Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hubneme zdravě aneb Už nikdy ošklivá, upocená, neohrabaná, ztracená a v depresích!!!

10. 3. 2009
Začátek je trochu pesimistický, ale vydržte, prosím. V České republice trpí obezitou každý pátý muž a dokonce každá třetí žena. Já k nim také patřila. Stačí se třeba při nákupech podívat kolem sebe a počítat, která žena má nadváhu vyšší než deset kg, budete opravdu překvapeni.
 

Obrazek   Obrazek 

                            Paní Eva před             a                       po
 
Trápíte se dietami, nejíte, dělíte stravu, od tří už jen pijete neslazené tekutiny a ručička na váze ne a ne poskočit pod vaši dlouhodobou váhu?
 
 
Při pohledu do zrcadla si možná kladete otázku, kde se tam ty faldíky vzaly. Na to si možná odpovědět umíte. Ale těžší bývá odpovědět si na otázku, jak je zase dostat pryč.
 

Jak mizí tuky z těla pryč?
 
Neúspěch, prohra, selhání. To nebyly pro mne zrovna příjemné věci. V tu chvíli ti připadá, že všichni tvou nedostatečnost vidí a že jsi nejneschopnější na celé planetě. Připadáš si ošklivá, nešikovná, upocená, neohrabaná, ztracená a deprese můžou začít.
 
 
Jak z toho ven?
 
Když tě něco podobného potká, pravděpodobně už ve věci, která je způsobila, nebudeš chtít nikdy pokračovat. Jenže pokud se to týká našeho těla a jeho zdraví, jde o život a není dobré uhnout.
 
Tak zaprvé si musíš chtít pomoci hlavně ty sama. Když zůstaneš zabedněná ve své lítosti, ničí pomocná ruka k tobě nedosáhne. Musíš si dodat odvahy a vyrazit kupředu, život a jeho kvalita stojí za to. Proto se s děvčaty, kterým při hubnutí pomáhám, někdy z legrace nazýváme spolubojovnicemi, proto držíme při sobě a podporujeme se. Tím bych vás chtěla pozvat na své stránky www.kgdolu.estranky.cz zabývající se zdravou výživou a potažmo tedy snižováním váhy do optimálních hranic pro dané tělo.
 
Abyste se do toho všeho mohli pustit a mohli být úspěšní, musíte se trochu odosobnit a přemýšlet o svém těle trochu z vnějšího pohledu, třeba se mi podaří tuto situaci popsat a dát pár návodů na zlepšení svého zdraví. Sice tvrdím, že tělo není stroj, ale opotřebení je skoro identické. Dejte do pračky několikrát místo pěti kg prádla deset, co se stane? Porouchá se, spálí se motor nebo se utrhne buben. No a co my? Jsme uzpůsobeni vzhledem ke své výšce také na určitou váhu, klouby mají určitou nosnost, srdce zvládne okysličovat bez následků určitý objem tkání atd. Když zatěžujeme nadměrně klouby, sníží se nám hybnost, bolí a končí to operacemi kolen a kyčlí. Když přetížíme oběhovou soustavu, máme vysoký tlak, když k tomu přidáme i větší množství nezdravých potravin, můžeme končit cukrovkou a infarktem.
 
Změřte si pas! Kolik máte? Je to víc než 88 cm? Tak začněte přemýšlet, jako jsem začala já.
 
                                                      
 
Ženy s velkým břichem umírají v průměru dříve na zhoubné nádory než ženy s útlejším pasem. Kromě onemocnění srdce a cév se díky tučnému bříšku zvyšuje riziko zhoubných nádorů. Významně stoupá riziko vzniku například rakoviny ledvin nebo rakoviny tlustého střeva.
 
 
Mějte rádi své tělo, na jeho stavu závisí totiž kvalita a délka vašeho života. V českých zemích je tradiční jídelníček postaven na kalorických jídlech, není divu, převažovalo obyvatelstvo těžce pracující v zemědělství a průmyslu. To se ovšem změnilo, jen my stále jíme stejná jídla a ještě jsme přidali nějaká nezdravá z Ameriky.
 
 
Vyzkoušela jsem, že i v našich obchodech jsou běžné potraviny, které lze využít pro sestavení zdravého jídelníčku, jsou na trhu a jsou i finančně dostupné.
Nenechte se odradit tím, že je venku mráz a sychravo, do léta schází ještě hezkých pár měsíců, ještě můžete v letních šatech být krásnější a pohyblivější než loni.
 
Chcete-li se efektivně zbavovat tuků, je třeba omezit jejich příjem. Snažte se tedy ozdravit svůj jídelníček. Dejte přednost nízkotučným výrobkům, celozrnnému pečivu, ovoci a zelenině. V jídelníčku by neměl chybět ani zdroj bílkovin a vápníku. Zdravý jídelníček je důležitým krokem k redukci tělesného tuku. 
Přikládám malý testík, abyste věděli, jak na tom jste, pokud výsledek nebude moc uspokojivý, podívejte se za námi na www.kgdolu.estranky.cz

 

1. Jaký je váš BMI?
rozmezí 19-24          1 bod
rozmezí 24-28          2 body
víc než 28                 3 bod

2. Jak často se hýbete intenzivně a cvičíte?
dělám vše pomaleji, necvičím             3 body
někdy jednou týdně                           2 body
dva až třikrát za týden                       1 bod

3. Kolikrát za den jíte?
Nepravidelně, hlavně večer                   3 body
2krát za den si dám hl. jídlo                 2 body
jím i 6krát za den                                1 bod

4. Moje snídaně:
nejím, jen piji kávu                                              3  body
bílé pečivo, máslo a uzenina                                2 body
celozrnný chléb se sýrem a kousek zeleniny        1 bod

5. Jak se mění vaše hmotnost v posledních dvou letech?
Pozvolna se zvyšuje                                               3 body
Kolísá a nakonec se o trochu vždy zvýší                   2 body
Pozvolna poklesla a když chci, drží se stejná           1 body

6. Upozornil vás na něco lékař?
na vysoký krevní tlak a cukr v moči                           3 body
/mívám někdy bolesti v kloubech po delší chůzi/
že bych měl trochu zhubnout                                   2 body
neupozornil mne na nic                                           1 bod

Vyhodnocení:
18 – 13 bodů – Něco udělejte se svým životem, jinak se dlouhého věku nedožijete.
12 – 9 bodů – přidejte zeleninu a trochu pohybu a bude dobře
8 – 6 – bezva, žijte tak dál
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×