Jdi na obsah Jdi na menu
 


Italské espresso

26. 2. 2017

Itálie je kolébkou evropské kávy. Právě do Benátek přivezly obchodní lodě místních kupců první kávová zrna. Stalo se tak na přelomu 16. a 17. století. Velký časový rozdíl, podíváme-li se na Arabský poloostrov, kde byla káva již v 5. století. O to víc si jí ale Evropané zamilovali. Svojí pozici si s přehledem udržela do dnešních dnů a na západě se stala symbolem uspěchaného životního stylu. Pokud ji ale správně připravíme, jedná se také o velikou delikatesu.

Itálii si bez kávy těžko představíme. V této zemi se sice kávovník kvůli nedostatečným klimatickým a geografickým podmínkám nepěstuje, Italové jsou však skutečnými mistry v její přípravě. Espresso, cappuccino, latte nebo macchiato – zkrátka všechny vaše oblíbené druhy kávy vznikly na Apeninském poloostrově.

Káva také paří mezi tradice řady italských domácností. V každé se připravuje a servíruje jinak, a v každé rodině vám poví, že právě ta jejich je nejlepší. Pojďme se už ale konečně podívat, jak se servíruje pravé italské espresso!

Jak připravit espresso?

Jednou z velkých předností espressa je, že v něm vynikne opravdu kvalitní káva. Pokud nějakou chcete vyzkoušet, je právě příprava na espresso správnou volbou. Je totiž velmi intenzivní.

Přichystat espresso se možná zdá jednoduché. Opak je ovšem pravdou. Vyžaduje totiž sérii přesně provedených kroků:

  • Extrakce maximálně po dobu 30 vteřin – Pokud tuto hranici překročíte, uvolní se do kávy až přespříliš kofeinu.

  • Objem nápoje do 30ml – pravé espresso by mělo být rychlé a intenzivní.

  • Množství kávy kolem 7g – Toto je ideální množství, aby byla síla kávy „tak akorát“.

Tyto kroky vám zajistí delikátní zážitek. Velmi důležité je ale také použít kvalitní kávu.

Kam ale za prodejem skutečně dobré kávy?

Prodej zrnkové kávy, která je skutečně kvalitní zajišťují specializované obchody. A proč zrovna zrnkovou kávu? Ta patří mezi nejkvalitnější vůbec, zvláště, je-li v ní velké množství zrn Arabica. Taková káva pak bude mít jemnou sametovou chuť s jen lehkým nádechem hořkosti a úžasné aroma.

Od věci pak není ani mletá káva. Mělo by se ale jednat o směs kvalitních zrn Arabica a Robusta.

Přejeme vám ničím nerušenou kávovou seanci!

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×