Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie rumů společnosti Oliver & Oliver

1. 12. 2013

cubaney-25_maleccc.jpg

Od koloniálních dob se Kuba těšila pověsti jednoho z předních světových výrobců rumů. Jedněmi z nejlepších příkladů předního postavení Kuby ve výrobě rumu byly rumy vyrobené rodinou Oliverových v průběhu 19. století.
Don Juanillo Oliver, patriarcha rodu, se po své emigraci na Kubu na konci 18. století věnoval sklizni a zpracování cukrové třtiny a jejích derivátů. Rodina Oliverových brzy expandovala do výroby rumu a koncem 60. let 19. století byly „rones añejos (vyzrálé rumy)“ vyrobené Oliverovými hodnoceny jako jedny z nejlepších na světě.
V důsledku revoluce v roce 1959 mnoho původních členů rodiny Oliverových Kubu opustilo a jejich potomci se usadili v Evropě a Americe. Koncem 80. let 20. století se jeden člen nové generace Oliverových mohl vrátit na Kubu, kde ho jeho zvídavost ohledně minulosti dovedla k bádání v historii rodiny. Při zkoumání dobře střežených rodinných archivů a dokumentů objevil originální vzorce na výrobu kubánského rumu vyvinuté Oliverovými.
Nová generace Oliverových povzbuzená znovuobjevením kořenů své rodiny se zavázala, že dá světu kubánský rum, který kdysi jméno Oliver proslavil. Za ideální místo pro nový závod byla zvolena Dominikánská republika, jelikož se těší stejně horkému a vlhkému podnebí a stejným topografickým a geologickým vlastnostem jako Kuba. Návrh a zařízení závodu byly dílem skupiny kubánských inženýrů, kteří soustavně emigrovali do Dominikánské republiky a kteří zůstali, aby pomohli s provozem závodu po jeho dokončení.
Oliverovi rovněž najali skupinu kubánských „maestros roneros (mistrů výroby rumu)“, kteří tehdy žili v Dominikánské republice v exilu. Tito kubánští maestros roneros s sebou přinesli desítky let zkušeností s výrobou kubánského rumu a jako takoví byli ideálními odborníky ovládajícími své řemeslo potřebnými pro to, aby Oliverovým pomohli uskutečnit jejich sen.
Do roku 1990 se tento sen stal skutečností a po více jak stoleté přestávce si tak nyní pravou a výtečnou řadu kubánských rumů vyráběných Oliverovými v minulosti mohou vychutnat znalci rumu na celém světě.
Nejlepší rum na světě vyrábějí Kubánci v Santo Domingu, o čemž svědčí řada ocenění, například zařazení rumů Cubaney Centenario, Cubaney 21 años, Unhiq Malt Rum XO mezi nejlepší světovou desítku a jedničku v Dominikánské republice!
Pro klasické konzumenty rumů i zákazníky, kteří si dají rum jen zcela výjimečně je nejvhodnější rum CUBANEY. Je to lehký rum vyráběný podle původních postupů, které lze pokládat za zevšeobecnělé popisy pro tento druh rumu; vyrábějí se však dvě nanejvýš důležité varianty, jež lze nazvat zásadními pro konečný výsledek vysoké kvality rumu.
Zaprvé, alkohol, který se používá pro výrobu CUBANEY je produktem kvašení a destilace šťávy z cukrové třtiny – neboli „guarapy“, a nikoli moštů či melas, jak je zvykem. Tento rozdíl je velmi důležitý, neboť guarapa je čistá šťáva z třtiny, se všemi jejími nedotčenými přírodními vlastnostmi, obsahující mnohem více živin a pozitivních přísad, což se odráží v získávaném alkoholu. Zatímco guarapa je šťáva, ze které se extrahuje cukr, mošty nebo melasy jsou odpad, které zbydou poté, co je cukr extrahován. Třebaže oba výsledné alkoholy mají 96°, alkohol z guarapy si zachovává přírodní vlastnosti třtiny efektivněji, než je u lehkých rumů obvyklé, a s mnohem menší úrovní nečistot, než jaká se vyskytuje u těžkých rumů. Tímto jsou rumy Oliver & Oliver vyjímečné.
Zadruhé, pro výrobu CUBANEY se používá také pálenka s obsahem alkoholu 75° taktéž extrahovaná z guarapy, jež se mísí s alkoholem v poměrech pohybujících se od 1:9 do 3:7, a poté následují procesy přidání vody, stárnutí a stáčení do lahví. Většina dnes vyráběných lehkých rumů nepoužívá ve svých složeních pálenku, pouze alkohol.
Tím, že na výrobu CUBANEY používají alkoholy vzniklé kvašením a destilací guarapy a taktéž pálenky z guarapy, CUBANEY dosahuje čistších a průzračnějších rumů než jsou obvyklé lehké rumy vyráběné z melas. CUBANEY má nízké zbytkové úrovně, které se pohybují od 70 do 190 gramů na hektolitr (pro srovnání, těžké rumy mají přibližně 600g/hl), avšak protože je z guarapy, chuti jsou výraznější než u lehkých rumů z melas, přičemž závisí na době stárnutí. A právě díky guarapě si CUBANEY uchovává jasnější chuť a vůni a zářivější barvy.
Na českém trhu můžete širokou řadu kvalitních, jedinečných dominikánských rumů Cubaney a dalších od společnosti Oliver & Oliver zakoupit v e-shopu společnosti RUMAKO http://shop.rumako.cz, pro čtenáře časopisu Menhouse nyní s jedinečnou slevou 10% na jeden nákup.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×