Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karamel – oblíbená pochoutka nejen české kuchyně

8. 3. 2011

Všichni známe lahodnou nezaměnitelnou chuť karamelu. Tato oblíbená pochutina zlatavé barvy a specifické chuti se v potravinářství používá k nejrůznějším dochucováním, ať už sladkostí (například bonbonů) či nápojů (Coca-Cola) nebo jako barvivo. Vzniká „pouhou“ karamelizací cukru. Karamel může být z cukru vyroben pomalým zahřátím na asi 170 °C (dle jeho druhu). Díky tání a chemickým procesům pak získá svou typickou barvu a lahodnou chuť.  

 
První zmínky o karamelu pochází ze Skotska okolo roku 1700. Dle legendy prý matka svým dětem připravovala sladkosti, ale později u rozdělané práce únavou usnula. Ve spánku náhodně naklonila svíčku ke džbánu s cukrem. Když se později probudila, cukr ve džbánu se změnil na hnědou tekutinu, kterou později pojmenovala “karamel,” po své dceři.
 
Dnes patří karamel, kromě potravinářství, k nepostradatelné ingredienci také v naší kuchyni. Využívá se do rozmanitých krémů, těst, jako poleva, pro přípravu likérů, aj.
 
Jak ale na karamel?
Karamel si můžete připravit sami doma právě již zmíněným zahřátím cukru. Na internetu naleznete nespočetně rad a návodů jak postupovat. Příprava domácího karamelu je ale poměrně složitá a hlavně vždy s nejasným výsledkem. Pokud se pustíte do vlastnoruční výroby, připravte se na neustálý boj s hrudkami, strach z případného opaření se vařícím cukrem, nekonečné míchání, atd. Bohužel nikdy předem nevíte, zda se karamel podaří nebo bude naopak hořký, nevalné barvy či dokonce tvrdý jako kámen.
  

salko_kondenz_karamel_397g-eo.jpg

Náš TIP - Lahodný karamel bez námahy
Pokud máte rádi specifickou chuť lahodného karamelu, takového toho pravého, který se pozvolna táhne a má bohaté, výrazné aroma, jenž svou chuť ještě dlouho zanechá na vašich chuťových pohárcích, vyzkoušejte novinku od značky Tatra – Salko Karamel.
Jedná se o hotový kvalitní karamel z již karamelizovaného, zahuštěného slazeného plnotučné mléka Salka – Salko Karamel. Pokud jste připravovali karamel právě vařením oblíbeného Salka – nyní již máte vše bez práce – Salko Karamel je připraven k okamžitému použití.
 
Je vhodný pro výrobu karamelových sušenek, plněných dezertů, sladkých řezů, do krémových dortů typu Medovník, na domácí likéry apod. Zcela jistě jej využijete při velikonočním pečení, přípravách nejrůznějších oslav nebo jako nepostradatelnou ingredienci vašich oblíbených pokrmů. Pokud si ho dáte jen tak na lžičku, budete mít pocit, že si vychutnáváte klasické karamelky. Bez obav jej můžete použít i při bezlepkové dietě.
 
Novinka Salko Karamel 397g se prodává za doporučenou maloobchodní cenu 37,90 Kč.
 
Inspiraci na nejrůznější karamelové dobroty najdete na www.mojemleko.cz
 
 
Nejen pro velikonoční pečení
 
Salko karamelové řezy
2 vejce, 1 vanilinový cukr, ½ prášku do pečiva, 1 hrnek smetany ke šlehání Tatra,
1 hrnek cukru, 3 hrnky polohrubé mouky, tuk a mouka na plech, rybízová nebo jiná výrazná marmeláda, asi 100g  strouhané hořké čokolády.
Krém: Salko Karamel nebo original Salko, 220 g másla Tatra.
 
Vejce smícháme s cukry, smetanou ke šlehání, prosátou moukou a práškem do pečiva. Na vymazaný a vysypaný plech rozprostřeme těsto a  upečeme v předehřáté troubě do zlatova. Upečený korpus necháme vychladnout. Salko Karamel nebo předem zkaramelizované a vychlazené Salko smícháme se změklým máslem a vyšleháme hladký krém. Korpus potřeme marmeládou, naneseme krém, necháme ztuhnout  a bohatě posypeme strouhanou čokoládou.
 
Griliášky
250 g Tatra másla, 1 Salko Karamel, 5-6 lžiček kvalitního kakaa, 220 g nahrubo sekaných ořechů dortové oplatky obdélníkové (1balíček 200g), čokoláda na vaření
Salko Karamel smícháme s kakaem, přidáme sekané ořechy a touto hmotou potíráme dortové oplatky. Vrstvíme je na sebe, jako poslední vrstvu dáme oplatku. Řezy zatížíme prkénkem a necháme do druhého dne v lednici rozležet. Nakrájíme na tenké pásky nebo trojúhelníky a zdobíme čokoládou.
 
Rychlý domácí medovník
200 g cukru, 700 g hladké mouky, 1 lžíce jedlé sody, 300 g másla, 120 g medu, 1 lžička octa, 350 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 konzerva Salko Karamel.
 
Sto gramů másla, med a cukr vymícháme do pěny. Smícháme sodu a ocet a přidáme ke směsi. Na plotně směs zahřejme a přidáme vejce. Mícháme, až směs získá světle hnědou barvu. Poté odstavíme. Po zchladnutí přidáme mouku. Těsto necháme odpočinout. Vyválíme 8 až 10 tenkých placek. Pečeme na pečícím papíře 5 minut na 180 stupňů.
Krém na slepování jednotlivých placek získáme jednoduše – použijeme pouze Salko Karamel. Jednotlivé placky potřeme krémem a klademe na sebe. Poslední placku rozdrtíme a posypeme s ní vrch medovníku.
 
Karamelový likér
1 Salko Karamel, 1/2 litru rumu, Tatra smetana ke šlehání dle potřeby
Do mixéru nalijeme asi 1 dlc rumu, po částech přidáváme Salko Karamel. Mixujeme tak dlouho až celou plechovku zašleháme do rumu. Vylijeme z mixéru do nádoby, dolijeme zbytkem rumu a zjemníme šlehačkou (podle chuti nejlépe na půl litru rumu půl šlehačky). Promícháme, nalijeme do lahví s uzavíratelným víčkem a dáme na chladné místo.
 
Zdroj: Wikipedie; značka Tatra (Mlékárna Hlinsko)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Salko kuličky ala Rafaelo

(Eva Novotná, 25. 10. 2014 15:20)

400g Strouhaneho kokosu ,400gSalka,Mandle.
Vylijeme do misky a přidáme tolik kokosu ,aby vznikla hustá hmota.
Vytvoříme kuličky ,do kterých zapracujeme mandli.
Obalíme v kokosu a servírujeme v papírovích košíčcích.

DOBROU CHUŤ

Re: Salko kuličky ala Rafaelo

(nebudu psat jméno, 25. 10. 2014 15:50)

Skousel jsem a je to dobre .
Koukal jsem se tu,a najednou tu neco vyskocilo.
Podival jsem se co to je za dobrotu.hned sem to skusil.chutnalo to cele rodine.
Davam pales nahoru

Salko vaječný koňak

(Nikola Citovská, 25. 10. 2014 15:44)

1/2litru rumu,6 žloudků,1 plechovka
Salka a Tatra Grand 310g,1 vanilkový cukr.
Vše dobře smicháme.A podáváme ve sklenicích

Vanoční sníh

(Eva Novotná, 25. 10. 2014 15:35)

Do džbánu si nalejeme mléko
asi1/4).Přidáme ořechový , jahodový nebo meruňkový jogurt,pořádně rozmícháme a je to!
DOBROU CHUŤ

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×