL
Barva: černá
Cena v HUDYsportu: 1 080,- Kč
Lynx GTX Juniorbez-nazvu-6.jpg
La Sportiva®
Dětská goretexová bota vhodná pro všechny druhy terénů - pohodlná, voděodolná, prodyšná.
Barva Žlutá
Hmotnost 600 g (pár vel. 35)
Svršek prodyšná textilie
Podšívka GORE-TEX®
Podešev FriXion® s IBS
Rozsah velikosti 29-40 v EU (pouze celá čísla)
Cena v HUDYsportu: 1 790,- Kč
bez-nazvu-7.jpgJunior
Deuter
Batůžek pro odrostlejší děti (cca nad 5 let), které potřebují pro své věci stále více a více prostoru. Má polstrovaná záda a ramenní popruhy, dvě velké přední kapsy na zip, víko s kapsou na zip, poutko na blikačku a reflexní nášivky.
Materiál: Micro-Rip Nylon Polytex
Objem: 18 l
Hmotnost: 420 g
Rozměry: 43x24x19 cm
Barva: zelená, modrá, červená
Cena v HUDYsportu: 750,- Kč
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×