Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak je to s kaloriemi? Proč špíčky nemizí, i když se pravidelně potíte v posilovně?

20. 1. 2011

Chodíte pravidelně cvičit do posilovny, trápíte se na běhacím pásu i na prapodivných přístrojích a kila pořád ne a ne jít dolů? Možná s vámi kalorie hrají svoji nepěknou hru. Jak to tedy s nimi a špíčky vlastně je?

Kalorie udávají výživovou hodnotu potravin. Naše tělo je potřebuje jako energii pro veškeré aktivity i pro udržení samotného organismu v chodu. Už jen udržet tělesnou teplotu na téměr 37°C není zrovna hračka.
 
Průměrná denní spotřeba kalorií při běžných činnostech:

Věk
Ženy
Muži
10 - 13 let
2 100 kcal
2 250 kcal
13 - 15 let
2 300 kcal
2 500 kcal
15 - 19 let
2 400 kcal
3 000 kcal
19 - 25 let
2 200 kcal
2 600 kcal
25 - 51 let
2 000 kcal
2 400 kcal
51 - 65 let
1 700 kcal
1 900 kcal

 
Tabulka udává průměrnou spotřebu kalorií. U každého z nás je ale výdej energie jiný. Liší se podle fyzických dispozic – váhy, výšky, věku i podle aktivit, které v průběhu dne děláme.
Chceme-li tedy setřást kila navíc, je nutné omezit příjem kalorií nebo zvýšit jeho výdej. To ale není žádná novinka. Jak je potom možné, že se dřete v posilovně, omezujete se v jídle a váha přesto neubývá?
Pozor na tepovou frekvenci!
Tepová frekvence je pro hubnutí jedním z nejdůležitějších, ale často podceňovaných faktorů.
Tepová frekvence udává počet tepů (stahů) srdce během jedné minuty. Tato frekvence se liší podle intenzity tělesné zátěže a trénovanosti jedince. Klidová tepová frekvence se pohybuje v rozmezí 65-75 tepů za minutu. Podle klidové tepové frekvence můžeme tedy i hodnotit naši trénovanost, příp. sledovat jak se zlepšujeme během delšího období (tepová frekvence trénovaných jedinců může klesnout až k 50 stahům za minutu). Každá zátěž, a tudíž i každý typ cvičení a pohybu, má jiný vliv na činnost srdce a na tepovou frekvenci. Čím je tedy cvičení náročnější pro srdce, tím vyšší je tepová frekvence během cvičení.
Maximální tepová frekvence
Maximální tepová frekvence je hodnota, kterou bychom v žádném případě neměli překračovat. Pro každou věkovou skupinu je tato hodnota jiná, ale existují obecné vzorce, ze kterých je možné ji vypočítat.
Maximální tepová frekvence = 220 – věk (někteří autoři uvádí u trénovanějších osob věk x 0,7)
Výpočet ideální zóny pro spalování tuků
Na redukci váhy, tj. co největšího spalování tuků je optimální 55-65% vaší maximální tepové frekvence!! 
Záleží právě na tepové frekvenci, na co bude vaše cvičení nejvíc působit. Se zvyšující se tepovou frekvencí totiž metabolismus přestává brát energii z tuků a přechází na glykogenové, tedy sacharidové energetické zásoby!! Vysoce náročná cvičení s tepovou frekvencí 65 – 85 % maximální tepové frekvence jsou sice optimální pro zvýšení fyzické kondice, se špíčky na břiše ale vůbec nehnou. Z tohoto vyplývá, že nejlépe spalují tuky pomalejší typy cvičení, nikoliv extrémní Kick-box, nebo Tae-bo. Ideální je chůze nebo klidný, delší běh, případně Pilates nebo Body-styling.
Jak tep změřit?
Faktor tepové frekvence hraje při cvičení a snaze zhubnout důležitou roli. Je tedy účelné sledovat její hodnotu přímo při cvičení a jiné sportovní aktivitě. Tep se obvykle měří přiložením třemi prsty na vnitřní straně zápěstí, nebo dvěma prsty na straně krku. To jde ale při cvičení dost špatně. Přesně, i při jakémkoli výkonu, měří tep různé speciální hodinky (např. Suunto t3c). Máte tak kontrolu nad tím, zda se pohybujete ve správné tepové zóně a spalujete tak maximum tuků.
Suunto t3c Sporty Redsuunto-t3c.jpg
Sunuto
Hodinky Suunto jsou mnohem více, než běžný měřič tepu. S nimi brzy přinese Vaše snaha očekávané výsledky.
-
tréninkový efekt v reálném čase
-
rychlost a vzdálenost (s doplňkovými PODy Suunto)
-
spálené kalorie
-
průměrná tepová frekvence v reálném čase
-
alarmy pro limity tepové frekvence
-
3 zóny tepové frekvence
-
kódovaný přenos signálu - digitální technologie ANT
-
paměť s kapacitou 15 záznamů tréninku
-
pohodlný hrudní pás Comfort Belt pro přesné měření tepu součástí balení
-
PC software Traning Manager Lite
Cena v HUDYsportu: 4 590,- Kč
Chůze nade vše!!!
Chůze je nepřirozenější pohyb člověka. Podle britských studií by měl dospělý člověk ujít až 8 km denně. Je ideálním tréninkem pro vytrvalost, pro srdce, zvyšuje energetický výdej, a přispívá tak k hubnutí či k udržení váhy, má pozitivní vliv na hladinu tuků v krvi. Ty se nejvíce podílejí na vzniku aterosklerózy neboli ucpávání cév. Navíc klesají i hladiny krevního cukru, krevního tlaku, a naopak se zvyšuje odolnost proti stresu a běžné každodenní zátěži. Chůze snižuje také riziko vzniku osteoporózy, protože kosti jsou pravidelně zatěžované, a tudíž odolnější. Jediným možným rizikem při častém chození, zvlášť budete-li preferovat chůzi po horách či jiném terénu, může být nadměrné zatěžování kolen. Proto si pořiďte raději trekingové hůlky, které kloubům odlehčí. Navíc pomohou část zátěže přesunout na horní polovinu těla, takže budete při chůzi zpevňovat vrchní partie. To může pomoci k celkovému zlepšení držení těla.
nepojmenovany-1.jpgSyncro Elliptic
Black Diamond™
Trekkingové hole s technologií Elliptic. Tato oválná konstrukce usnadňuje nastavení, zvyšuje pevnost a lépe absorbuje nárazy.
-
technologie Elliptic
-
uzavírací systém Flick Lock a Bojary
-
výměnné trekkingové kotoučky
Rozměry: 101-140 cm, 63 cm (složená hůl)
Hmotnost: 604 g (pár)
Madlo: pěnové madlo s polstrovaným poutkem
Hrot: krátké výměnné hroty Flex
Cena v HUDYsportu: 2 350,- Kč
Vodu s sebou!!!
Ze všech stran slyšíte o důležitosti hydratace. Důvodů je hned několik. Proč je ale důležité pít vodu, chceme-li shodit nějaké to „kilčo“? Lidské tělo je totiž z dávných dob, kdy ještě nebyl vždy dostatek pitné vody, naprogramováno tak, že se snaží zadržovat co nejvíce vody v těle do zásoby. Některá nechtěná kila tak třeba máte úplně zbytečně kvůli nedostatečnému příjmu tekutin. Začnete-li při zahájení diety pít 3-4 litry vody (nejlépe čisté, nesycené), tělo si uvědomí, že žádnou nouzi o tekutiny nemá a samo vyplaví nadbytečnou vodu z těla ven. A hnedka bude pár kilo pryč!
Pulse Inepojmenovany-2.jpg
Deuter
Ledvinka lehká jako pírko, v novém, svěžím designu zajistí, že budete mít vodu neustále při ruce.
Cena v HUDYsportu: 370,- Kč
Začínáte-li s pohybem, vydržte! Nevzdávejte to hned po prvních pokusech! Uvidíte, že časem se budete cítit lépe a lépe, kila půjdou dolů, aniž byste musela hypnotizovat každý den váhu. Zlepší se vám nálada a zbytek už se dostaví sám.
Malý trik pro překonání případných krizí: Pokud na vás přijde krize, ztratíte motivaci, zkuste ten nejlacinější dámský trik - koupit si na sebe něco pěkného, v čem se budete při sportu cítit hezky. Nové triko či kalhoty na běhání, nové boty nebo bundičku. Je to sice rozmařilé a tak trochu praštěné, ale určitě se vám pak do cvičení bude chtít mnohem víc!
Více modelů a další informace na www.hudy.cz nebo v prodejnách HUDYsportu

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×