Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krásná a v pohodě i v mínus 20

13. 11. 2010

nepojmenovany-1.jpgVýpravy na hory ať už s rodinou nebo přáteli mají jedinečné kouzlo. Přes den lyžování, snowboard nebo běžky, večer procházka zasněženou krajinou, koulovačka nebo třeba bobování… Je fajn, užít si každou chvilku. Ale být nabalená jako sněhulák a co hůř – i se tak nemotorně cítit? Vsaďte na kvalitu a funkčnost z HUDYsportu a buďte za sněhovou královnu i v mínus 20.

I funkční a teplé oblečení může být elegantní a ženské. Mezi outdoorovými značkami v síti HUDYsport najdete i značky s kolekcemi jen pro ženy jako např. Wild Roses, The North Face, Salewa nebo Millet. Jejich oblečení splňuje veškeré požadavky na zimní vybavení - zahřeje, nepromokne, neprofoukne, neomezuje volnost pohybu a zvládne i to nejvyšší sportovní nasazení. Zároveň se v něm ale díky ženským střihů a designům budete cítit stále krásná. Jak ale správně vybrat, aby nový kousek splňoval přesně to, co od něj očekáváte? Přinášíme přehled základních materiálů, se kterými se můžete při vybírání zimního oblečení setkat.
 
Softshellnepojmenovany-2.jpg
Softshellové oblečení – nejčastěji mikiny nebo kalhoty - je oblečení vyrobené z elastického materiálu s příměsí Lycry. Ten je většinou voděodolný, větruvzdorný a prodyšný s dobrými termoizolačními vlastnostmi a mechanickou odolností. Poskytuje široký záběr použití. Je lehké a příjemné na dotek. Může sloužit jako samostatná vrchní vrstva nebo vrstva střední. Např. bunda Trango Lady od Direct Alpine do nejnáročnějších podmínek můžete použít na horolezectví, náročný i nenáročný treking nebo prostě na jakýkoli pohyb v přírodě (v HUDYsportu za 6 990,- Kč)
 
Fleece
nepojmenovany-3.jpgFleece je vyráběn nejčastěji ze 100% polyesteru. Díky umělému vláknu, které na rozdíl od přírodních nepřijímá vlhkost má tato odolná látky vynikající izolační vlastnosti za sucha i za mokra. Fleece se vyznačuje snadnou údržbou a je tak využitelný jak na oblečení pro sport tak pro volný čas. Lady Powder Fleece Hoodie od společnosti Millet zahřeje na lyžích, snowboardu i u vína v horské chatě (v HUDYsportu za 2 850,- Kč).
 
GORE-TEXnepojmenovany-4.jpg
Materiály GORE-TEX® vznikají slaminováním membrány GORE-TEX® s vysoce odolnými textiliemi. Jejich 100 % nepromokavost je zajištěna speciální technologií podlepení švů. Membrána GORE-TEX® se díky speciálním technologiím vyznačuje trvalou nepromokavostí, vysokou prodyšností, extrémní odolností vůči mrazu a při pohybu a mimořádně dlouhou životností. Tajemství spočívá ve struktuře membrány a velikosti jejích pórů, které jsou menší než kapky vody, ale naopak větší než molekuly vodní páry. Voda v kapalném skupenství (tedy déšť a sníh) nemůže membránou GORE-TEX® proniknout dovnitř, zatímco vodní pára (voda v plynném skupenství) jí projde snadno, což zajišťuje prodyšnost. Membrána GORE-TEX® je dále kombinována s různými textiliemi různých vlastností. Tak vznikají materiály jako GORE-TEX® Paclite Shell, GORE-TEX® Performance Shell nebo GORE-TEX® Soft Shell a Pro Shell. Ty se liší svými dílčími charakteristikami, základem a tou nejcennější složkou zůstává stále membrána GORE-TEX® - voděodolná, prodyšná, odolná s jasným cílem – udržet vás v pohodě za každého počasí. Spolehněte se na bundu Arc´teryx Beta AR Jacket Women´s navíc s čistým a elegantním střihem (v HUDYsportu za 12 890,- Kč).
 
DryEdge™
nepojmenovany-5.jpgDvě vrstvy lehké jako pírko to je Dry Edge. Tato nová, ultra lehká textilie se speciálním ošetřením vnitřní strany nabízí optimální komfort. Jejími přednostmi jsou: stlačitelnost, pevnost proti oděru, prodyšnost a nepromokavost. Všechny švy jsou tepelně svařeny, materiál je celý vodoodpudivě ošetřen, takže si zachová nepromokavost i po několika praních. Ještě vymakanějším bratříčkem se nyní stává materiál DryEdge™ 2L, který je tvořen dvouvrstvou konstrukcí materiálu DryEdge. Do některých takto stavěných bund je možné vepnout vyjímatelnou izolační vrstvu – Lady Serac 3 in 1 Jacket, Millet (v HUDYsportu za 4 990,- Kč).
HyVentnepojmenovany-6.jpg
Membránový materiál ze 100% polyesteru vyvinutý firmou The North Face, má řadu různých modifikací. V každém případě je však odolný proti vodě a mechanickému poškození a zároveň prodyšný. Odolná svrchní tkanina chrání před mechanickým poškozením a promočení, střední vrstva s polyuretanovým zátěrem a mikropory ponechává volný průchod párám z vnitřní vrstvy, na dotek příjemná vnitřní vrstva je navržena tak, aby odváděla vlhkost do mikroporů. Klasickou ukázku spolehlivosti a všestrannosti představuje bunda Women´s Upland Jacket jak jinak než od The North Face ( v HUDYsportu za 3 490,- Kč).
Peří
nepojmenovany-7.jpgMalá hmotnost při vysoké tepelně izolační schopnosti, malý transportní objem a dlouhá doba životnosti dělají z kvalitního peří zatím stále nenahraditelný materiál. Za nejkvalitnější je již tradičně považováno peří vodních ptáků – husí, kachní nebo kajčí. To nesmí být chemicky čištěno, aby se nezbavilo přírodní ochranné vrstvy, která je chrání před vlhkem a náplň oblečení musí obsahovat vysoké procento prachového peří proti drobnému peří. Například bunda Caleo Down Jacket Women´s od Salewy (v HUDYsportu za 6 490,- Kč) má poměr prachového peří proti drobnému 90/10 (vyšší poměr najdete snad už jen u profi expedičního vybavení). Hodnota 650 cuin (cubic inch) u této bundy udává plnivost, tedy jakousi schopnost peří zaujmout objem při dané váhové jednotce – čím více prachového peří oproti peří drobnému, tím vyšší hodnota „cuin“, tedy i větší izolační schopnost.
Používané materiály jsou samozřejmě při výrobě oblečení, a to nejen bund, různě kombinovány a upravovány tak, aby bez výjimky plnily svou funkci a sloužily v každé situaci.

nepojmenovany-8.jpg

Zorientovat se v tajemných údajích na visačkách sportovního oblečení není vždy snadné, zvlášť pokud chcete pořídit opravdu kvalitní výbavu, na kterou se budete moci spolehnout. Více informací a podrobnější charakteristiky outdoorových materiálů – ať už oblečení, stanů, spacáků nebo jakéhokoli jiného vybavení – najdete v katalogu podzim/zima 2010/2011 společnosti HUDYsport nebo na www.hudy.cz.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×