Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když přijde na lámání chleba

28. 8. 2008

Obrazek

Krátká historie chleba
Chleba je potravinou, která je jednou z nejstarších připravovaných jídel vůbec. Jeho historie sahá už do doby Neolitu, kdy měl pravděpodobně podobu uvařené cereální pasty. Postupně se jeho složení a příprava zdokonalovali. Dnes se vyrábí z vody a různých druhů mouky (režná, pšeničná, kukuřičná, ovesná, rýžová, celozrnná atd.) Chléb je od pradávna symbolem přežití a má kulturní i politický význam. Vážou se k němu různé přísloví, tradice, zvyky a náboženské rituály.
 
Druhy chleba
Chléb je mnohotvárnou potravinou, které má různé podoby, tvary, chutě a názvy, i když jde vždy „jen“ o chléb. Například ve Francii jsou národní pýchou bagety (bílý chléb), pro Finsko a Rusko je typický plochý, velmi tmavý chléb, kulatého tvaru. V Indii je oblíbený plochý naan, v Mexiku jsou to kukuřičné placky tortilly…jednoduše řečeno, co jiná kultura, to jiný chléb.
 
Využití chleba

Nejčastěji ho konzumujme jako přílohu k jinému jídlu, ale i samostatně. Například s máslem či obložený všelijakými dobrotami. I kavárna Coffee&Co přichází s chlebovou pochoutkou – pojmenovanou PANINI - která je původem z Itálie. Slovo panini v překladu znamená „malý chléb“ a je podáván většinou teplý a plněný různými delikatesami.

Obrazek

 

 
Panini v České republice
U nás bohatou nabídku panini najdete například v síti coffee-housů Coffee&Co. Panini vám nabídnou vždy čerstvě upečený a křupavý. Vybrat si můžete z různých variant, například s šunkovým, prosciutto-rukolovým nebo mozzarelovým základem, stejně jako panini na toskánský způsob se sušenými rajčaty a olivovým olejem. Nabídka se nyní rozrostla o novou variantu s uzeným lososem, s dvěma druhy sýra a o italské kuřecí.  
Jestli jste dostali chuť na rychlou, chutnou a zdravou svačinku, na něco teplého, co zasytí žaludek a potěší vaše chuťové pohárky, přijďte si do Coffee&Co pro „kousek“ Itálie.
Budete-li spěchat, v kavárně vám rádi panini zabalí s sebou, stejně jako všechny produkty z lákavé nabídky Coffee&Co.

Nahlédněte do kavárny Coffee&Co na internetu, více na www.coffee-co.cz.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×