Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bosé chození se stává trendem

20. 2. 2015

movement-415768.jpg

Sluncem zalitý den, zdálky se ozývá vtíravý křik racků, ve vzduchu je cítit slaná mořská příchuť a vy se pomalu procházíte bosí po oblázkové pláži. Vaše nohy si užívají každý dotek jemně obroušených kamenů a cítíte se tak dobře, jako nikdy… Jak jen si takový pocit dopřát každý den anepouze na dovolené?

Boty, jak je známe dnes, jsou běžnou součástí společnosti teprve několik desetiletí. Naši předkové chodili bosí a nejnovější výzkumy dokazují, že tento způsob chůze má opravdu řadu pozitivních účinků. V celém světě protoneustále roste počet příznivců bosého chození, kteří věří, že občasné odložení běžné obuvi příznivě napomáhá jejich fyzickému i psychickému zdraví.

V čem jsou výhody bosého chození?

Bosé chození na přirozeném a nestabilním terénu je zcela přirozené a pro zdraví člověka přináší celou řadu výhod. Právě díky nerovnostem a různé tvrdosti povrchu si noha vytváří svou klenbu, rozvíjí se naše vnímání pomocí nohou (tzv. propriocepce), zlepšuje se naše schopnost rovnováhy a pokud si na bosé chození zvykneme, zlepší se nám nejenom samotná chůze, ale také stav svalstva, kloubů a celého pohybového aparátu. Další výhodou je přirozená masáž celého chodila, díky které dochází ke stimulaci tlakových bodů nacházejících se právě na chodidle a která může příznivě ovlivnit také funkci vnitřních orgánů.

Příznivci bosé chůze dále uvádí, že se cítí spokojenější, klidnější, lépe se jim usíná a celkově se po psychické stránce cítí velmi dobře.

Jaké jsou názory odborníků?

Bosou chůzi vnímají pozitivně také lékařští pracovníci. Podiatři, tedy odborníci zabývající se celkovou problematikou nohou od kotníku dolů, doporučují alespoň občasnou chůzi bez bot a procvičování nohou za pomoci masážních chodníků, speciálních pomůcek či reflexologické desky. Paní doktorka Součková, lékařka a prezidentka České podiatrické společnosti o.s., k této problematice říká: „přestože po nohou neustále šlapeme, nohy jsou jednou z nejcitlivějších částí našeho těla. Jsou jedním ze smyslových orgánů, které řídící centrum informují o nastavení těla, o kvalitě terénu, o chladu, o teple atd.“ Právě díky tomuto vnímání má bosá chůze příznivý vliv nejen pouze na fyzickou, ale také na psychickou stránku člověka.

Kdo by měl chodit naboso?

Bosá chůze je vhodná téměř pro všechny. Začít se jí věnovat můžete v každém věku také díky skutečnosti, že existuje řada pomůcek, které nahrazují klasickou chůzi venku formou masážních podložek či koberců. Chodit bos tak může opravdu každý, od babičky až po vnoučátka. Právě pro ty nejmenší je bosé chození velmi efektivní a může pomoci při spoustě problémů. Také školky se v současnosti začínají zabývat touto problematikou, a prostřednictvím bosé chůze a trénování dětské nožky se snaží bojovat se stále vzrůstajícím počtem dětí, které trpí problémy ploché nohy, nebo problémy s tím souvisejícími.

img_1790_fotor.jpgJak si tedy bosé chození užít?

Jen málokdo si opravdu zuje boty a začne všude chodit bosí. Pokud vás však tento trend zaujme, existuje celá řada způsobů, jak bosé chození vyzkoušet. Můžete se vydat na procházku po speciálním chodníčku, parkem, po zahrádce, loukou či lesem. Velkou nevýhodou bosého chození však zůstává závislost na počasí i sezónnost, a proto je dobré pořídit si některou z alternativních pomůcek, díky které můžete své nohy aktivovat po celý rok. Příznivé reakce zaznamenává v poslední době např. reflexologická kamenná deska, která je vyrobena z přírodního kamene a kterou díky příjemnému designu můžete umístit kamkoli v domácnosti. Kousek oblázkové pláže si tak můžete snadno přenést k sobě domů a kdykoli si jednoduše užít relaxační procházku…

Vyzkoušejte tedy bosou chůzi i vy… Ocitněte se na chvíli na oblázkové pláži a v přírodě nebo v pohodlí domova věnujte pár minut denně svému vlastnímu zdraví. Na dovolené u moře si bosou chůzi užíváte, tak proč si ji nedopřát po celý rok?

 

Stříbrný doktor

Z počátku se Stříbrný doktor věnoval především produktům, které za své příznivé účinky vděčily obsahu stříbra. Postupem času se začal stále více a více specializovat na problematiku chodidla a začal spolupracovat s Českou podiatrickou společností. Poté, co objevil kouzlo bosého chození, začal se naplno věnovat také reflexologické kamenné desce. Její příznivé účinky totiž doložily nejen klinické studie a studie lékařských odborníků, ale také sami zákazníci, kteří tento produkt na sobě vyzkoušeli.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×