Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuální téma: Jak předcházet cestovní nevolnosti?

image.jpg

Až pětinu lidí postihuje při jízdě autem či jiným dopravním prostředkem cestovní nevolnost, nejčastěji bývá špatně dětem, ženám a seniorům. Ačkoli bývá takzvaná kinetóza nazývána nemocí z pohybu, nejde o onemocnění, nýbrž o přecitlivělost na protichůdné vjemy. Výsledkem bývá dezorientace mozku, žaludek jako na vodě a zvracení. Cestovní nevolnosti můžete předcházet svým chováním během jízdy a také s pomocí přípravků z lékáren. Novinkou je zázvorový extrakt v tabletách Antimetil, jejichž výhodou je, že nemají sedační účinky, tedy nezpůsobují ospalost ani snížení pozornosti.       

 

Proč je organismus zmatený?

Ačkoli je výsledkem kinetózy žaludeční nevolnost, její příčina leží v hlavě. Proč? Protože mozek dostává během jízdy například v autě či autobuse rozdílné informace o tom, co se s vámi děje. Zatímco oči vnímají pouze nepatrný pohyb, vaše tělo se hýbe, přestože nic neděláte. Organismus je z toho zmatený, což způsobuje pokles krevního tlaku, bledost, houpání žaludku a často zvracení.

 

Pravidlo 1: za jízdy nečtěte

Pokud máte vy nebo vaše dítě sklon k cestovní nevolnosti, čtení během jízdy ji zaručeně odstartuje. Oči totiž sledují písmena, která se vůbec nehýbou, ovšem tělo zaznamenává změnu polohy. Totéž platí za jízdy i pro používání tabletů či sledování informací v mobilních telefonech. Pro ještě citlivější jedince může být spouštěčem potíží dokonce i občasné nahlížení do mapy.

 

Pravidlo 2: spěte nebo sledujte krajinu

Ideální je, když nasednete do auta či autobusu, zavřete oči a zkusíte usnout. Pro mozek se sice bude tělo hýbat, nebude však zároveň dostávat opačnou vizuální informaci. Pokud spánek nepřichází, sledujte během jízdy okolní krajinu, čímž mozku alespoň pomůžete zmírnit rozdíl mezi protichůdnými vjemy. Nejvhodnější je samozřejmě sedět vždy po směru jízdy. 

 

Pravidlo 3: jezte a pijte opatrně

Jestliže na kinetózu trpíte, myslete na ni v předstihu – raději už den předem nekonzumujte těžká a tučná jídla, vynechejte přeslazené limonády a alkohol, který by průběh cestovní nevolnosti ještě zhoršil. V každém případě je ale dobré mít v dopravním prostředku po ruce dostatečné množství pití – nejlépe vody nebo neslazeného čaje. Odborníci doporučují pít raději po menších dávkách, zato častěji. K jídlu si na cesty připravujte vždy něco lehčího a rozhodně si žaludek nepřecpávejte.

 

Pravidlo 4: vzduch!

Cestujete-li autem, jsou ideální pravidelné zastávky spojené s krátkou procházkou na čerstvém vzduchu. Jeho dostatečný přísun při nevolnosti pomáhá, pokud lze, větrejte i za jízdy. Jestliže není možné v autě větrat, zaměřte se na správné dýchání. Intenzivní a hluboké dýchání po dobu alespoň několika minut okysličuje mozek a nevolnost většinou ustoupí. Pokud se znovu dostaví, toto dýchání opakujte.

 

Pravidlo 5: mluvte, zpívejte

Zejména pro cestování s dětmi zlaté pravidlo, kdy svým ratolestem pomůžete pocit nevolnosti méně vnímat, pokud je rozptýlíte. Kromě toho, že si budete společně povídat a zpívat, můžete si na cestu dopředu připravit různé slovní hry, které děti milují. Jestliže víte, že ani tyto aktivity spolehlivě nezabírají, raději v lékárně pořiďte přípravek proti cestovní nevolnosti. Pro dospělé i děti od 3 let jsou nově na trhu zázvorové tablety Antimetil, po jejichž užití nebudete vy ani vaše děti ospalí, utlumení ani otupělí.

 

Cestovní nevolnost? Zázvor!

antimetil_4.jpgMalé, snadno polykatelné tablety Antimetil obsahují suchý extrakt ze zázvoru, který je desetkrát koncentrovanější než běžný zázvorový prášek. Každá tableta obsahuje 10% gingerolů, které jsou aktivní složkou čerstvého zázvoru a které udržují klidné trávení. Tablety s extraktem ze zázvoru jsou vhodné při cestovních nevolnostech, pocitech na zvracení, při přejedení či narušení obvyklých stravovacích návyků třeba na dovolené, při nevolnostech v těhotenství. Tablety nemají sedační účinky, nezpůsobují ospalost ani snížení pozornosti. Další výhodou je jejich neutrální chuť. Antimetil mohou užívat dospělí, děti od 3 let věku i ženy od 1. měsíce těhotenství. K dostání v lékárnách, doporučená cena je 120 Kč. Více na www.antimetil.cz  

 

O společnosti Ewopharma
Česká pobočka známé švýcarské společnosti Ewopharma obchodně zastupuje zahraniční farmaceutické společnosti v České republice. Díky víc než padesátileté tradici zaujímá jedno z předních postavení na českém trhu. V roce 2004 získala povolení pro výrobu léčivých přípravků v rozsahu dovozu ze třetích zemí. Zastupuje například renomovanou švédskou firmu BioGaia a je výhradním dovozcem jejích vysoce kvalitních a účinných kapek BioGaia ProTectis do ČR. Kapky jsou mimo jiné vhodné při novorozenecké kolice, proti průjmům či pro posilování obranyschopnosti organismu. Do portfolia společnosti Ewopharma patří také oblíbené přípravky péče o vlasy značky Revalid, produkty Perskindol na bolavé svaly a klouby a nově také zázvorové tablety Antimetil pro klidný žaludek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×